Overslaan en naar de inhoud gaan

Rendement of gebruikscoëfficiënt per type materiaal

Oktober 2023

 

Definitie

Het dashboard Leenverkeer van Het bereik van de openbare bibliotheken toont vier grafieken met een vergelijking en een evolutie van het gebruikscoëfficiënt van enerzijds de gedrukte materialen en anderzijds de audiovisuele materialen. Dit is een berekening van het aantal uitleningen ten opzichte van het bezit van de bibliotheek.

De grafieken tonen het gebruikscoëfficient met betrekking op alle gedrukte materialen bestaande uit fictie, non-fictie, strips, kranten, en tijdschriften, op de collecties Jeugd en Volwassenen tezamen. Hetzelfde geldt voor alle audiovisuele materialen bestaande uit cd's, Daisy's, dvd's, en games, op de collecties Jeugd en Volwassenen tezamen. Klik door naar de metadatafiche over gedrukte en audiovisuele materialen voor meer detail over de gehanteerde categorieën. 

 

Bron

2017: BIOS3 van het Departement Cultuur, Jeugd, en Media
2021: API-connectie met het eengemaakte bibliotheeksysteem Wise en de provinciale bibliotheeksystemen (PBS) van Cultuurconnect, en de Checkmarketbevraging bibliotheken van het Departement Cultuur, Jeugd, en Media (DCJM)

 

Leveringsperiode

De data werden door Cultuurconnect aangeleverd in februari 2022. De checkmarketbevraging bibliotheken leverde in september 2022 data op over werkjaar 2021. 

 

Vergelijkbaar in tijd

Referentiejaren 2017 en 2021

 

Originele vraagstelling

Het gebruikscoëfficiënt werd door de lokale vrijetijdsmonitor berekend op basis van het aantal uitleningen ten opzichte van het bezit.

Over de uitleningen:

De bibliotheken in Vlaanderen beheren hun collecties in individuele systemen die sinds 2021 met de eengemaakte bibliotheeksystemen (EBS) van Cultuurconnect corresponderen.
In de checkmarketbevraging bibliotheken van DCJM: Voer aub het aantal materialen in bezit, het aantal aanwinsten, het aantal uitleningen en het aantal verlengingen in voor Jeugd, Volwassenen en Tijdschriftnummers. Tel hiervoor strips, fictie en non-fictie die opgesteld staan in de jeugdafdeling samen. Tel hiervoor strips, fictie en non-fictie die opgeteld staan in de volwassenenafdeling samen. Dit is het aantal uitleenbare objecten uit de tijdschriftencollectie. Tel hiervoor op objectniveau, dus per barcode. Als verschillende tijdschriften ingebonden en zo uitgeleend worden, wordt dit als één object. 

Over het bezit:

De bibliotheken in Vlaanderen beheren hun collecties in individuele systemen die sinds 2021 met de eengemaakte bibliotheeksystemen (EBS) van Cultuurconnect corresponderen.
In de checkmarketbevraging bibliotheken van DCJM: Voer aub het aantal materialen in bezit, het aantal aanwinsten, het aantal uitleningen en het aantal verlengingen in voor Jeugd, Volwassenen en Tijdschriftnummers. Tel hiervoor strips, fictie en non-fictie die opgesteld staan in de jeugdafdeling samen. Tel hiervoor strips, fictie en non-fictie die opgeteld staan in de volwassenenafdeling samen. Dit is het aantal uitleenbare objecten uit de tijdschriftencollectie. Tel hiervoor op objectniveau, dus per barcode. Als verschillende tijdschriften ingebonden en zo uitgeleend worden, geldt dit als één object. 

 

Opmerkingen

In 2018 migreren steeds meer bibliotheeksystemen naar Wise, een eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) voor stabiele werkprocessen in de bibliotheken van Vlaanderen. Cultuurconnect stelt die dienst ter beschikking. De aangesloten bibliotheken zijn zelf verantwoordelijk voor de datakwaliteit door hun input in de individuele registratiesystemen.  

Niet alle Vlaamse bibliotheken zijn op het EBS aangesloten. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media (DCJM) stuurt daarom aanvullend een eigen checkmarketbevraging uit in kader van de leenrechtvergoeding. Ook de bibliotheken die de bevraging ontvingen en invulden, zijn zelf verantwoordelijk voor de datakwaliteit. 

Tegen 2024 zullen alle bibliotheken in Vlaanderen op het EBS aangesloten zijn. Ontdek hier welke gemeenten momenteel al zijn aangesloten. Alle 38 niet-aangesloten bibliotheken vulden aanvullend de checkmarketbevraging in. 

De coronapandemie van 2020 en 2021 heeft mogelijk een invloed op de representativiteit van de data over het werkjaar 2021.