Vier nieuwe producten erkend als traditioneel Vlaams streekproduct

Vier nieuwe producten mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be dragen. Het betreft gebak, koffie, vlees en bier, een mooie doorsnee van ons Vlaams eetbaar erfgoed. Concreet gaat het over Leeuwse kaastaart van Bakkerij De Linde in Budingen, koffie uit het Land van Aalst van Maeskes Roem in Moorsel, Sint-Antoniusbeuling van Slagerij Bernaerts uit Kalmthout en tripel van Brouwerij Dilewyns in Dendermonde.


Elk jaar voorziet het Steunpunt Streekproducten in de schoot van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing vzw) twee à drie erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten. De Beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen, onderzoekt de aanvragen en adviseert de Sectorgroep Streekproducten van VLAM, die beslist over de erkenningen.

In de erkenningsronde van oktober 2024 kregen vier producten het label STREEKPRODUCT.be. De aanvragers mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken op hun product en in hun communicatie. Het betreft: Leeuwse kaastaart van Bakkerij De Linde in Budingen, koffie uit het Land van Aalst van Koffiebranderij Maeskes Roem in Moorsel, Sint-Antoniusbeuling van Slagerij Bernaerts uit Kalmthout en tripel van Brouwerij Dilewyns in Dendermonde. Deze producten zijn een mooie doorsnee van ons Vlaams eetbaar erfgoed en zijn sterk verbonden met tradities zoals processies en patroonheiligen. De producenten kiezen nog steeds voor een ambachtelijke productiewijze en koesteren de lokale traditie. De goedgekeurde dossiers zijn verspreid over drie Vlaamse provincies: Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

Hieronder vindt u toelichting bij de nieuw erkende Vlaamse traditionele streekproducten:

Leeuwse kaastaart
Aangeboden door Bakkerij De Linde in Budingen
In Zoutleeuw en omstreken is kaastaart de kermisstaart bij uitstek. De Leeuwse kaastaart werd met ‘Sinksen’ zowel thuis als bij de bakker gebakken. Zo ook bij Bakkerij De Linde uit Budingen, sinds de jaren ’70 deelgemeente van Zoutleeuw. De derde generatie bakt ze volgens het 100 jaar oude recept, rijk gevuld, met volle plattekaas, verse eieren en room. Het is een puur recept, zonder extra smaakmakers zoals noten of fruitmoes. De bakker zoekt zijn ingrediënten zoveel mogelijk lokaal: de plattekaas, melk en room komen van de zuivelhoeve Melkerhei uit Linter en de suiker natuurlijk uit Tienen.
Meer info:
Bakkerij De Linde
Linterseweg 11
3440 Budingen
T 011 58 71 66

Koffie uit het land van Aalst
Aangeboden als Maeskes Roem ‘Exclusive’ blend door koffiebrander Maeskes Roem uit Moorsel
Maeskes Roem, de meest gedronken koffie in het land van Aalst, werd door koffiebrander Maes opgestart in 1925 in Gijzegem. Sinds 1969 is de koffiebranderij in handen van de familie Callebaut-De Plecker en verhuisde ze naar Moorsel. Ze zijn zeer goed ingeburgerd in Aalst en omstreken en ontbreken niet op het carnaval of andere festiviteiten. Met hun Exclusive blend, een pittige volmondige koffie met een zachte afdronk, sluiten ze mooi aan bij de zachtere Oost-Vlaamse koffies.

Meer info:
Koffiebrander Maeskes Roem
Kortenbosdries 8
9310 Moorsel
www.maeskesroem.be

Copyright:


Sint-Antoniusbeuling
Aangeboden door Slagerij Bernaerts uit Kalmthout
De term ‘beuling’ verraadt het, we zitten in de provincie Antwerpen. Jaarlijkse vierde men er op 17 januari Sint-Antonius, de patroonheilige van de slagers, door varkenskoppen en vleeswaren, meestal frut en beuling, in de kerk te verkopen voor het goede doel. En hierbij hoorde een feestelijke beuling, de Sint-Antoniusbeuling! Feestelijk omdat de gewone zwarte beulingvulling verrijkt werd met drank, meestal Calvados, en rozijnen.
Jarenlang was het in Kalmthout bij Slagerij Bernaerts grootmoeders specialiteit om deze beulingen te bereiden, nu staat slager Koen Bernaerts aan de mengkuip.

Meer info:
Slagerij Bernaerts
Driehoekstraat 26
2920 Kalmthout
www.slagerijbernaerts.be


Tripel
Aangeboden als Tripel Vicaris door Brouwerij Dilewyns in Dendermonde
België kent enkele traditionele biertypes, een aantal werden al erkend als traditioneel streekproduct of zelfs Europees beschermd. De ‘tripel’ is een van de jongere Belgische biertypes. Vanaf het interbellum experimenteerden Belgische brouwers met zwaardere bieren, nog zwaarder dan een dubbel. In 1934 lanceerde de paters van Westmalle hun ‘superbier’. In 1956 heeft broeder Thomas het recept aangepast tot een blond bier met veel body, moutig en toch delicaat bitter. Dit bier kreeg vervolgens de naam ‘tripe’ en werd het prototype van een Belgische tripel.

Waaraan moet een traditionele tripel voldoen?
- Het is een kwalitatief bier van hoge gisting op basis van traditionele ingrediënten, zonder toevoeging van kruiden.
- De nagisting op fles zorgt voor minstens de helft van de saturatie.
- Het bier heeft een vrij hoog alcoholgehalte en een rijk en complex aroma.

Brouwerij Dilewyns uit Dendermonde koos van bij de start voor een traditioneel biertype, Vicaris tripel werd ontwikkeld samen met De Proefbrouwerij. In 2010 ging Vincent Dilewyns zelf achter de brouwketel staan. Hun tripel Vicaris heeft een alcoholgehalte van 8.5 vol %, het briljant heldere bier wordt licht troebel naarmate men de bodem van de fles bereikt. Door zijn volmondige smaak, met hop en mout in evenwicht, proef je een typische tripel.

Meer info:
Brouwerij Dilewyns
Vlassenhout 5
9200 Dendermonde
www.vicaris.be

Promotie

VLAM zet zich actief in om ons eetbaar erfgoed te bewaren en te promoten. Via communicatiecampagnes, deelname aan streekproductenmarkten en de overkoepelende website www.streekproduct.be worden de tradities naar voren gebracht en toegelicht. Daarnaast worden ook horecaprofessionals aangemoedigd om streekproducten te verwerken in hun gerechten en ze op de menukaart te zetten.

Nieuwe aanvragen

Het Steunpunt Streekproducten ziet nieuwe erkenningen graag tegemoet. Info over de voorwaarden om een Vlaams erkenningslabel aan te vragen, de vijf criteria alsook een digitaal aanvraagformulier zijn terug te vinden op www.streekproduct.be. U vindt er ook de lijst van alle erkende Vlaamse streekproducten, opgedeeld volgens provincie of productcategorie.