Week van de Korte Keten kent toenemend succes
De Week van de Korte Keten is een begrip geworden in Vlaanderen. Sinds 2018 organiseren de Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid (Agentschap Landbouw en Zeevisserij), het Steunpunt Korte Keten en VLAM samen deze actieweek in mei om de korte keten beter bekend te maken bij het brede publiek. Zowel de troeven van de korte keten als de talrijke vormen ervan worden daarbij naar voren gebracht. Ook worden tal van activiteiten georganiseerd door producenten en lokale besturen. In 2025 waren er 119 activiteiten en tekenden 722 producenten in op de wedstrijd, die nog loopt tot 30 juni.
De bekendheid van de Week van de Korte Keten blijft in stijgende lijn gaan: van 33% in 2018 bij de eerste editie tot 50% in 2024 en 56% in 2025. Dat blijkt uit een bevraging die iVox in opdracht van VLAM uitvoerde vlak na afloop van de Week van de Korte Keten 2025 (17-25 mei).

Uit dat zelfde onderzoek blijkt dat 8% van Vlamingen in 2025 actie ondernomen heeft n.a.v. de Week van de Korte Keten (naar een verkooppunt geweest of deelgenomen aan een activiteit en/of aan de wedstrijd). Dit is het hoogste percentage van alle edities. Nog eens 16% van de Vlamingen stelt in die week naar de korte keten geweest te zijn, maar los van de actieweek.
Filip Fontaine, CEO VLAM: “De Week van de Korte Keten is een effectief instrument om de korte keten beter bekend te maken. Tegenover de 0-meting in 2018 (toen de eerste editie van de Week van de Korte Keten plaatsvond) zijn de bekendheid, de aankooppenetratie en de aankoopfrequentie van de verschillende korteketenkanalen significant gestegen.”
Grafiek 1: Bekendheid korteketenkanalen

Grafiek 2: Aankoopkanalen van frequente kopers in de korte keten

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns: “Mooi om te zien hoe de korte keten aan populariteit wint bij de Vlamingen. Maar liefst 44% koopt regelmatig rechtstreeks bij de producent, en nog eens 34% doet dat af en toe. Ook de kennis over de korte keten neemt toe, mede dankzij deze actieweek. Ik blijf deze actieweek dan ook met volle overtuiging ondersteunen in de toekomst.”
Producten uit de korte keten oftewel recht van bij de boer worden door een ruime meerderheid van de Vlamingen aanzien als verser, beter voor het milieu en lekkerder en men vindt ook dat je dan beter weet waar de producten vandaan komen en dat de landbouwer een eerlijkere prijs krijgt voor zijn producten. Ook over de meerwaarde van het directe contact met de landbouwer is een grote meerderheid het eens. De helft van de Vlamingen geeft aan dat ze van plan zijn om in de toekomst (nog) vaker via korte keten te kopen. Zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van iVox.
