Zuivel behoudt zijn prominente plaats in de Belgische eetgewoontes
Thuisverbruik van zuivel steeg in 2024.
Het thuisverbruik van zuivel nam in 2024 zowel toe in waarde (+3%) als in volume (+4%). Witte melk blijft in volume het meest geconsumeerde zuivelproduct, met een thuisverbruik van 33 liter per capita. Halfvolle melk vertegenwoordigt 68% van het gekochte melkvolume. Het thuisverbruik van kaas bleef stabiel op 12 kg per persoon en de Belgische kazen wonnen marktaandeel. Yoghurt, room, boter, desserts en ijs noteerden een stijging in het thuisverbruik in 2024, witte kaas tekende een verdere daling op. Plantaardige alternatieven voor zuivel kenden een lichte groei, maar blijven beperkt in volume ten opzichte van zuivel. Dit alles blijkt uit de thuisverbruikcijfers van YouGov België bij 6.000 Belgische huishoudens in opdracht van VLAM.
Het thuisverbruik vertegenwoordigt 79% van de zuivelconsumpties. Een blik op het totale zuivelverbruik leert dat zuivel stevig verankerd blijft in het Belgische eetpatroon: op een gemiddelde dag in 2024 consumeerde 72% van de Belgen minstens één zuivelproduct. Bij de plantaardige alternatieven voor zuivel blijft deze dagpenetratie beperkt tot 16%. De meeste gebruikers van deze plantaardige alternatieven voor zuivel combineren deze bovendien met zuivel. Dit leert de Consumptietracker van VLAM, een ‘day after recall’-onderzoek uitgevoerd door iVox bij 7.300 Belgen tussen 18 en 75 jaar over heel 2024.
De houding tegenover zuivel blijft positief: 87% vindt het lekker, 84% kwaliteitsvol en 80% beschouwt het als gezond. Twee derde van de Belgen heeft vertrouwen in de milieu- en dierenwelzijnsinspanningen van de Belgische zuivelsector en eveneens twee derde verkiest Belgische zuivelproducten boven geïmporteerde producten. 2% van de Belgen tussen 18 en 65 jaar is veganist. Dit blijkt uit de Zuiveltracking van VLAM, een kwantitatief onderzoek uitgevoerd door iVox bij 1.000 Belgen tussen 18 en 65 jaar in februari 2025.

Totale thuisverbruik van zuivel: omzetstijging met 3% en ook een groei in volume
De uitgaven aan zuivelproducten voor thuisverbruik zijn in 2024 met 3% gestegen tot 3,8 miljard euro. Dit volgt op een sterke groei van 14% in 2023. Waar die eerdere stijging vooral te danken was aan hogere prijzen bij een dalend volume, bleef de gemiddelde prijs over alle zuivelcategorieën heen in 2024 stabiel. De omzetgroei in 2024 is dus voornamelijk toe te schrijven aan een toename in het aangekochte volume (+4%). Hiermee sluit zuivel dus aan bij de algemene vaststelling dat het thuisverbruik in 2024 weer toenam, na wat meer negatieve druk op het thuisverbruik in 2022 en 2023 als gevolg van de hoge inflatie.

42% van het aangekochte zuivelvolume is witte melk, daarna volgen kaas (15%) en yoghurt (13%). In bestedingen is kaas de belangrijkste productgroep met een omzetaandeel van 47%. Yoghurt en witte melk hebben binnen de zuivelbestedingen een aandeel van respectievelijk 11% en 10%.
We zoomen hierna in op enkele zuivelproducten.
Thuisverbruik van melk en melkdranken: stijging met 3%, na een paar mindere jaren
Na een eerder dalende trend de afgelopen jaren, steeg het thuisverbruik van melk en melkdranken in 2024 met 3% tot 39,5 liter per persoon, waarvan 33,3 liter witte melk. 96% van de Belgische gezinnen kocht in 2024 minstens één keer witte melk en gemiddeld 17 keer over het hele jaar. Na grote prijsstijgingen in 2022 en 2023 daalde de gemiddelde prijs van witte melk in 2024 met 8% tot gemiddeld 1 euro per liter. De prijsdaling is dus groter dan de volumestijging waardoor de omzet daalde. Binnen het thuisverbruik van witte melk blijft halfvolle melk dominant met 68% van het volume, maar volle melk wint terrein en vertegenwoordigt inmiddels 20% van de markt.

Ook andere melkvarianten zoals karnemelk, gearomatiseerde melk en gefermenteerde melkdranken kenden opnieuw een stijging in thuisverbruik na een daling in 2023. Het verbruik van drinkyoghurt bleef stabiel.
Thuisverbruik van kaas: stabiele situatie
De laatste jaren blijft het thuisverbruik van kaas stabiel op 12 kg per persoon. Dit is iets hoger dan voor de coronacrisis, toen het verbruik rond de 11,5 kg per capita schommelde. Bijna alle Belgische gezinnen kopen kaas en dit gemiddeld 53 keer per jaar.

In 2024 behaalden Belgische kazen een volumeaandeel van 13% binnen het thuisverbruik van kaas, in Vlaanderen 15%. Na een daling in 2022 en 2023, steeg dit aandeel weer in 2024. Belgische kazen hebben een hoger aandeel bij de halfhardekorstkazen (52% van het volume) dan bij hardekorstkazen (11%) en zachte kazen (2%).
Thuisverbruik andere zuivelproducten: groei in 2024
Het thuisverbruik van yoghurt steeg voor het tweede jaar op rij en bereikte 10,0 liter per persoon. Ook room (2,2 liter, +5%), boter (1,5 kg, +4%), verse desserts (3,7 kg, +3%) en ijs (4,8 liter, +1%) kenden een stijging. Enkel verse witte kaas zette zijn dalende trend voort en daalde met 4% tot 2,4 kg per capita.
Van aankoop- naar consumptiecijfers: zuivel heeft een hoge dagpenetratie van 72%
Zuivel blijft stevig verankerd in het eetpatroon van de meeste Belgen. In 2024 gaf maar liefst 72% van de Belgen tussen 18 en 75 jaar aan dat ze de dag voordien minstens één zuivelproduct hadden geconsumeerd. De zuivelproducten met de hoogste dagpenetratie zijn melk, kaas, boter en yoghurt.

Zuivel wordt het vaakst geconsumeerd bij het ontbijt, maar ook bij de andere maaltijden en als tussendoortje wordt regelmatig zuivel geconsumeerd. In 2024 bevatte 50% van de ontbijten in België een zuivelproduct. Daarnaast werd zuivel geconsumeerd bij 27% van de middagmaaltijden, 24% van de avondmaaltijden en 12% van de tussendoortjes.
Verbruik van plantaardige alternatieven voor zuivel: lichte groei, maar aandeel blijft beperkt
Na een lager thuisverbruik in 2022 kende het thuisverbruik van plantaardige drinks in 2024 voor het tweede jaar op rij een stijging: van 3,1 liter per persoon in 2023 naar 3,3 liter in 2024 (+8%). Toch blijven melk en melkdranken met 92% veruit dominant. In 2024 kocht 42% van de Belgische gezinnen minstens één keer een plantaardige drink. Binnen dit segment verliezen soya- en rijstdrinks aan populariteit ten voordele van onder meer haverdrinks.
Voor de andere plantaardige alternatieven voor zuivel bleef het volumeaandeel in 2024 stabiel tot licht dalend ten opzichte van hun dierlijke tegenhangers. Op langere termijn is er wel een licht stijgende trend zichtbaar, al blijft het volumeaandeel van de plantaardige alternatieven voor zuivel met uitzondering van margarine, beperkt.

Het aandeel van het thuisverbruik ligt bij de plantaardige alternatieven voor zuivel een heel stuk lager dan bij zuivel: slechts 58% van de consumpties van plantaardige alternatieven in 2024 waren thuisverbruik, tegenover 79% bij zuivel. Plantaardige alternatieven worden dus in verhouding vaker geconsumeerd in buitenshuis maaltijden, in afgehaalde of thuisgeleverde maaltijden of bij familie en vrienden.
Op een gemiddelde dag in 2024 consumeerde 16% van de Belgen een plantaardige alternatief voor zuivel, vooral margarine en plantaardige drinks. De dagpenetratie van plantaardige alternatieven blijft dus ver achter op die van zuivel (72%). Ook de verklaarde eetfrequentie van plantaardige alternatieven ligt een heel stuk lager dan die van zuivelproducten. Verder merken we ook dat de meeste consumenten van plantaardige alternatieven ook zuivel consumeren: 78% van wie de dag voordien een plantaardig alternatief gebruikte, consumeerde diezelfde dag ook een zuivelproduct. Ze wisselen dus af in functie van smaak of toepassing. Het aantal veganisten blijft bij Belgen tussen 18 en 65 jaar beperkt tot 2%. Bij jongvolwassenen (18-34 jaar) ligt het aandeel veganisten op 4%.
Houding tegenover zuivel: meeste Belgen vinden zuivel lekker en gezond
Een grote meerderheid van de Belgen geniet van zuivel: ze vinden zuivel lekker (87%), veelzijdig (92%), kwaliteitsvol (84%) en hedendaags (84%). Daarnaast beschouwen 77% van de Belgen zuivel als een deel van hun eetcultuur en tradities. De waardering voor zuivel op het vlak van genieten is sinds 2018 nog toegenomen.
Ook qua gezondheid scoort zuivel goed: 8 op 10 Belgen vinden dat zuivel prima past in een gezond voedingspatroon, met een lichte stijging ten opzichte van eerdere jaren. Jongvolwassenen (18-30 jaar) zijn iets kritischer: daar onderschrijft 7 op 10 deze stelling.
Tot slot heeft twee derde van de Belgen vertrouwen in de inspanningen van de Belgische zuivelsector op het vlak van milieu en dierenwelzijn. De helft van de Belgen zegt bij hun zuivelaankopen te letten op het land van herkomst en 2 op 3 zegt een voorkeur te hebben voor Belgische producten.
Een nog uitgebreider rapport vind je in onze kennisbank.