De wedstrijd tussen milieu- en groendiensten van steden en gemeenten wordt jaarlijks georganiseerd door het Vlaams Departement Omgeving (Week van de Bij) samen met de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG). De winnaar wordt normaal in december bekend gemaakt op de finaledag van de Openbaar-groenawards maar die werd door corona verschoven naar 31 maart.

Voor het eerst werd er met twee categorieën volgens het aantal inwoners gewerkt nl. een winnaar in de categorie minder dan 40.000 inwoners en een winnaar in de categorie meer dan 40.000 inwoners. Op die manier werden zowel Gent als Diksmuide verkozen tot Bijenvriendelijkste stad voor hun inspanningen voor meer natuur voor bijen.

Steeds meer bijenvriendelijke gemeenten

De afgelopen zeven jaar namen in totaal al 107 gemeenten deel aan de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. In 2021 streed een recordaantal van 74 gemeenten om de ondertussen fel begeerde titel van bijenvriendelijkste gemeente. In de zomermaanden werden alle gemeenten bezocht en de projecten beoordeeld. De jury houdt rekening met een aantal criteria zoals bijenvriendelijke nieuwe aanplantingen; bijenvriendelijk groenbeheer (maaien, snoeien, knotten); bijeninstallaties zoals insectenhotels, een bijenkast, weidepaaltjes met gaatjes of een zandhoop voor zandbijen; educatie en sensibilisering; acties voor burgers zoals bijvoorbeeld plantdagen of groepsaankopen ten voordele van de bij; een bijenwerkgroep of een meerjarig bijenplan.

15 gemeenten werden dit jaar beloond met de hoogste score van drie bijen, 19 gemeenten behaalden twee bijen en 39 gemeenten één bijtje. In de bijlage hieronder staan alle gemeenten vermeld. Uit de groep met drie bijtjes werden Diksmuide en Gent als winnaar gekozen. Zij vervoegen het rijtje van winnaars van de titel Bijenvriendelijkste gemeente:

2015: Knokke-Heist
2016: Beveren
2017: Beernem
2018: Genk
2019 Hasselt
2020: Brugge
2021: Gent en Diksmuide

“Met het Departement Omgeving sporen we al jaren zoveel mogelijk lokale besturen aan om hun stad of gemeente bijvriendelijk te maken zodat zoveel mogelijk bestuivers zich er welkom voelen. Ze zorgen voor leven, voor bloeiende planten, voor voedsel op ons bord. Hopelijk kunnen de inspanningen van Diksmuide, Gent en de 72 andere deelnemende gemeenten ook de rest van Vlaanderen overtuigen om het de bijen in hun stad of gemeente naar hun zin te maken. Want bijen zijn geen bijzaak, wel in tegendeel”. - Minister van Omgeving Zuhal Demir

Winnaars 2021 Gent en Diksmuide

Diksmuide

Het bijenactieplan van stad Diksmuide richt zich zowel naar de stadsdiensten, burgers als berdrijven. Bijenfiets- en wandeltochten met heel wat info en actie sensibiliseren burgers om zelf iets te doen voor bestuivers. In het openbaar groen is er een transitie ingezet naar bijenvriendelijke vaste planten en aangepast beheer. Bij bouwaanvragen wordt een bijenvriendelijke plantenlijst meegegeven voor een groenscherm. Jaar na jaar wordt het bijenplan uitgebreid met nieuwe concrete acties om duurzaam verder te groeien.

Gent

Stad Gent ontvangt bestuivers met open armen en voert al jaren een bijen- en insectenvriendelijk beleid. Ze voorziet verblijfplaatsen, maar zet ook in op aangepast beheer van het openbaar groen en de juiste keuze van planten. Communicatie speelt een cruciale rol hierbij om inwoners te informeren en te sensibiliseren. Met het project ‘Zoemrijk grasland’ creëren ze via een sinusmaaibeheer een continu aanbod van nectar en stuifmeel in bloemrijke graslanden. Er wordt ook professionele opleiding voorzien voor het personeel, maar ze stimuleren ook de Gentenaars om zelf aan de slag te gaan.

Over de wedstrijd

Het Departement Omgeving zet in samenwerking met de VVOG de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente ook in 2022 verder. Gemeenten die speciale aandacht hebben voor bijen, kunnen zich vanaf april 2022 terug inschrijven voor de wedstrijd ‘Openbaar Groenawards’ categorie ‘Bijenvriendelijkste gemeente’. Alle info www.vvog.info(opent in nieuw venster) en www.weekvandebij.be.

Week van de Bij 2022 loopt van 29 mei tot en met 5 juni. Deze campagneweek wordt op gang getrokken met een groot bijenfeest in het Netepaleis te Kessel op zondag 29 mei 2022.

Alle Bijenvriendelijke gemeenten met hun score

Deelnemers bijenvriendelijkste gemeente 2021ProvincieVerdiende bijen
BeernemWest-Vlaanderen3 bijen
BeringenLimburg3 bijen

Beveren

Oost-Vlaanderen3 bijen
BonheidenAntwerpen3 bijen
BruggeWest-Vlaanderen3 bijen
DammeWest-Vlaanderen3 bijen
DiksmuideWest-Vlaanderen3 bijen
GenkLimburg3 bijen
GentOost-Vlaanderen3 bijen
HarelbekeWest-Vlaanderen3 bijen
Knokke-HeistWest-Vlaanderen3 bijen
KoksijdeWest-Vlaanderen3 bijen
OosterzeleOost-Vlaanderen3 bijen
RoeselareWest-Vlaanderen3 bijen
Antwerpen-HobokenAntwerpen2 bijen
Antwerpen-MerksemAntwerpen2 bijen
Antwerpen-WilrijkAntwerpen2 bijen
AvelgemWest-Vlaanderen2 bijen
BerlaarAntwerpen2 bijen
BredeneWest-Vlaanderen2 bijen
DendermondeOost-Vlaanderen2 bijen
GeelAntwerpen2 bijen
HoogledeWest-Vlaanderen2 bijen
HoogstratenAntwerpen2 bijen
IzegemWest-Vlaanderen2 bijen
KortrijkWest-Vlaanderen2 bijen
OostendeWest-Vlaanderen2 bijen
OudenaardeOost-Vlaanderen2 bijen
OverijseVlaams-Brabant2 bijen
RumstAntwerpen2 bijen
Sint-Katelijne-WaverAntwerpen2 bijen
Sint-NiklaasOost-Vlaanderen2 bijen
StadenWest-Vlaanderen2 bijen
AlkenLimburg1 bij
BerlareOost-Vlaanderen1 bij
BlankenbergeWest-Vlaanderen1 bij
BrasschaatAntwerpen1 bij
BuggenhoutOost-Vlaanderen1 bij
De HaanWest-Vlaanderen1 bij
De PanneWest-Vlaanderen1 bij
DenderleeuwOost-Vlaanderen1 bij
DuffelAntwerpen1 bij
EekloOost-Vlaanderen1 bij
Erpe-MereOost-Vlaanderen1 bij
IchtegemWest-Vlaanderen1 bij
JabbekeWest-Vlaanderen1 bij
KontichAntwerpen1 bij
KruibekeOost-Vlaanderen1 bij
LintAntwerpen1 bij
LubbeekVlaams-Brabant1 bij
MachelenVlaams-Brabant1 bij
MechelenAntwerpen1 bij
MeulebekeWest-Vlaanderen1 bij
Sint-Gilis-WaasOost-Vlaanderen1 bij
SteenokkerzeelVlaams-Brabant1 bij
StekeneOost-Vlaanderen1 bij
TemseOost-Vlaanderen1 bij
TorhoutWest-Vlaanderen1 bij
VilvoordeVlaams-Brabant1 bij
WaregemWest-Vlaanderen1 bij
WijnegemAntwerpen1 bij
WillebroekAntwerpen1 bij
WingeneWest-Vlaanderen1 bij
WommelgemAntwerpen1 bij
ZedelgemWest-Vlaanderen1 bij
ZoerselAntwerpen1 bij
ZwijndrechtAntwerpen1 bij
AntwerpenAntwerpen1 bij
Antwerpen-BerchemAntwerpen1 bij
Antwerpen-BerendrechtAntwerpen1 bij
Antwerpen-BorgerhoutAntwerpen1 bij
Antwerpen-DeurneAntwerpen1 bij
Antwerpen-EkerenAntwerpen1 bij
HerstappeLimburgeervolle vermelding