Gedaan met laden. U bevindt zich op: ‘Een gesneden website alsjeblieft' Nieuwsberichten

‘Een gesneden website alsjeblieft'

Nieuwsbericht
20 juli 2023

Schrijfhulp nodig bij de verhuizing van je website of je nieuwe webpagina’s? Dan kun je binnen het raamcontract ‘Copywriting’ de hulp inschakelen van de tekstschrijvers van uwtekst.be. Ze zijn thuis in de organisatie van de Vlaamse overheid en in het webplatform. Maar om topprestaties af te leveren, hebben ze wel jouw goeie briefing nodig.

Waarom is een extern tekstbureau een goede investering?

  • Omdat je te veel weet: je zit soms zo diep in de materie dat vakjargon voor jou een evidentie is. De externe tekstschrijver schrijft met de blik van je doelgroep, ver weg van interne Vlaamse structuren en processen.

  • Omdat je de handen vrijhoudt om te coördineren: wie houdt de timing in de gaten, zit achter de veren van de collega’s en bewaakt het overzicht? Door het schrijven uit te besteden, blijf jij het alziende oog.

  • Omdat copywriters meer doen dan schrijven: via het raamcontract ‘Copywriting’(opent in nieuw venster) schakel je copywriters in. Ze helpen je niet alleen om je structuur en je teksten helder te krijgen. Ze hebben ook kaas gegeten van het invoeren op het webplatform zelf. Handig!

Het grotere verhaal

Beginnen doen we met tegeltjeswijsheid: Ook al zijn de copywriters vingervlug, zet eerst 2 stappen terug.

Als je je webpagina’s dan toch herwerkt, neem dan ineens de tijd om een paar kernvragen te beantwoorden. En zorg dat het bredere verhaal ook intern van bij de start duidelijk is.

  • Doelgroep: voor wie schrijf je de pagina’s?

  • Doel: wat zoeken je lezers als ze op je pagina’s komen? En dus: wat moeten ze weten?

  • Momentum: waarom is het juist nu zo relevant dat die pagina’s een opfrisbeurt krijgen?

Structuur

In de meeste gevallen loopt het bij websites zo: je vertrekt met een helder hoofdmenu en dan komen er extra superbelangrijke topics bij, en dan nog een paar en nog een paar en … Tot het moment dat het hoofdmenu een bloemlezing is en de informatie overal wat staat.

De uitdaging: vereenvoudigen. Je moet tot een hoofdmenu komen met een paar heldere kapstokken waarin je ook in de toekomst al je content kwijt kunt.

Lijst op welke pagina’s vandaag allemaal bestaan. En bouw samen met de centrale redactie en de copywriters een nieuwe en vereenvoudigde structuur. Het grote verhaal en de structuur duidelijk? Pas dan volgt de inhoud.

Inhoud

Oude content laten vervellen tot nieuwe content kan op heel verschillende manieren. Ga je voor tabula rasa en begin je volledig opnieuw? Of behoud je de content die bestaat en kies je voor een make-over ‘light’? Welke oudere content is nog relevant en welke mag weg? En bij welke inhoudelijke expert kan de copywriter terecht als hij of zij vragen heeft?

Spreek met het tekstbureau af hoe die de teksten aanlevert. Bijvoorbeeld al in de taal van het webplatform met vermelding van de juiste storyblocks. En leg op voorhand de schrijfwijze vast van veelgebruikte termen.

Tip: begin klein. Vraag de copywriter om 1 pagina te herwerken. Dan stuur je op tijd bij als dat nodig is.

Timing

Keu­len en Aken zijn niet op één dag ge­bouwd. En da’s hetzelfde voor je nieuwe website. Maak op voorhand duidelijke afspraken over tussentijdse deadlines en de finale deadline. Reken genoeg tijd om feedback te geven en om die te laten verwerken. En houd rekening met feestdagen en vakanties. Gun jezelf een zachte lancering zodat je nog kunt sleutelen aan de website voor die officieel online moet.

Praktisch: in 7 stappen naar een vlotte samenwerking met de copywriter.