VLAM en persfotograaf Jimmy Kets publiceren fotoboek over vlees van bij ons

VLAM publiceert in samenwerking met persfotograaf Jimmy Kets een fotoreportage waarin de Vlaamse vleessector, van bij de boer tot op het bord, in beeld gebracht wordt. Bij de reportage staan de authenticiteit en het lokale karakter centraal, net als het vakmanschap van de mensen.

Liliane Driesen, woordvoerder VLAM: “We willen de kloof tussen de consumenten en het vlees op hun bord verkleinen door hen met beeld en tekst iets bij te brengen over de Belgische vleessector. In het boek willen we de liefde tonen die de mensen binnen de sector hebben voor hun dieren, hun stiel en hun producten.”


Trots en vakmanschap op de voorgrond

Elke dag opnieuw geven ruim 100.000 mensen binnen de Belgische vleessector het beste van zichzelf om vlees van de allerhoogste kwaliteit tot bij de consument te brengen. Ze worden gedreven door passie, vakmanschap, kwaliteit, en de liefde voor hun stiel. België behoort tot de absolute wereldtop op het vlak van smaak, traceerbaarheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn. En daar is de sector terecht trots op.

Om de kloof die vaak nog bestaat tussen consumenten en het productieproces achter hun dagelijkse voeding te verkleinen, worden binnen de reportage de verschillende schakels die deel uitmaken van de sector in beeld gebracht: varkens- en rundveehouders, veevoederfabrikanten, slachthuizen en verwerkingsbedrijven, de slagerij en het restaurant.

Consumenten kunnen in het boek onder meer ontdekken hoe Gandaham gemaakt wordt, waarom topchef Sam Van Houcke van restaurant Maste (Gent) resoluut kiest voor grondstoffen van eigen bodem en hoe slagersfamilie Vangramberen (Boutersem) al generaties lang traditionele recepten in ere houdt. Ook in de andere schakels gaan innovatie en ambacht hand in hand: van riek tot vork is de sector doorspekt met vakmanschap.

Over Jimmy Kets

Jimmy Kets (1979) studeerde in 2001 af aan Sint-Lucas Antwerpen, in de afdeling Grafisch Ontwerp en Illustratie. Onmiddellijk daarna ging hij aan de slag als persfotograaf. Momenteel is Kets huisfotograaf bij de krant ‘De Standaard’.

Naast zijn commercieel werk legt Jimmy Kets ook een artistiek parcours af. Hierbij maakt hij beelden die het louter documentaire overstijgen en een metaforische betekenis krijgen. De fotografie van Kets kenmerkt zich door een vleugje surrealisme en humor, een sterk gevoel voor kleur en aandacht voor betekenisvolle details.

Solotentoonstellingen van z’n werk waren onder andere te zien in FoMu Antwerpen, Flanders Center Osaka (Japan), Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond (Amsterdam), De Loketten Antwerpen (The graves are nice this time of year). Z’n werk was ook te zien op het fotofestival van Breda en in het Museum Dr. Guislain te Gent (‘Niet Miss’). In de zomer van 2021 brengt Antwerp Foto met een overzichtstentoonstelling een terugblik op de 20 jaar carrière van Jimmy Kets

Kets kaapte ook tal van fotoprijzen weg. Zo won hij 2 maal de Nikon Promising Young Photographer award, 2 Sabam awards en de Photo Press Award voor beste Belgische persfotograaf.