Om een afbeelding of een video toe te kunnen voegen moet je een beeldredacteursrol krijgen. Deze rol kun je aanvragen bij de centrale redactie van het webplatform.

Afbeeldingen en video’s toevoegen

Afbeeldingen en video’s worden via de redactieomgeving opgeladen in de mediadatabank. Zo kunnen ze gekoppeld worden aan de content.

Je kunt een afbeelding of video van maximum 2GB opladen. Afbeeldingen hou je best onder de 1Mb. Volgende types zijn toegestaan: jpg, png of gif. Video’s mogen opgeladen worden in Mp4 formaat, en zijn best niet groter dan 300Mb.

Belangrijk: ook nadat je je afbeelding of video hebt opgeladen, kan het tot 5 minuten duren voor je het kunt selecteren in de redactieomgeving.

Wat is een goede bestandsnaam?

Een heldere, korte en duidelijke naamgeving is belangrijk. Niet alleen zodat je zelf alles terugvindt, maar ook zodat een computersysteem zoals onze redactieomgeving de bestandsnaam kan lezen. Daarom gelden er een aantal regels voor de naamgeving van digitale bestanden:

Je beperkt je in de naamgeving van je bestanden best tot volgende tekens:

 • Letters: a-z en A-Z
 • Cijfers: 0-9
 • Streepjes: underscore ( _ ) en koppelteken ( - )

Er zijn een aantal tekens die je nooit mag gebruiken in je bestandsnaamgeving. Dit zijn tekens die een computersysteem in andere contexten gebruikt, bijvoorbeeld als commando om een opdracht uit te voeren. Om zeker te zijn dat een computersysteem geen rare dingen doet met je bestanden vermijd je beter deze tekens:

 • Spaties
 • Leestekens: ! ? . , ; : ( ) ’
 • Diakritische tekens: é à ù ç è ë ê
 • Speciale tekens: / \ * % @ | # § $ & +

De naam van een bestand kan na het opladen niet meer gewijzigd worden, ook niet als je een nieuwe versie oplaadt. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een naam die actueel blijft. Vermijd dus jaartallen of versienummers.

Voorbeelden
Dus niet: DV_Renovatie_appartement_v01.jpg
Maar wel: DV_Renovatie_appartement.jpg

Dus niet: Animatie_toegankelijkheid_VACLeuven_2020.Mp4
Maar wel: Animatie_toegankelijkheid_VACLeuven.Mp4

Waarom is dit belangrijk?
Je kunt een bestaande afbeelding of video vervangen door een nieuwe versie (zie ‘Afbeeldingen en video’s bewerken’). Overal waar de verouderde afbeelding of video is gekoppeld, zal deze automatisch vervangen worden door de nieuwe versie. Maar de naam van het oorspronkelijke bestand blijft behouden. Een tijdloze bestandsnaam zorgt ervoor dat er geen verwarring ontstaat en dat actuele formulieren geen verouderde naam hebben.

Als je ervoor kiest om toch een jaartal of versienummer op te nemen, dan ga je voor elke nieuwe versie een nieuw bestand moeten aanmaken. Je creëert dus een nieuwe node in de redactieomgeving. De oude versie wordt dan niet automatisch vervangen, je zal deze overal handmatig moeten vervangen.

Laad een afbeelding of een video op in de redactieomgeving

Ga vanuit je dashboard naar de tab Media en klik op de knop ‘Media toevoegen: afbeelding’, of ‘Media toevoegen: video’.

 • Stap 1
  • De redactietitel verschijnt alleen in de redactieomgeving en niet op Vlaanderen.be of de voorlichterssite.
  • Om alle media goed te kunnen vinden maken we gebruik van een specifieke naamgeving. We starten de naamgeving met de eerste 3 letters van de entiteit. Na deze 3 letters kan er eventueel nog een indeling worden gekozen die steeds aangehouden wordt in de naamgeving, zoals bijvoorbeeld een bepaald thema. Daarna geef je een beschrijvende naam. Voorbeeld: AIV_MOB_autokeuring.
  • Kies voor een redactietitel zonder jaartallen of versienummers.
 • Stap 2
  • Afbeeldingen mogen opgeladen worden in de volgende formaten: jpg, png of gif. Video’s mogen opgeladen worden in Mp4 formaat. Je kunt maar één bestand per keer toevoegen.
  • Het Afbeelding mag niet groter zijn dan 2 GB. Video’s zijn best niet groter dan 300Mb.
  • Kies voor een bestandsnaam zonder jaartallen of versienummers.
 • Stap 3

  Geef hier de naam van de maker van de afbeelding of video in als er sprake is van copyright.

 • Stap 4

  Kies voor de taal waarvoor de afbeelding of video gemaakt is.

 • Stap 5

  Wie blind is, zwaar slechtziend, dyslectisch of een ander leesprobleem heeft, kan de informatie op het scherm hardop laten voorlezen door software, een screenreader. Zo’n screenreader weet niet wat er op een afbeelding te zien is. Die alternatieve tekst voeg je als redacteur toe. De inhoud van die omschrijving is afhankelijk van het type afbeelding en de context.

  Mis je nuttige informatie als je de afbeelding weglaat? Dan is de afbeelding informatief en is een alt-tekst noodzakelijk. Beschrijf de inhoud van de afbeelding in dit veld “alternatieve tekst”.

  Weet de bezoeker evenveel als je de afbeelding weglaat? Dan is de afbeelding decoratief. Laat bij decoratieve afbeeldingen daarom het veld “alternatieve tekst” leeg. Hulpmiddelen zoals screenreaders slaan ze dan over.

 • Stap 6

  De gebruiksvoorwaarden geven aan wat er met de afbeelding of video mag gebeuren en wat niet.

 • Stap 7

  Kies voor ‘Organisatiegebonden’ als alleen de eigen organisatie deze afbeelding of video mag gebruiken. Selecteer ‘Alle organisaties’ als iedereen deze afbeelding of video mag gebruiken.

 • Stap 8
  1. Vul het juiste redactionele domein in.
  2. Duid de juiste organisatie aan.
 • Stap 9

  Klik op de blauwe knop ‘Opslaan’.

Meerdere bestanden tegelijk opladen

Het is mogelijk om meerdere bestanden te selecteren en in een keer op te laden. Het is in dat geval belangrijk om de juiste bestandsnaam aan het originele bestand te geven. De bestanden krijgen de bestandsnaam van de ‘redactietitel’ die je ingeeft in stap 1, plus de bestandsnaam van het originele bestand.

Gegevens van afbeeldingen en video's aanpassen


De gegevens van afbeeldingen en video’s kun je aanpassen in de redactieomgeving. Zo kun je bijv. de titel aanpassen, maar ook het bestand zelf vervangen door een ander bestand.

Ook na het bewerken van een bestand geldt normaal de 5 minuten verwerkingstijd. Maar op dit moment zijn de wijzigingen die aangebracht worden pas zichtbaar na middernacht. Hier wordt aan gewerkt.

 1. Klik op het bestand dat je wil bewerken.
 2. Klik op het tabblad ‘bewerken’.
 3. Alle velden kunnen nu aangepast worden.
 4. Wanneer je een bestand wil vervangen: klik op bestand kiezen, en selecteer het bestand dat het oude bestand moet vervangen.
 5. Klik onderaan op de blauwe knop ‘opslaan’.

Afbeeldingen en video's archiveren

Wanneer je een afbeelding of een video wilt archiveren kun je dat doen via het tabblad ‘publiceren’ (onder het tabblad ‘bewerken’). Wanneer je daar het veldje ‘archief’ aanvinkt, zal de afbeelding of de video gearchiveerd worden.

Afbeeldingen of video's zoeken

Afbeeldingen en video’s in de redactieomgeving kun je zoeken onder het tabblad media.

Je kunt zoeken op redactietitel, publieke titel, redactionele domeinen, type en tags.

Toegankelijkheidsrichtlijnen van afbeeldingen en video