Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal amateurkunstenorganisaties

September 2023

 

Definitie

Het dashboard toont het aantal organisaties van sociaal-cultureel werk in de gemeente in verhouding tot een vergelijkingsgroep.

Amateurkunst is een kunstvorm in een sociaal-cultureel kader: iedere burger krijgt de kans om zich via kunstbeoefening en -beleving te ontplooien of om zijn of haar potentiële creatieve capaciteiten te ontwikkelen. Heel wat mensen gaan in hun vrije tijd immers creatief aan de slag. Ze spelen in een toneelgezelschap, schilderen, fotograferen, schrijven of zingen in een koor. Die kunstenaars en gezelschappen kunnen voor ondersteuning bij verscheidene amateurkunstenorganisaties terecht.   

De amateurkunsten werken op vrijwillige basis en hebben geen beroepsmatige doeleinden.  

De lokale vrijetijdsmonitor brengt alle ontvangen data over amateurkunsten onder in de categorie culturele verenigingen. Daartoe behoren ook de verenigingen voor sociaal-cultureel (volwassenen)werk en de erfgoedorganisaties, -instellingen en –verenigingen. Al die verenigingen focussen op gemeenschapsvorming, cultuur, leren en maatschappelijke beweging. Ze ontplooien een werking in groepsverband met een sociaal-culturele methodiek.   

De Vlaamse overheid subsidieert negen erkende amateurkunstenorganisaties: één organisatie per discipline:   

Breedbeeld  
Deze organisatie ondersteunt, informeert, inspireert en verbindt iedereen in Vlaanderen die in de vrije tijd met fotografie, film of mediakunst bezig is. Breedbeeld biedt alle beeldmakers inspiratie, informatie, feedback, een community en een podium om hen te helpen groeien in bijvoorbeeld fotografie, kortfilms en polaroid-beelden, bij het ontwerpen van virtualrealitywerelden of bij het scoren van Instagramhits.  

Creatief Schrijven   
Dit is een open huis voor iedereen die schrijft of wil schrijven. Creatief Schrijven maximaliseert de kansen voor beginnende en semiprofessionele schrijvers in alle genres door schrijfliefhebbers te ontwikkelen, te inspireren en te ondersteunen. Dat kan aan de hand van schrijfcursussen, wedstrijden of andere projecten in samenwerking met uitgevers, literaire organisaties, bibliotheken of cultuurcentra.  

Danspunt  
Dit is het Vlaamse steunpunt voor amateurdans. Naast alle stijlen ondersteunt Danspunt met podia, vorming en advies aanstormend talent en al wie gebeten is door dans: dansfans, makers en docenten van scholen en gezelschappen.  

Koor&Stem  
Dit is de koepelorganisatie voor vocale muziek in Vlaanderen. Koor&Stem ondersteunt koren en zangers, brengt zingende mensen samen en promoot het koorleven in Vlaanderen. Aan de hand van uiteenlopende projecten wijst de organisatie op de impact van samen zingen in alle lagen van de maatschappij. Koor&Stem is voor koren het aanspreekpunt voor artistieke en praktische uitdagingen en heeft ook een aanbod voor dirigenten. Daarnaast is Koor&Stem met tal van initiatieven aanwezig in lagere scholen om zangers beter en met nog meer plezier te doen zingen.  

Kunstwerkt  
Dit is de creatieve bondgenoot van iedereen die beeldende kunst beoefent. Met toonkansen en experimenten moedigt Kunstwerkt beeldende kunstbeoefenaars aan en daagt hen uit om te proeven en zich te verdiepen. Informatie, workshops, expomaterialen, uitleenkoffers of atelierbezoeken zijn maar enkele van de zaken die Kunstwerkt daarvoor ter beschikking stelt.  

Muziekmozaïek  
Dit is het impulscentrum voor folk- en jazzmuziek. Het inspireert muzikanten, organisatoren en liefhebbers van folk en jazz via diverse informatiekanalen, biedt stages aan en regelt speelkansen op diverse evenementen.  

Opendoek  
Dit is een platform om amateurtheater te promoten en om zowel artistieke als organisatorische ondersteuning te kunnen bieden aan individuele kunstenaars en theatergroepen. Opendoek zoekt naar nieuwe ontwikkelingen in de podiumkunsten en verlegt daarbij grenzen over alle personen, theaterstijlen, en disciplines heen. Dat doet het platform bijvoorbeeld door middel van ontmoetingsdagen waarop liefhebbers en professionelen ervaring kunnen uitwisselen.   

VI.BE

Dit is het aanspreekpunt voor beginnende en semiprofessionele muzikanten, dj's en producenten uit pop, rock, dance en aanverwante muziekgenres. VI.BE ontwikkelt, stimuleert en ondersteunt initiatieven die de kansen versterken van muzikanten voor wie het plezier het voornaamste is, of van muzikanten met grote ambities. VI.BE wil in de eerste plaats een plek creëren waar de muzikant met al zijn vragen terecht kan, maar ook werken aan speelkansen en alle aspecten van muziek maken ondersteunen en begeleiden. VI.BE stond voorheen bekend als Poppunt. 

Vlamo  
Dit is een Vlaamse amateurmuziekorganisatie die praktische en artistieke ondersteuning en speelkansen biedt om instrumentale amateurmuziek te leren, in te oefenen en op te voeren. Vlamo organiseert wedstrijden, zorgt voor les en begeleiding en staat in voor de verzekeringen van educatief materiaal.  

Gekend op Vlaams niveau  
Gegevens over amateurkunstenverenigingen afkomstig uit een register van leden die zijn aangesloten bij een erkende Vlaamse koepelfederatie, zoals ingegeven in SISCA .   
  
Niet gekend op Vlaams niveau  
Gegevens over amateurkunstenverenigingen die niet zijn aangesloten bij een erkende Vlaamse koepelfederatie, maar die wel door een lokaal bestuur worden erkend. Een vereniging wordt door de gemeente erkend op basis van een erkenningsprocedure.  

 

Bron

Het huidige registratiesysteem Sector Informatie Sociaal-Cultureel volwassenenwerk en Amateurkunsten (SISCA), Registratietool lokale vrijetijdsmonitor 

 

Leveringsperiode

De data van SISCA stroomden binnen tussen juni 2022 en maart 2023 over werkjaar 2021. De data van de registratietool stroomden binnen tussen maart en september 2022 over werkjaar 2021. 

 

Vergelijkbaar in tijd

In de lokale vrijetijdsmonitor kunnen de data van SISCA over de amateurkunsten worden vergeleken voor de referentiejaren 2017 en 2021

 

Originele vraagstelling

Deze aantallen zijn gebaseerd op het aantal gesubsidieerde amateurkunstenorganisaties (namelijk 9) die zijn opgenomen in het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk van 1 januari 2018.   

 

Opmerkingen

Niet iedere amateurkunstendiscipline registreert data op lokaal niveau. Zo rapporteert de lokale vrijetijdsmonitor alleen over de lokale verenigingen van de amateurkunstenorganisaties die data op gemeentelijk niveau konden aanleveren.

87% van alle steden en gemeenten in Vlaanderen registreerde data over het werkjaar 2021 in de registratietool van de lokale vrijetijdsmonitor. Dat zijn 262 vrijetijdsdiensten – op een totaal van 300 lokale besturen – die gegevens hebben ingevoerd. 44% van die vrijetijdsdiensten vulde specifiek de vragen over aanbod en participatie Cultuur in. In 2018 was dat 53% op een totaal van 232 vrijetijdsdiensten.

Ontdek hier welke steden en gemeenten aan de eigen bevraging van de lokale vrijetijdsmonitor hebben deelgenomen, evenals het percentage geregistreerde velden van de deelnemende gemeenten.