Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gepassioneerd werken aan een duurzame maatschappij

Gepassioneerd werken aan een duurzame maatschappij

Het fijnste aan de job is de afwisseling én de vrijheid om eigen accenten te leggen.
SV

Steven Vanonckelen

Departement Omgeving (Brussel)

Vanuit het Departement Omgeving is Steven verantwoordelijk voor samenwerkingen die bedrijven stimuleren meer te werken rond biodiversiteit. "Dat verloopt vooral via overleg met het federale niveau en de andere gewesten, maar ook via concrete Europese projecten. Verder werk ik mee aan de planning van ontsnipperingsprojecten als bijvoorbeeld ecoducten en het Vlaamse beleid rond bio-economie. Een heel afwisselende job dus."

Perceptie

Zijn vrienden raadden het hem nochtans af, werken voor de Vlaamse overheid. "Ze dachten dat ik de muren op zou lopen", lacht Steven. "En natuurlijk gaat het, zoals op elke job, niet altijd even efficiënt als je zou willen, maar met gedrevenheid kan je hier enorm veel bereiken. Ik vind het geweldig om plannen om te zetten in de realiteit, zeker als het gaat om een samenwerking tussen vele partners die op het einde allemaal tevreden zijn." De perceptie van buitenstaanders op ambtenaars klopt volgens Steven al lang niet meer. "Dat bewijzen we elke dag. Ambtenaren vandaag de dag doen hun werk met heel veel passie, zeker in de natuur- en milieusector. Vergeet dus dat beeld van de suffe ambtenaar!"

Volgens Steven is er op het werk aandacht voor plaats- en tijdsonafhankelijk werken. "Ik kan dus regelmatig thuis of op een andere locatie werken en dat is aangenaam. Ook het feit dat er ruimte is voor vormingen, houdt alles leerrijk en interessant."

We werken met enorm veel passie. Het beeld van de suffe, uitgebluste ambtenaar klopt helemaal niet.
Steven Vanonckelen
© Joris Bulckens

Eigen ideeën

Toen Steven zijn diploma Bio-ingenieurswetenschappen op zak had en zijn doctoraat in de Wetenschappen aan de KU Leuven afrondde, had hij nood aan een praktische job. "Ik wilde echte projecten realiseren", vertelt hij. "Ik wilde een meerwaarde betekenen voor de maatschappij. Ik ben in mijn vrije tijd ook veel bezig met projecten die mens en natuur samenbrengen, eigenlijk kan ik dit nu ook doen op mijn werk." Het leukste aan de job is voor Steven de afwisseling én de vrijheid om eigen accenten te leggen. "We gaan altijd op zoek naar een win-winsituatie en omdat we zelf ideeën mogen aanbrengen, staan we ook altijd achter de doelstellingen die behaald worden. Momenteel wordt er over de ring van Brussel, in het Zoniënwoud, een ecoduct van 60 meter breed gebouwd. Daarnaast werden er ook 15 tunnels onder de ring gerealiseerd en komt er binnenkort 25 km hekwerk langs beide kanten van de ring. We volgen er via 15 camera's ook de dieren die in het Zoniënwoud geplaatst zijn actief op. Op deze realisaties ben ik best wel fier."

Meer weten over de projecten van Steven? Departement Omgeving - milieu en infrastructuur(opent in nieuw venster)