Gedaan met laden. U bevindt zich op: Iemand een nieuw toekomstperspectief bieden

Iemand een nieuw toekomstperspectief bieden

Als je niet in je cliënten gelooft, hou je deze job niet vol
SB

Stefanie Bauwens

justitiehuis Antwerpen

Nog voor de justitiehuizen in het kader van de zesde staatshervorming een Vlaamse bevoegdheid werden, draaide Stefanie Bauwens als stagiaire mee op de dienst slachtofferonthaal in het justitiehuis van Dendermonde. Na haar studies sociaal werk twijfelde ze dan ook geen seconde toen ze een vacature zag voor justitieassistent in Antwerpen. Ze kwam terecht op de dienst bemiddeling in strafzaken.

"Eigenlijk bestaat mijn job voor een heel groot deel uit babbelen", lacht Stefanie. "Een belangrijk aspect van de job is om je cliënten te informeren. Ik vertel dan wie ik ben en wat ze kunnen verwachten van de procedure, maar ook van mij. Daarna geef ik hun ruimte om hun verhaal te vertellen."

Bemiddeling in strafzaken

Bij bemiddeling in strafzaken probeert de procureur des Konings een conflict te regelen zonder de tussenkomst van de rechter. "De justitieassistent neemt een neutrale positie in tussen de cliënt en het gerecht. Je moet echt geloven in je cliënten. Als je niet oprecht gelooft dat een persoon met de juiste begeleiding weer goed kan functioneren in de maatschappij, zit je niet op de juiste plek." Een groot verschil met andere jobs in de hulpverlening, is dat justitieassistenten gebonden zijn aan een mandaat. Je mag bijvoorbeeld niets geheim houden voor de procureur. Stefanie voegt eraan toe dat dat soms tot moeilijke situaties leidt: "Je komt als justitieassistent in aanraking met heel wat gevoelige materie. Soms weet je dat je meldingsplicht grote gevolgen kan hebben voor een persoon. Het is mentaal zwaar om te beseffen dat een persoon opgepakt kan worden als je de procureur inlicht, maar het is je plicht."

Kansen geven

De justitieassistent vertrekt van het dossier en nodigt de betrokkenen uit voor een gesprek. "Elk nieuw gesprek is een uitdaging. Je kan nooit inschatten wie er voor je zal zitten, welke begeleiding ze al gehad hebben en wat de moeilijkheden zijn. Als het gaat om zware feiten, heb ik al kriebels in de buik voor het gesprek. Toch kan het gevoel dat je bij iemand hebt tijdens het gesprek helemaal anders zijn dan tijdens het lezen van het dossier."

Als de dader de door de justitieassistent opgelegde maatregelen goed volgt, wordt hij of zij niet vervolgd. "Het is een enorm waardevolle job, we leveren absoluut een bijdrage aan de maatschappij. Ik ben altijd trots als een dossier positief is verlopen. Vaak gaat het om jonge mensen. Hun toekomstperspectief ziet er zonder strafblad heel wat beter uit. Je geeft die personen een nieuwe kans in de samenleving."

Als we een dossier succesvol afronden, krijgt die persoon nieuwe kansen in de maatschappij

Stefanie omschrijft haar job boeiend en veelzijdig. "Ik ben ook partner van 'FJC Veilig Thuis - CO3', een initiatief om familiaal geweld aan te pakken. We hebben hierin een voorsprong op andere landen, dus het is zeer leerrijk hierbij betrokken te zijn. Ik vind het fantastisch dat ik extra projecten kan opnemen om me verder te specialiseren." Stefanie is trots op de weg die ze al aflegde bij het justitiehuis: "Op een jaar tijd ben ik enorm gegroeid. Ik word gestimuleerd om opleidingen te volgen en grijp iedere kans om bij te leren."

Justitieassistent zijn is niet altijd makkelijk, maar met de juiste mindset is het een ongelooflijk mooie job.
Portret van ambtenaar

Stressvrij

"Collegialiteit is erg belangrijk voor mij. Ik begin nooit een werkdag zonder eerst even goedemorgen te zeggen tegen mijn collega's. Dankzij de flexibele uren heb ik nooit stress als ik naar het werk kom. Ik moet me niet opjagen in een kleinigheid als de trein missen", vertelt Stefanie. Die factoren zorgen ervoor dat ze haar job graag doet, ook tijdens de stressvolle momenten. "Justitieassistent zijn is niet voor iedereen weggelegd, maar met de juiste mentaliteit is het een ongelooflijk mooie job."