Wat kopen we aan groenten en fruit: trends bij de Belgische consument

Tomaat en banaan blijven de meest gekochte groenten en fruit in België. De aankoop van groenten stijgen licht, terwijl die van vers fruit onder druk staat. Dat blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek van VLAM op basis van het YouGov-consumentenpanel (6.000 gezinnen) en de iVox/VLAM-consumptietracker (7.300 Belgen).

In 2024 kocht de Belg gemiddeld 36,5 kg verse groenten, een stijging van 1,6% tegenover het jaar ervoor. De aankoop van fruit bedroeg net geen 40 kg, een lichte daling van 1,7%. Hogere prijzen leidden wel tot stijgende bestedingen: groenten werden 3% duurder, fruit 4,5%. We kochten in 2024 gemiddeld voor 127 euro aan groenten en voor 138 euro aan fruit.

Tomaat blijft koploper

De tomaat blijft de meest gekochte groente in België (5,14 kg per capita), gevolgd door wortelen en ajuin. Kerstomaten blijven sterk groeien en zijn intussen goed voor 56% van de tomatenomzet. De grootste groeiers binnen het groenteschap in 2024 waren groene asperges (+32%), Chinese kool (+21%) en Romeinse sla (+11%). Als we op lange termijn kijken (2016 – 2024) zijn zoete aardappel (+ 1355%) en grondwitloof (378%) de opmerkelijkste stijgers.

Banaan en appel blijven populair

De banaan blijft veruit de meest gekochte fruitsoort in België (8,09 kg per capita), gevolgd door de appel (6,67 kg). Jonagold vertegenwoordigt 40% van de appelmarkt. De perenverkoop daalde opnieuw met 11%. De Conference-peer wint hierin wel terrein en vertegenwoordigt intussen 80% van alle verkochte peren. Sinds 2016 steeg de thuisconsumptie van blauwe bessen met 154% en avocado’s met 85%.

[Image]

Waar eten we groenten en fruit?

Op een gemiddelde dag in 2024 at 67% van de Belgen groenten en 60% at fruit. Groenten worden hoofdzakelijk thuis en ’s avonds gegeten: 76% van de groentemomenten speelt zich thuis af, vooral tijdens de avondmaaltijd (56%). Fruit wordt iets vaker buitenshuis gegeten, en verspreid doorheen de dag met een piek in de namiddag.

Opkomst van thuislevering en afhaalmaaltijden

Hoewel thuis nog altijd de belangrijkste plaats blijft om groenten en fruit te consumeren, wint het buitenhuisverbruik opnieuw terrein. Afhaalmaaltijden en thuisleveringen zijn goed voor 8% van de warme maaltijden. We kiezen nog steeds erg vaak voor zelfbereide warme maaltijden (72% in 2024 ten opzichte van 74% in 2014).