Wie wordt Viskok van het Jaar 2018?

Welke professionele kok heeft het lekkerste en origineelste gerecht met rode poon, de Vis van het Jaar 2017, op zijn kaart staan? We komen het te weten op 20 november in de demonstratiekeuken van Horeca Expo in Gent. Vijf finalisten nemen het live tegen elkaar op vanaf 13 u. Minister Joke Schauvliege deelt de prijzen uit.

Rode poon, Vis van het Jaar 2017
VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor rode poon als Vis van het Jaar 2017. Poon klinkt velen ongetwijfeld totaal onbekend in de oren. Jammer, het is een lekker visje dat het heel jaar door voordelig in prijs is. Poon wordt meestal in zijn geheel aangeboden en wordt ter plaatse gekuist en gefileerd. Het visvlees is stevig, heeft een diepe smaak en leent zich uitstekend voor vissoepen en visstoofpotten. Verder is de vis heerlijk op het vel gebakken bv. op de barbecue. De vis kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes.

De wedstrijd
De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en zullen op 20 november live in de demonstratiekeuken van Horeca Expo naar de titel van ‘Viskok van het Jaar 2018’ dingen.

Laureaten
Hier vindt u de vijf geselecteerde laureaten:
Sander Verdegem, restaurant Patrick Devos in Brugge
Olivier Dumalin, Atelier – Traiteur Niek Ducheyne in Brugge
Xander Verzelen, restaurant L'Improviste by David Selen in Waregem
Stijn de Vreese, restaurant Benoit en Bernard Dewitte in Ouwegem
Jeff Beyens, restaurant Poorthuys in Genk ( Bokrijk)

De winnaars van de vorige edities:
Viskok 2017: Sam Van Houcke, restaurant Onder de Toren in Hansbeke
Viskok 2016: Rob Stevens, D’Oude Pastorie in Lochristi
Viskok 2015: Jonathan Oliver, restaurant De Jonkman in Brugge
Viskok 2014: Ivan Menten, restaurant Lèche plat in Arendonk
Viskok 2013: Dean Masschelein, restaurant Boury in Roeselare

Prijzen
De winnaar van de wedstrijd gaat naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van € 750, een waardebon van € 250 te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens, Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem.
De laureaten ontvangen elk: een 'Viskok van het Jaar'-diploma en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.

Praktisch
De wedstrijdfinale ‘Viskok van het Jaar 2018’ vindt plaats tijdens de vakbeurs Horeca Expo op Flanders Expo in Gent, meer bepaald in de demonstratiekeuken aan de ingang van hall 8.

De finalisten gaan aan het werk vanaf 13u. De degustatie door de vakjury start om 14.45 u. De proclamatie vindt plaats om 16u. De prijsuitreiking gebeurt door Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en bevoegd voor VLAM. Aansluitend wordt een receptie aangeboden.

We hopen dat u er bij kunt zijn! Bent u van plan de wedstrijd live bij de wonen, laat het ons dan weten via pers@vlam.be.

 

Download documenten