Het is heel boeiend om te kunnen samenwerken met gerenommeerde architectenbureaus en diverse studieteams.

Trees Verhoogen

Afdeling Bouwprojecten van Het Facilitair Bedrijf

Vier jaar lang is Trees Verhoogen in de weer geweest voor het Herman Teirlinckgebouw, het nieuwste kantoorgebouw van de Vlaamse overheid en meteen ook het grootste passieve kantoorgebouw van ons land, dat op 20 september feestelijk geopend werd. Maar Trees stond er als projectleider bij Het Facilitair Bedrijf allesbehalve alleen voor.

"Zoveel mensen zijn er al die tijd intensief mee bezig geweest. En dat loont. We zijn echt heel blij met het resultaat. Het was een ambitieus project en geen eenvoudig gebouw om te realiseren, maar ik hoop dat mensen zich hier thuis zullen voelen. Als ik de eerste reacties hoor van bezoekers of collega's die al verhuisd zijn, denk ik dat we daar in geslaagd zijn."

Samenwerken

Trees werd in januari 2014 projectleider voor de bouw en de verhuizing van het Herman Teirlinckgebouw. "De basisplannen van architect Willem Jan Neutelings waren al klaar, maar binnen zijn ontwerp hebben we nog veel kunnen mee beslissen. We hadden inspraak over de materialen, maar ook over de inrichting. De bouwwerken werden vooral door de bouwheer, de architect en de studiebureaus opgevolgd. Mijn collega’s en ik controleerden, maar waren vooral ook bezig met het operationele en de verhuizing."

Het was voor Trees de eerste keer dat ze zo’n groot project opvolgde. "Ik kreeg wel heel veel hulp van collega's: voor de technieken, de uitvoering en de intekening van de verdiepingen. We hebben ook met verschillende interne werkgroepen samengewerkt en dat was heel positief. Op die manier bouw je een band op met elkaar, je gaat er samen voor. Ik heb in die vier jaar enorm veel mensen bij de Vlaamse overheid leren kennen."

Vooruitstrevend project

Heel uitdagend, zo noemt Trees haar job. "Ik mocht bij het nieuwe gebouw aan de kar trekken van een vooruitstrevend bouwproject, dat invloed zal hebben op heel wat collega's én mezelf. Dit is geen standaardgebouw en dat voel je aan allerlei dingen. Er zijn zoveel hoekjes waar je kunt werken. Je hebt op het einde van de dag niet het gevoel dat je de hele tijd aan een en hetzelfde bureau hebt gezeten. Ook boeiend is het om te kunnen samenwerken met gelauwerde architectenbureaus en diverse studieteams."

De komende maanden staan nog twee projecten op de planning van Trees: de verbouwing van een kantoorgebouw in Kortrijk tot een energiezuinig en modern kantoor en de uitvoering van het masterplan op de site van het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout. Er komt tegen 2023 ook een ander nieuw kantoorgebouw van de Vlaamse overheid in Brussel waar Trees projectleider wordt. "Mijn planning zit dus goed vol, maar ik heb er ongelofelijk veel zin in."

Ik kan mijn werk zelf plannen en afstemmen op mijn privéleven: soms ga ik vroeger naar huis en werk ik, als de kindjes in bed liggen, thuis verder.

Energiezuinig

Als er vacatures zijn, raadt Trees haar architectenvrienden altijd aan om te solliciteren. "Omdat ik hou van de manier van werken", vertelt ze. "Je krijgt veel verantwoordelijkheid én vrijheid om het project mee vorm te geven en te leiden. De Vlaamse overheid is op dat vlak een hele moderne organisatie, we hebben alle middelen ter beschikking om ook vanop afstand te kunnen werken. Zo kan ik mijn werk zelf plannen en afstemmen op mijn privéleven. Dat maakt dat ik op bepaalde dagen vroeger naar huis kan om de kindjes nog te zien, maar wel thuis doorwerk als ze slapen."

Het aantal vakantiedagen en de correcte verloning spelen voor Trees ook een belangrijke rol, net als de maatschappelijke meerwaarde van de job. "Een overheid heeft een voorbeeldrol bij het oprichten van gebouwen, bijvoorbeeld bij energiezuinig bouwen. Ook op het vlak van duurzaamheid en toegankelijkheid maken we grote sprongen bij onze bouwprojecten."