Zondag 26 juni 2016 : Dag van het eenzame boeket

Het begon in Groot-Brittannië. Daar legde een Britse vrouw op een dag bloemen op straat neer om mee te nemen. Zomaar. Om met de passanten het plezier dat bloemen verschaffen te delen.
Ondertussen is het initiatief ook naar België overgewaaid. De Koninklijke Unie van de Floristen van België roept haar leden op om ook hier massaal boeketjes neer te leggen. Dat gebeurt op zondag 26 juni: de Dag van het eenzame boeket.

Vorig jaar deed al een klein aantal floristen mee aan de Dag van het eenzame boeket. Dat leverde dermate goede reacties op dat de Koninklijke Unie van de Floristen van België (KUFB) voor de editie van 2016 al haar leden-floristen in België aanspoort om mee te doen. KUFB zorgde voor mooie kaartjes die de floristen aan deze boeketjes kunnen hangen. Het opschrift luidt : “Ik ben een eenzaam boeketje, neem mij mee en geniet van mij'."

“Het initiatief komt inderdaad overgewaaid uit Groot-Brittannië”, weet Marijke Walbers, secretaris van de KUFB. “Ook in Mexico, Hong Kong, South Afrika, Australië, Finland, Rusland, Nederland en Duitsland vieren ze de dag van het eenzame boeket.”

Wat is er nu zo leuk aan de Dag van het eenzame boeket ? M.Walbers: ”Ongetwijfeld het feit dat het zo onverwacht is, zo verrassend. Je loopt ergens als passant, ziet het boeket, je wil het graag mee naar huis nemen en dat mag ook. Zomaar!” Volgens M.Walbers spreekt de boodschap achter deze actie voor zich: “Het is een mooi gebaar van de florist aan de medemens om het plezier en de schoonheid van bloemen te delen.”

Bloemen schenken maakt zowel de schenker als de ontvanger blij. De grootte van het boeket speelt daarbij een ondergeschikte rol. Walbers: ”Elke florist vult de Dag van het eenzame boeket in zoals hij of zij zelf wil. De ene zal misschien kiezen voor bijvoorbeeld 10 kleine boeketjes, de andere voor één groot. Ook de kleur- en soortenkeuze kunnen naar believen ingevuld worden.”

De 52 deelnemende floristen voor Vlaanderen vind je in bijlage.

Verzorgingstips voor bloemen en planten vind je op www.groenvanbijons.be.

Contact: Marijke Walbers , Secretaris KUFB (Koninklijke Unie van de Floristen van België), Tel 0478/29.92.21

Download documenten