Vier Vlaamse streekproducten krijgen Vlaamse erkenning

Nicole’s Pickles van Wildiers bvba uit Haacht, Belgische paardenkoppralines van Chocolatier Tony Boeckaert uit Zulte, West-Vlaamse lekkerkoeken van Biscuiterie Grillet uit Oostnieuwkerke en advocaat Classic van Den gouden haan uit Nijlen werden recent erkend als Vlaams traditioneel streekproduct.

Drie keer per jaar komt de Beoordelingscommissie streekproducten samen om de Vlaamse erkenningsaanvragen voor traditionele streekproducten te evalueren. Wie een erkenning bekomt, mag het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE gebruiken op zijn verpakking en in zijn communicatie. Zo is duidelijk voor de consument dat dit product aan alle erkenningscriteria voldoet en bijgevolg wel degelijk een traditioneel Vlaams streekproduct is. Voor de producent is deze erkenning een hart onder de riem.
De tweede erkenningsronde van 2019 gaf groen licht aan de dossiers van vier producten. Er zijn zowel Vlaamse als Belgische tradities bij.

Bijgevoegd vindt u een korte toelichting van de nieuw erkende Vlaamse streekproducten. Een volledig overzicht van alle erkende producten tot op heden vindt u in de bijgevoegde lijst. Meer info over Vlaamse streekproducten is te vinden op streekproduct.be.

Belgische pickles
Aangeboden als Nicole’s Pickles door Wildiers bvba uit Haacht
De vele Belgische mosterdmakers zagen lang geleden al een opportuniteit in de Engelse Piccalilli. Wij Belgen hebben immers wel iets met ‘zuur’, denk maar aan onze zure bieren. De Belgische pickles kenmerken zich als uitgesproken zuur, zeker niet zoet-zuur, en licht gekruid met mosterd, kurkuma, gember, cayennepeper, … . De groenten die verwerkt zitten in Belgische pickles zijn steevast bloemkoolroosjes, zilveruitjes en cornichons. Deze zijn bovendien krokant. Belgische pickles combineren wondergoed met al even Belgische klassiekers als frieten en een ‘broodje gekapt’.

Nicole en Guido Wildiers startten hun bedrijf in 1985 in Haacht. Naast de vliersiroop en de confituren verwerkte Nicole groenten uit eigen tuin in pickles. Ze baseerde zich op de typisch Belgische werkwijze. De fijngesneden groenten zijn lekker zuur en extra gekruid met paprika en kaneel.

Meer info:
Wildiers bvba
Kruineikestraat 123 3150 Haacht
016 60 64 74
www.wildiers.be

Belgische paardenkoppraline
Aangeboden door Chocolatier Tony Boeckaert uit Zulte
De Belgische chocolade en praline zijn wereldvermaard. De oorsprong van de meeste pralines is echter niet meer te achterhalen, zo ook met de Belgische paardenkoppraline. Hoewel de paardenkop overal in België gemaakt kan worden specialiseerden de Zuid-West-Vlaamse chocolatiers, waaronder Tony Boeckaert, zich in deze praline.

De Belgische paardenkoppraline wordt steeds in dezelfde typische unieke vorm gegoten en wordt bereid uit Belgische chocolade met 100% cacaoboter en met een krokante vulling van hazelnootpraliné. Tony’s paardenkoppen worden aangeboden in 3 varianten: melkchocolade met handgeschilderde manen, de paardenkop in pure chocolade en de elegante witte paardenkop.

Meer info:
Chocolaterie Tony Boeckaert
Karreweg 7, 9870 Zulte
09 388 55 79
www.tonyboeckaert.be

West-Vlaamse lekkerkoeken
Aangeboden door Biscuiterie Grillet uit Oostnieuwkerke
Eierkoeken, lekkerkoeken, semoele koeken, papkoeken. Het zijn allemaal namen voor een typisch West-Vlaamse (ontbijt)koek. In Midden- en Zuid-West-Vlaanderen is deze zoete, licht gerezen koek al decennialang een vervanger voor de prijzige boterkoeken of het koekenbrood. Ondertussen heeft de lekkerkoek, ook erkend als semoele koek, heel West-Vlaanderen veroverd en is hij zowel in supermarkten als bij bakkers te vinden.

Het recept van Biscuiterie Grillet dateert van het einde van de 19de eeuw. Overgrootvader Karel-Lodewijk Grillet bracht het recept mee uit Zillebeke en specialiseerde zich in wat toen ‘eierkoeken’ werd genoemd. Deze naam mag nu enkel nog gebruikt worden voor koeken waarin eieren in het deeg verwerkt worden.

Meer info:
bvba BISCUITERIE GRILLET
Spanjestraat 20 8840 Oostnieuwkerke (Staden)
051 20 38 79
www.biscuiteriegrillet.be

Advocaat
Aangeboden als advocaat Classic door Den gouden haan uit Nijlen
Eieren bewaren met alcohol, wie als eerste een werkwijze uitwerkte is niet duidelijk. Het zal vast en zeker samengaan met de opkomst van goedkope alcohol in de 19de eeuw. Dat dit niet beperkt was tot huisvlijt bewijzen oude etiketten en advocaatmolen uit het Jenevermuseum te Hasselt.

Bij De gouden Haan uit Nijlen kiest men voor de advocaat Classic een eenvoudige bereiding met eigeel, gecondenseerde melk, suiker en alcohol. Alle ingrediënten worden gemengd en langzaam, “au bain-marie”, opgewarmd om vervolgens al roerend af te koelen.

Meer info:
Den gouden haan
Kesselsesteenweg 1 – 2560 Nijlen
03 481 .82.49
www.dengoudenhaan.com

Bijgevoegd vindt u het persbericht in Word, enkele foto’s, het label STREEKPRODCUT.be, de lijst van de Vlaamse streekproducten opgelijst per provincie.

Tot slot nog even een reminder:

“Aan tafel met Bruegel : de vlaai van toen, de smaak van nu”

In het kader van het Bruegeljaar ging het Steunpunt Streekproduct op zoek naar de oudste vlaairecepten en hun link met de huidige traditionele vlaaien. Op dinsdag 14 mei om 10.30 uur zal Streekproduct.be de resultaten van dit onderzoek voorstellen in bibliotheek ‘Utopia’ in Aalst. Inschrijven kan nog via deze link.

 

Download documenten