Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vrijstelling van het verkooprecht voor bijzondere overdrachten

Vrijstelling van het verkooprecht voor bijzondere overdrachten

U krijgt een vrijstelling van het verkooprecht voor een aantal bijzondere overdrachten. Hieronder vindt u een overzicht van deze bijzondere overdrachten:

Commandverklaring

Soms, meestal bij openbare verkopen, duidt de koper later een andere persoon aan die uiteindelijk de werkelijke koper zal blijken te zijn. Deze eerste koper treedt in dit geval op als “stroman” voor iemand van wie hij de identiteit pas na het sluiten van de koop onthult.
De verklaring, waarbij de stroman de identiteit van de werkelijke koper bekendmaakt, noemt men “commandverklaring” of “aanwijzing van lastgever”.
Als er is voldaan aan een aantal voorwaarden, is het verkooprecht slechts éénmaal verschuldigd, nl. tussen de verkoper en de werkelijke koper. De “schijnoverdracht” tussen de verkoper en de stroman wordt dan vrijgesteld van het verkooprecht.

Voorwaarden

1° De mogelijkheid om een commandverklaring te doen is voorzien in de verkoopovereenkomst die tussen de verkoper en de stroman is gesloten.
2° De commandverklaring moet worden vastgesteld bij een authentieke akte die ten laatste de vijfde werkdag na de dag van het sluiten van de eerste koopovereenkomst wordt verleden.

Toewijzing naar aanleiding van rouwkoop

Bij een rouwkoop is degene aan wie het goed werd toegewezen bij een openbare verkoop, niet in staat om tijdig de prijs en de kosten te betalen. In dit geval wordt het goed opnieuw te koop aangeboden en volgt er een nieuwe toewijzing.

Er kunnen zich twee situaties voordoen:

  • het verkooprecht dat verschuldigd is op deze nieuwe toewijzing is niet hoger dan de registratiebelasting die geheven werd op de vorige toewijzing: er is door degene aan wie het goed het eerst werd toegewezen niets verschuldigd
  • het verkooprecht verschuldigd op de nieuwe toewijzing is hoger dan de registratiebelasting die geheven werd op de vorige toewijzing: degene aan wie het goed het eerst werd toegewezen is enkel het verschil verschuldigd

    Overdracht van vruchtgebruik aan de blote eigenaar

    In bepaalde situaties moet u, als u de blote eigendom van een goed verkrijgt, registratiebelasting of erfbelasting betalen op de waarde van de volle eigendom van het goed dat u verkreeg. Als u later ook het vruchtgebruik verkrijgt, is deze overdracht vrijgesteld van de registratiebelasting.

    Voorbeeld

    A, volle eigenaar, verkoopt een onroerend goed aan B en behoudt zich het vruchtgebruik voor.
    De minimum belastbare grondslag is de verkoopwaarde van het goed in volle eigendom.
    Nadien verkoopt A ook het vruchtgebruik aan B. Deze verkoop is vrijgesteld van het verkooprecht.

    Koopovereenkomsten onderworpen aan de BTW

    Sommige aankopen van onroerende goederen, zoals de aankoop van een nieuwbouwwoning, zijn onderworpen aan de BTW. Ook op het bijhorende terrein, waarop het gebouw werd opgericht, is BTW verschuldigd als het terrein gelijktijdig en door dezelfde persoon als het gebouw, wordt vervreemd.

    Als een aankoop onder het BTW-stelsel valt, is er geen registratiebelasting verschuldigd.