VLAM verkent Zweedse aardappelmarkt

Zweden is voor de Belgische aardappelhandel nog een kleine maar weliswaar groeiende markt. Eind april werden de mogelijkheden voor onze export van verse en (verse) verwerkte aardappelen beter in kaart gebracht. Naast een bezoek aan de horecabeurs Gastronord stonden van 26 tot 28 april ook winkelbezoeken en gesprekken met de belangrijkste supermarktketens op het programma.

Stockholm vormde de uitvalsbasis voor de driedaagse missie in Zweden, die gezamenlijk gerealiseerd werd door VLAM, FIT en Belgapom en waarop drie exportbedrijven intekenden, nl. Pomuni, Remofrit en Warnez. Tijdens de gesprekken werd meteen duidelijk dat de Zweedse markt zich niet gemakkelijk laat inpalmen. Wie geduld heeft en hen weet te overtuigen, plukt de vruchten van de inspanning gezien Zweden erg trouw zijn aan hun leveranciers.
Ook logistiek vormt Zweden best een uitdaging, gezien het uitgestrekte land slechts 8 miljoen inwoners telt.

De Zweedse aardappelrayon
Het aanbod aan verse aardappelen in de Zweedse supermarkten is uitgebreid. De Zweedse consument heeft er de keuze tussen bloemige, vastkokende en puree-aardappelen, aangevuld met specialiteiten. Bovendien kan hij er terecht voor zowel verpakte aardappelen (papier of plastic) als losse aardappelen. De winkels boden ongeveer dezelfde rassen aan als bij ons, waarbij het aanbod aan Zweedse producten en bio-aardappelen groot is. Meer dan in België wordt in de winkelrekken aandacht gegeven aan de specifieke eigenschappen en gebruiksmogelijkheden van de diverse variëteiten.
In de koelafdeling ontdekte de delegatie een bijzonder groot aanbod aan gratineeraardappelen, die zowel in de winter als de zomer geconsumeerd worden. Ook aardappelsalades zijn zeer populair. Voorgeschilde, voorgesneden of voorgekookte aardappelen ontbraken dan weer.
De diepvriesafdeling was zeer uitgebreid en vooral de diepgevroren wokgerechten op basis van aardappelblokjes vielen er op. Belgische fabrikanten waren goed aanwezig in deze diepvriesrayon, naast Nederlands en Duits product.

Zweedse markt in cijfers
Zweden vertegenwoordigt voor onze aardappelexporteurs momenteel niet zo'n groot belang in de totale aardappelexport. Wel kent de Belgische export van verse en verwerkte aardappelen naar Zweden een stijgende tendens. Vooral de export van verwerkte aardappelen en meer bepaald frieten groeit en is noemenswaardig. In 2015 exporteerde België 23.000 ton aardappelbereidingen naar Zweden, waarvan 20.000 ton aan frieten. Dit is meer dan het dubbele dan 10 jaar eerder. De export van verse aardappelen is nog zeer beperkt maar wel stijgend.

 

Nota aan de redactie: gelieve bij gebruik van de foto's de bron te willen vermelden: (c) Belgapom

Download documenten