VLAM ontkracht fabeltjes rond de aardappel met nieuw e-book

Lekker, gezond en veelzijdig. Dit zijn enkele van de kwaliteiten van de aardappel die VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, benadrukt met een nieuw informatief e-book. Dit e-book, dat vanaf vandaag beschikbaar is via de website lekkervanbijons.be, ontkracht meerdere mythes die bestaan rond de aardappel, zet de culinaire diversiteit van de patat in de verf met overheerlijke recepten en is gekruid met tal van interessante feiten en cijfers.

Veel mensen geloven dat de aardappel een dikmaker is. Niets is minder waar. Een normale portie gekookte aardappelen van 200 gram of vier middelgrote aardappelen levert slechts 140 calorieën, terwijl 200 g gekookte quinoa of rijst goed is voor ongeveer 250 calorieën en een portie gekookte pasta van 300 g al snel 400 calorieën aanbrengt, en dat zonder saus. De aardappel is dus geen caloriebom, maar de bereidingswijze kan je wel de das omdoen. Heb je een zwak voor frieten, schep je meer saus op dan goed voor je is of maak je je puree telkens af met een extra klont boter? Dan loopt de calorieteller snel op maar dat is niet de schuld van de aardappel.

“Dit is één van de fabeltjes over de aardappel die we ontkrachten in het nieuwe e-book”, vertelt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM. “Zo bestaan er nog meer: aardappelen veroorzaken diabetes, zijn slecht voor je hart of passen niet langer in ons voedingspatroon. Veel van deze verzinsels zijn volgens veel voedingsdeskundigen onterecht en op niets gebaseerd. In dit nieuwe e-book vertellen we hoe de vork in de steel zit. We willen geen promostunt opvoeren voor onze patat maar wel eerlijk en transparant informeren over wat wel en wat niet waar is.”

Frivole frittata met spinazie
Wie fan is van een heerlijke aardappelmaaltijd, kan in het e-book ook terecht voor een lekkere portie culinaire inspiratie. VLAM trakteert de lezer op zeven zeer verschillende en eenvoudige aardappelgerechten, zoals een frivole frittata met spinazie, een aardappel-bietensoepje met zure room en komijn of een pittige aardappelcurry met kikkererwten. Stuk voor stuk recepten om duimen en vingers bij af te likken. “Ondanks de populariteit van pasta, rijst, quinoa en tofu, is de aardappel nog steeds een vaste waarde in onze keukens. De Belg eet graag zijn vleesje met groentjes en patatjes, maar het kan ook anders: in de oven of in de schil, in de wok of in de microgolfoven, krokant of gestoomd ... De bereidingswijzen zijn eindeloos. De aardappel is bijzonder veelzijdig en dat willen we met deze gerechten bewijzen.”

Daarnaast tonen deze gerechten aan dat koken met aardappelen helemaal niet tijdrovend hoeft te zijn. “We hebben met z’n allen steeds minder de tijd om alle dagen te kokkerellen en aardappelen te schillen, te koken en af te werken. Er zijn echter enorm veel eenvoudige aardappelgerechten die in geen tijd bereid en geserveerd kunnen worden. De recepten die we in het e-book voorschotelen, zijn hier slechts een voorsmaakje van”, zegt Liliane Driesen.

Van in het rek tot op het bord
Naast heerlijke aardappelgerechten serveert het nieuwe e-book van VLAM heel wat interessante cijfers en weetjes over onze eenvoudige knol. Zo komt de lezer te weten dat in België jaarlijks 40 tot 55 ton aardappelen geoogst wordt en dat ons land de grootste exporteur ter wereld is van afgewerkte aardappelproducten.

Het e-book, dat vanaf vandaag online beschikbaar is op de website lekkervanbijons.be, gaat ook dieper in op de geschiedenis van de aardappel, de verschillende variëteiten en hun toepassingen. Wanneer kies je voor het bintje of de charlotte? De exquisa en gourmandine smaken het best in een slaatje en de vastkokende corne de gatte is ideaal voor een speciale aardappelschotel. Maar met welke aardappelsoort maak je de lekkerste frietjes?

Download documenten