Zes lekkernijen krijgen erkenning als Vlaams traditioneel streekproduct

De tweede erkenningsronde van 2017 voor traditionele Vlaamse streekproducten bekroont zes verwenproducten met het Vlaams label STREEKPRODUCT.be. Vijf lekkere gebakvormen uit Oost-Vlaanderen en Limburg en één unieke traditie aan de kust, Oostendse oesters. De erkenningen voor het gebak zijn er voor producenten van Adriaan Brouwertaart uit Oudenaarde, bakkemoezevlaai uit Limburg, Gentse vlaai, geuteling uit Elst en Geraardsbergse mattentaart.

Drie maal per jaar neemt de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten de erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten onder de loep.
Belangrijk bij de beoordeling is dat de ingediende producten aan elk van de vijf voorwaarden voldoen die de commissie omschrijft. Een product dat lokaal geproduceerd wordt, op een hoeve op door een bakker, is niet voldoende. Het product moet ook echt een jarenlange traditie kennen en als streekeigen product bekend staan in de regio. De verschillende erkenningscriteria vind je nauwkeurig omschreven op www.streekproduct.be.

De sectorgroep Streekproducten van VLAM bekrachtigde de beslissing van de Beoordelingscommissie. De tweede ronde van 2017 levert zes erkenningen op.

Je vindt hieronder toelichting bij de nieuw erkende Vlaamse traditionele streekproducten.

De volledige lijst van Vlaamse traditionele Vlaamse streekproducten, gesorteerd per productgroep of per provincie is bijgevoegd evenals enkele foto’s.

Adriaan Brouwertaart uit Oudenaarde
Aangeboden door Brood- & banketbakkerij K.Burez, Bakkerij Contreras & Bakkerij Taerwe
I
n 1954 werden in Oudenaarde de eerste Adriaan Brouwerbierfeesten georganiseerd. Het daarop volgende jaar creëerde patissier Albert De Cridts de Adriaan Brouwertaart, die vervolgens ook door andere lokale bakkers werd aangeboden. Zowel de feesten als de taart zijn een lokale traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds standhouden. Meer nog, de taart kent een heropleving met het Adriaan Brouwerjaar in het vooruitzicht.

De Adriaan Brouwertaart is een zeer klassieke frangipanetaart met een frisse toets door de toevoeging van wat ananas. Ze bestaat in kleine ovale vormen, als ronde taart voor 6 tot 10 personen of, voor feestelijkheden, op grote platen gebakken.

Meer info:
Dienst Toerisme Oudenaarde
055 31 72 51
toerisme@oudenaarde.be

Bakkemoezevlaai uit Limburg
Aangeboden door Bakkerij Knapen uit Bocholt
“Bakkemoezevlaai” klinkt menig Limburger bekend in de oren. Deze donkere, open vlaai was en is gemeengoed op zondag. De “bakkemoezen” waren in de oven gedroogde peren, liefst Bergamot-peren. Deze peren werden na het bakken van brood in de afkoelende oven geschoven. Ze verschrompelden er tot ze leken op gebakken muizen. De gedroogde peren werden bewaard tot er geen ander fruit meer voorhanden was voor de vlaaien.

In 2014 bracht bakker Jack Knapen uit Bocholt deze ouderwetse taart opnieuw op de markt naar aanleiding van een vraag van Jeroen Meus. En met groot succes. De bakkemoezen, nu gedroogde Conference-peren, verwerkt hij tot een perenmoes gekruid met kaneel. Het vlaaideeg wordt gevuld en open gelaten. Bakkerij Knapen heeft het recept al in de vingers sinds 1889. Een traditie die gedeeld wordt met de Nederlandse buren.

Meer info:
Bakkerij Knapen
Dorpstraat 13
3950 Bocholt
info@bakkerij-knapen.be
www.bakkerij-knapen.be
info@geutelingenfeesten.be

Gentse vlaai
Aangeboden door Tilly’s/De Culihoek
Vlaaien zijn pure traditie en het Oost-Vlaams kermisgebak bij uitstek. Het zijn vaak familiale recepten gebaseerd op de streektraditie en aangepast aan de familievoorkeuren. In de familie Steyaert eet men graag rozijnen, maar rozijnen zijn niet ieders favoriet. Nu wordt de vlaai met en zonder rozijnen verkocht.

In het Gentse kiest men voor smeuïge en licht gekruide vlaaien, hier is geen sprake van foelie of veel kaneel. Tilly’s “Gentsche vloan” worden op smaak gebracht met peperkoek en speculaas en krijgen hun mooie donkere kleur door de kandijsiroop.

Meer info:
Tilly’s
Morekstraat 349
9032 Wondelgem
info@tillys.be
www.tillys.be

Geuteling
Aangeboden door het Geutelingencomité Vlaamse Ardennen vzw
De jeugdbeweging van Elst haalde de geutelingen van onder het stof, het Geutelingencomité was geboren. De eerste jaren werden de geutelingen gebakken in oude broodovens verspreid over het dorp. Later werden er grotere houtovens gebouwd. Het Geutelingencomité zweert bij: de meest traditionele werkwijze waarbij de geutelingen worden gegoten in hout gestookte ovens; en bij het traditionele recept op basis van bloem, eieren, gist, snuifje zout en kaneel. Het resultaat is een stevige pannenkoek op basis van een eenvoudig gistdeeg. Het is de gewoonte dat men de geuteling best de dag na het maken eet: je warmt hem eenvoudig weg op op de stoofbuis of in de pan.

De geutelingen bakken doet men in Brakel in februari rond de naamdag van de heilige Appolonia. Er vindt dan traditioneel een bedevaart plaats. Een warme geuteling zou een jaar lang beschermen tegen tandpijn!
Het comité zorgde er voor dat de geutelingenbak uitgroeide tot 4 weken van geutelingenfeesten met een geutelingenworp, een geutelingenwandeling en een vedettenparade.

Meer info:
Geutelingencomité Vlaamse Ardennen vzw
info@geutelingenfeesten.be
www.geutelingenfeesten.be

Geraardsbergse mattentaart
Aangeboden door Mattentaartatelier De Lekkerbek uit Lierde
De Geraardsbergse mattentaart is zowat het meest befaamde streekproduct van Vlaanderen en zelfs van België. Het taartje heeft een eeuwenlange geschiedenis, vertegenwoordigde België op ettelijke feestelijkheden en werd zelfs vereeuwigd op een postzegel.
De lokale boeren, uit Geraardsbergen en Lierde, zorgen voor de matten: melk gestremd met karnemelk en een scheutje azijn. De bakkers verwerken de matten tot mattenspijs door de toevoeging van eieren, suiker en al dan niet amandelessence, om ze vervolgens als taartvulling te gebruiken.
De wortels van het Mattenatelier De Lekkerbek gaan terug tot 1966, toen vader en moeder Deneyer de bakkerij opstartten. Beiden afkomstig uit lokale boerenfamilies konden ze mattentaarten niet negeren in hun gebakgamma. Ondertussen groeide de bakkerij uit tot een van de grotere mattentaartbakkers. Peter Deneyer zweert bij een traditionele werkwijze volgens het ambacht.

Meer info:
Mattentaartatelier De Lekkerbek
Geraardsbergsestraat 4
9570 Lierde
054/41.10.45
info@mattentaartatelier.com
www.mattentaartatelier.com

Oostendse oester
Aangeboden door de BVBA Aquacultuur Oostende/ De Oesterput in Oostende
Reeds in de 18de eeuw was er sprake van oesterkwekerijen nabij Oostende; je vindt ze zelfs terug op de Ferrariskaarten uit de jaren 1770. De bloeiperiode voor de Oostendse oester was echter eind 19de begin 20ste eeuw, toen Oostende als “koningin der badsteden” welgestelde burgers ontving. In deze periode werden er bijna enkel oesters gevet, voornamelijk Engelse platte oesters werden ‘geparkeerd’ in zeewaterbassins van een twintigtal oesterbedrijven. Hier kregen ze een vlezige structuur en een volle smaak, de “Ostendaise” was geboren.

Na WOI keerde het tij en wonnen de Zeeuwse oesters aan belang. Enkele Oostendse oesterfirma’s werden oesterkwekerijen. “Halewyck & Cie” experimenteerde vanaf 1938 met verschillende kweekmethodes waarbij ze succesvol oesters teelden op palen in de Spuikom. In 1973 stopte het bedrijf, vanaf 1995 werd er echter opnieuw geëxperimenteerd met de oesterteelt en met succes. De Oostendse Spuikom is de enige plaats in Vlaanderen goedgekeurd voor oesterteelt. De familie Puystjens zet er oesterbroed uit in kleine mandjes, ca. 90% holle oesters en 10% platte oesters of Ostendaise. De oesters worden regelmatig gecontroleerd en gesorteerd; na ca. 2 jaar zijn de holle oesters verkoopsklaar, de “Ostendaises” vragen bijna 4 jaar. De oesters worden ter plaatse verwaterd, liefst met water uit de Spuikom.

Meer info:
Aquacultuur Oostende bvba
Schietbaanstraat 84
Oostende 8400
059/330873
info@aquacultuur.be
www.aquacultuur.be

Download documenten