Bijen vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruit en wilde planten. Zonder bijen geen fruit of groenten. Maar bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven. Van de 381 soorten wilde bijen die in ons land voorkomen, is maar liefst een derde bedreigd en meer dan 10 procent uitgestorven. Thema in 2023 is daarom ‘Bed en Breakfast’ voor bijen, met andere woorden, ervoor zorgen dat bijen voeding en een onderkomen hebben.
Dominique Persoone en Britt van Marsenille roepen op om samen te zorgen voor onze bijen.
“Bijen hebben onze hulp nodig voor voedsel en nestgelegenheid. We kunnen allemaal iets doen, ook in onze eigen tuin, bijvoorbeeld een bijenburcht bouwen en ervoor zorgen dat er altijd planten en bloemen in bloei staan.”
Minister van Omgeving Zuhal Demir: “Al tien jaar lang zetten we met de Week van de Bij één cruciale boodschap in de kijker: bijen zijn geen bijzaak. Toch zagen we afgelopen tien jaar een negatieve populatietrend die de alarmbellen deed afgaan. Bijen zijn als een kanarie in de kolenmijn: doen onze bestuivers het niet goed, dan weet je dat het fout zit met onze natuur, en dat kan grote gevolgen hebben voor onze natuur- en fruitteelt en voor onze biodiversiteit. Vanuit Vlaanderen zetten we daarom volop in op ontharding, vergroening en biodiversiteit om onze bijen en bloemen weer te laten floreren.”
Bijen zijn als een kanarie in de kolenmijn
Nestgelegenheid
Het bouwen van een bijenburcht is een goede en creatieve manier om bij te dragen aan het leefgebied van de wilde bij. Praktische tips om zelf een bijenburcht te bouwen vind je op www.weekvandebij.be. De meeste bijensoorten nestelen in de grond, vaak in schuine of verticale wanden of hellingen. Zandbijen, die zowat 80 procent van de bijenpopulatie in Vlaanderen uitmaken, houden van de zandige grond van de bijenburcht. Door stengels en houtstronken toe te voegen, is de burcht ook een geschikte nestelplek voor metselbijen.
In de war door het klimaat
Door de klimaatopwarming zijn de winters vaak zachter en worden hommelkoninginnen sneller wakker. De zomers zijn geregeld zeer droog waardoor veel planten niet tot bloei komen. In de herfst krijgen we dan weer te maken met extra warme, zonnige dagen. Bijensoorten die normaal gezien in de lente voorkomen, spotten we geregeld in de herfst. Maar ook honingbijen vliegen tijdens warme herfstmaanden vruchteloos rond op zoek naar voedsel.
Het hele jaar door voedsel met de ‘bloeiboog’
Daarom is het belangrijk dat we zorgen voor voldoende nectar en stuifmeel. Een bijenburcht in een stenen woestijn is zinloos. Bijen hebben wilde natuur met inheemse planten nodig. Maar ze moeten ook van in de vroege lente tot de late herfst bloeiende planten kunnen vinden, zodat ze het hele jaar door voldoende voedsel hebben. Daarvoor dient het principe van de ‘bloeiboog’. Dat betekent dat je er bij het aanplanten voor zorgt dat er van februari tot en met november altijd iets in bloei staat. Een bloeiboog realiseer je met bomen, struiken, planten en bloembollen.
Bijenfeest
Elk jaar geven we de aftrap voor de ‘Week van de Bij’ in een andere provincie. Voor de tiende en feestelijke editie is dat West-Vlaanderen. Brugge werd in 2020 verkozen tot bijenvriendelijkste stad van Vlaanderen en het mooie kasteeldomein Beisbroek vormt op zondag 28 mei het decor voor het Bijenfeest. Iedereen is welkom om mee te doen aan een stuifmeelrace of bijenkwis, te schilderen met bijenwas of een insectenhotel te bouwen. Ook de beroemdste bij van Vlaanderen is van de partij: Maya de Bij komt mee vieren op het Bijenfeest. In haar nieuwste single ‘Hoera’ viert Maya alle bijen, en zingt ze over hoe nuttig bijen zijn voor onze voedselproductie.
In de loop van de Week van de Bij is het dan de bedoeling dat iedereen met deze inspiratie aan de slag gaat en lokaal initiatieven neemt om de bijen te helpen met voeding en nestgelegenheid.
Praktisch
- Bijenfeest.
- Zondag 28 mei 2023, 13u-18u Domein Beisbroek, Zeeweg 96 , Brugge.
- Toegang gratis.