VLAM blikt terug op een erg succesvolle prinselijke missie naar het VK

Van 8 tot 12 mei vond de Belgische economische missie naar het Verenigd Koninkrijk plaats onder leiding van HKH Prinses Astrid. De agro- en voedingssector was hierin stevig vertegenwoordigd en VLAM had een lijvig programma uitgewerkt voor de meegereisde agrovoeding- en sierteeltbedrijven. Zij kijken na afloop tevreden terug, opdracht VLAM geslaagd.

Maandag was er een bilaterale meeting met de NFU (de Britse Boerenbond), samen met minister Crevits, Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens en VLAM. Aansluitend was er een overleg tussen minister Crevits en minister Prentice, haar VK-collega, waar ook VLAM bij was uitgenodigd. Hier stond onder meer de visserij hoog op de agenda.

Hoogtepunt van de missie was de feestelijke opening van de VLAM-tuin middenin het park van de Royal Chelsea Hospital. Op deze iconische plek werd de tuin maandag officieel geopend door Prinses Astrid , minister Crevits, Generaal Bradshaw van de Chelsea pensioners en VLAM CEO Filip Fontaine. Onder het oog van een delegatie sierteeltbedrijven werd het lint op originele wijze doorgeknipt met een tuinschaar. De tuin werd ontworpen door het prestigieuze tuinarchitectenbureau van Peter Wirtz. Er werd resoluut gekozen Belgische gepatenteerde selecties van o.a. struikrozen, vaste planten, hulst, hortensia’s en solitairstruiken. Het is de bedoeling om op deze manier onze Vlaamse traditie te verankeren en een groene ‘handtekening’ in Londen achter te laten die de Vlaamse sierteeltsector vertegenwoordigt.

Opening tuin

Tijdens het high level event georganiseerd door Fevia benadrukte Filip Fontaine in aanwezigheid van de prinses en minister-president Jambon de kwaliteit van onze producten. De administratie veroorzaakt door de Brexit mag de kleine exporteurs niet ontmoedigen. Onder het motto “better a close neighbour than a distant friend” benadrukte Fontaine het belang van de goede handelsrelaties.

Tijdens de aansluitende receptie in aanwezigheid van HKH Prinses Astrid konden de gasten op uitnodiging van VLAM genieten van aardbeien en aardappelproducten van bij ons.

Dinsdag ging VLAM op retailtoer met de meegereisde Vlaamse bedrijven uit de agrofoodsector. Zowat alle retailers werden bezocht met lokale experts. Naast de shop visits waren er ook verschillende ontmoetingen met winkelmanagers en marketeers. Bedrijven kregen zo een duidelijk beeld van het ruime Britse retailspectrum, van discounter tot high end retailer. De trip werd zeer gesmaakt door de Vlaamse bedrijven en federaties uit de sectoren akkerbouw, groenten en fruit en vlees.

Op woensdagochtend heel vroeg (3u30) werd een bezoek gebracht aan de New Covent Garden groothandelsmarkt met een aantal bedrijven. Hier vielen heel wat Belgische groenten en fruit te ontdekken. De handelaars waren erg te spreken over de kwaliteit ervan.

Dank aan partners

VLAM was samen met zijn partners Fevia, Boerenbond, AVBS en FIT aanwezig op de prinselijke missie en kon daardoor de deelname van Vlaamse bedrijven extra in de verf zetten en de sectoren nog beter vertegenwoordigen.

Zo was VLAM spreker op het high level voedingsseminarie tijdens de missie waar Fevia de lead had en kon VLAM met Boerenbond en hun Britse counterpart NFU een inspirerend bedrijfsbezoek brengen aan een groot landbouwbedrijf in de regio. Het bracht nieuwe inzichten over de Britse aanpak na Brexit en hun ondersteuning van de landbouwsector.

FIT bracht de Britse havenautoriteiten samen in een overleg met alle stakeholders in Vlaanderen, waaronder VLAM, om de aanpak na de Brexit beter te stroomlijnen en de Britse toekomstplannen te leren kennen. AVBS ten slotte zorgde voor de nodige knowhow en ondersteuning bij de aanleg van de tuin.

Filip Fontaine: “VLAM is ervan overtuigd dat de samenwerking van al deze partners leidt tot een versterking van elkaars activiteiten. Goede afstemming vooraf tussen onze partners zorgde ervoor dat de agrovoedings- en sierteeltacties elkaar versterkten en drie dagen bovenaan de agenda stond. De kwaliteit van zowel producten als relaties biedt de beste garanties voor de toekomst.”