Vier nieuwe producten mogen label STREEKPRODUCT.be dragen

Vier nieuwe producten mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be dragen. Het betreft honing (Merodegoud) uit Tessenderloo-Ham, speculaas met amandel en witte speculaas van Aerts Speculaas uit Lokeren, het Dilbeeks konijnkoekje en gekookt spek uit het Waasland.

Label STREEKPRODUCT.be

Elk jaar voorziet het Steunpunt Streekproducten in de schoot van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing vzw) twee à drie erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten. De Beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen, onderzoekt de aanvragen en adviseert de Sectorgroep Streekproducten van VLAM, die beslist over de erkenningen.

De Beoordelingscommissie toetst de producten aan de 5 Streekproduct.be-criteria waaraan een traditioneel streekproduct moet voldoen. In de erkenningsronde van mei 2025 kregen vier producten het label STREEKPRODUCT.be. De aanvragers mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken op hun product en in hun communicatie. Het betreft:

Vlaamse streekhoning
Aangeboden als Merodegoud door Dylan Elen uit Tessenderloo-Ham
Met de erkenning “Vlaamse streekhoning” linkt VLAM honing aan de flora van een streek. Dylan Elen van Merodegoud voegt hier nog een dimensie aan toe omdat hij werkt met de inheemse zwarte honingbij (Apis mellifera mellifera). Deze bedreigde bijensoort produceert slechts de helft tot een derde van de hoeveelheid honing in vergelijking met de alomtegenwoordige uitheemse honingbijen (die speciaal op productiviteit gekweekt zijn). Dat maakt zijn honing extra bijzonder: streekeigen honing gemaakt door streekeigen honingbijen.

Dylan imkert in traditionele imkergebieden, waar bijvoorbeeld ooit bijentienden betaald werden of een Sint-Ambrosiusgilde actief was. Zijn bijenkasten vinden een plek in:
- Landschapspark de Merode met bijvoorbeeld voorjaarsbloemenhoning
- Nationaal Park Bosland
- Nationaal Park Hoge Kempen met bijvoorbeeld heidebloesemhoning
- Nationaal Park Brabantse Wouden
- Vallei van de Zwarte beek

Meer info:
Merodegoud
Waterstraat 5A
3980 Tessenderlo-Ham
www.merodegoud.be

Merodegoud

Witte speculaas
Aangeboden door Aerts speculaas BV uit Lokeren
Witte speculaas komt weinig voor in ons land. Hij onderscheidt zich van de bruine speculaas door het gebruik van witte suiker en een minimale hoeveelheid speculaaskruiden. Er zijn oude recepten terug te vinden uit de jaren 1940, wat illustreert dat het om een oude traditie gaat.
Grootvader Hubert Aerts startte met zijn bakkerij in 1927. Hij bakte naast brood vooral beschuiten, en voegde nadien witte en bruine speculaas toe aan zijn gamma. Tot begin 2024 stond Els Aerts nog aan het roer, nu zetten Karin Savooy en Liviu Sandu met evenveel passie de Lokerse speculaasbakkerij verder.
Aan hun reeds erkende Belgische speculaas wordt de variant Aerts speculaas met amandelen, met een even lange traditie, toegevoegd.

Meer info:
Speculaas Aerts BVBA
Toekomstlaan 14b
9160 Lokeren
www.aertsspeculaas.be

Photographer: Ellen Goegebuer | Copyright: © Ellen Goegebuer

Dilbeeks konijnkoekje
Aangeboden door Bakkerij Bossuyt uit Dilbeek
De lokale traditie wil dat Keizer Karel eens onverwacht bleef logeren in Dilbeek en als avondmaal konijn van een lokale stroper kreeg voorgeschoteld. De Dilbekenaren hielden er de bijnaam “konijnenfretters” aan over.
Hoewel het verhaal een uitvindsel van een student blijkt te zijn, bakt Bakkerij Bossuyt reeds sinds 1986 het Dilbeeks konijnkoekje. Vader Pierre Bossuyt ontwierp het koekje naar aanleiding van een wedstrijd; Frank Bossuyt zet de traditie met veel fierheid verder. Het Dilbeeks konijnkoekje is een boterkoekje met “mokka” smaak waarvan de pootjes in melk- of fondantchocolade werden gedopt.

Meer info:
Bakkerij Bossuyt
Ninoofse steenweg 83
1700 Dilbeek
www.bakkerij-bossuyt.be

Gekookt spek uit het Waasland
Aangeboden als Boerke Waas door 6 Klasseslagers uit het Waasland
Hoewel gekookt spek lange tijd een typische slachtbereiding was in heel Vlaanderen, verdween het op veel plaatsen. In het Waasland bleef het echter een geliefd slagersproduct. Daarom sloegen 6 Klasseslagers de handen in elkaar en ontwikkelden ze een recept gebaseerd op en met respect voor de lokale traditie. Ze moderniseerden echter de bereiding door de blokjes buikspek van ca. 1,5 à 2 kg vacuüm te zouten en te pocheren. Net als vroeger worden groenten, laurierbladeren, jeneverbessen, peperkorrels en kruidnagels toegevoegd. De vacuüm zakken pocheren langzaam, 8u lang aan 72°C, waardoor het spek en het spekvet een stevige structuur behouden en toch smelten op de tong. Deze pocheermethode garandeert bovendien een goede bewaring.
Boerke Waas gekookt spek kan je koud eten met een stukje brood of warm bij bijvoorbeeld stoemp. Het is ook geschikt voor de grill en de BBQ.

Meer info: Je kan hiervoor terecht bij:

- Klasseslager Quatacker (Sint-Niklaas): Klasseslagers - KS - Quatacker
- Klasseslager Ter Saksen (Beveren): Klasseslagers - KS - Ter Saksen
- Klasseslager Beveren Broecke (Beveren): Klasseslagers - KS - Beveren Broecke
- Klasseslager Boel (Nieuwkerken): Klasseslagers - KS - Slagerij Boel
- Klasseslager De Looze (Stekene): Klasseslagers - KS - De Looze-Maes
- Klasseslager Van der Weken (Zwijndrecht): Klasseslagers - KS - Van der Weken

Nieuwe aanvragen

Het Steunpunt Streekproducten ziet nieuwe erkenningen graag tegemoet. Info over de voorwaarden om een Vlaams erkenningslabel aan te vragen, de vijf criteria alsook een digitaal aanvraagformulier zijn terug te vinden op www.streekproduct.be. U vindt er ook de lijst van alle erkende Vlaamse streekproducten, opgedeeld volgens provincie of productcategorie.