Gedaan met laden. U bevindt zich op: Enthousiaste collega’s, een goede sfeer en aangenaam samenwerken: hier wilde ik werken

Enthousiaste collega’s, een goede sfeer en aangenaam samenwerken: hier wilde ik werken

Toen ik deeltijds wilde gaan werken, is daar een oplossing voor gezocht en gevonden. Daardoor kon ik werk en gezin blijven combineren.
JB

Jürgen Baert

Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Melle)

DNA, genetisch gemodificeerde organismen (GGO's), allergenen: voor laborant Jürgen Baert is het dagelijkse kost. "Wat ik doe, varieert van dag tot dag. Ik onderzoek het DNA in een bepaald staal, bijvoorbeeld van graan. Daarbij kijk ik of het genetisch gemodificeerd is. Verder hou ik de producten en voorraad van ons labo op peil. Ik maak ook regelmatig analyses en rapporten."

Het liefst doet Jürgen het DNA-onderzoek en de DNA-extractie. "De stalen mogen elkaar zeker niet besmetten. Dat maakt dat je heel geconcentreerd en precies moet werken. Daardoor kom ik echt tot rust. Na een intensieve werkdag kom ik 's avonds uitgerust thuis!"

Van de schoolbanken naar voedselveiligheid

Jürgen kwam bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) terecht via een stage tijdens zijn opleiding Voedings- en Dieetleer. "Voor mij was het snel duidelijk. Enthousiaste collega's, een goede sfeer, aangenaam samenwerken: hier wilde ik werken." En zo gebeurde het ook. Na een paar kortere projecten volgde een vast contract als laborant. "Eerst werkte ik rond bacteriologie, enkele jaren later volgde fysio-chemie en nu werk ik rond GGO's en allergenen."

"Via mijn onderzoek naar GGO's en allergenen in bijvoorbeeld veevoeder, maïs, soja of noten kan ik landbouwers maar ook de consument echt ondersteunen. Ik doe dat bij een werkgever die niet uit is op winst maar het wetenschappelijk onderzoek en de dienstverlening hoog in het vaandel draagt. Door dagelijks bezig te zijn met voedselveiligheid ben ik me ervan bewust dat ik iets relevant doe voor de maatschappij. Daar ben ik trots op."

"Ik herinner me nog mijn eerste weken hier. Mijn chef gaf me een opdracht, een collega leerde me de technieken aan. Wekelijks was er een evaluatie. Stap voor stap ging ik zelfstandiger werken. Ik deed het allemaal heel graag en met veel plezier."

Via mijn onderzoek naar GGO's en allergenen kan ik landbouwers maar ook de consument echt ondersteunen.
Portret van laborant in laboratorium.
© Joris Bulckens

Werk en gezin in balans

Ruim twintig jaar later houdt Jürgen nog evenveel van zijn job. De dagelijkse trip van West-Vlaanderen naar Melle heeft hij er graag voor over. "De relatie met mijn chef is goed. Doet er zich een probleem voor, dan kunnen we altijd overleggen. Toen ik deeltijds wilde gaan werken, is daar een oplossing voor gezocht en gevonden. Daardoor kon ik werk en gezin ideaal blijven combineren."

Het clichébeeld van de ambtenaar en zijn duffe, stoffige bureau weerlegt Jürgen stellig. "Hier duf en stoffig? Helemaal niet! We werken hard, met doelen en evaluaties. En als ik uit mijn raam kijk, zie ik groene grasvelden. Dit is een serieus bedrijf. We werken ook volop aan ons imago, dus volgens mij gaan we dat cliché wel kwijt geraken!"

Misschien nog het meest tevreden is hij met de grote verscheidenheid aan mensen die bij de Vlaamse overheid werken. "Afkomst of handicap vormen geen drempel. Mijn kind heeft zelf een beperking, ik vind het een mooie gedachte dat het later bij deze werkgever aan de slag zou kunnen."

Meer weten over onderzoek naar landbouw, visserij en voeding in Vlaanderen? www.ilvo.vlaanderen.be(opent in nieuw venster)