Wat doen we?

We organiseren campagnes in Vlaanderen om het verbruik van vis, week- of schaaldieren gevangen door onze vissers of uit aquacultuur te stimuleren.
We ondersteunen Vlaamse bedrijven die verse of verwerkte vis, week- of schaaldieren exporteren met communicatie naar mogelijke handelspartners en vakpers.

Waarom doen we wat we doen?

De geschiedenis van de Belgische visserij gaat eeuwen terug. Onze vissers zijn een kleine groep toegewijde mensen die het vissen meestal van thuis uit meekregen. Het is een zwaar beroep maar de passie voor het vak drijft hen elke dag opnieuw naar zee. De visindustrie brengt werkgelegenheid in de hele kustregio en heeft er een belangrijke economische impact

Onze campagne in beeld

Ook vissen hebben een seizoen en in elk seizoen kan je opteren voor verschillende vissoorten die door de Vlaamse vissers werden opgevist. We geven achtergrondinfo en kookinspiratie in tal van media en via het eigen kookplatform Lekker van bij ons.

Bekijk de website 

Vis

Feiten en cijfers over de Belgische visserij- en aquacultuursector

  • 271: dat is het aantal bedrijven dat in België aan visverwerking doet.
  • 60 miljoen euro, zoveel bedraagt de gemiddelde waarde van de aanvoer van vis, week- en schaaldieren in België.
  • Pladijs en tong namen in 2019 respectievelijk 28 en 12 % van het aangevoerde visvolume voor hun rekening.
  • 134.624 ton: dat is hoeveel vis, week- en schaaldieren er uitgevoerd wordt naar lidstaten binnen de Europese Unie.

Benieuwd hoe het gesteld is met de Belgische visserij- en aquacultuursector? Dankzij onze cijfers krijg je meer inzicht.

Bijdrage vissers en visverwerkende bedrijven

De promotie voor vis wordt gefinancierd door de visserij- en aquacultuursector. Vissers en visverwerkende bedrijven en bedrijven uit aquacultuur betalen hiervoor een bijdrage aan VLAM. Via een adviesorgaan bepalen ze mee de krijtlijnen van de promotiewerking.

Dankzij Europese subsidies voor specifieke projecten wordt het promotiebudget uitgebreid.