Gedaan met laden. U bevindt zich op: We focussen op kansen geven, zodat de jongeren kunnen groeien

We focussen op kansen geven, zodat de jongeren kunnen groeien

Open kijken naar elke jongere is zo belangrijk.

Toon werkt binnenkort 12 jaar in gemeenschapsinstelling De Zande in Ruiselede. De laatste 6 jaar is hij begeleider in een leefgroep.

“Hier verblijven alleen jongens tussen 12 en 18 jaar. Een band opbouwen en zorgen voor rust en veiligheid: dat is het belangrijkste als ze hier net aankomen”, vertelt hij. “Als die rust er is, kunnen we een stap verdergaan en kijken welke kansen er zijn voor elk van hen. Zodat de jongeren na hun verblijf hier sterker in hun schoenen staan dan daarvoor.”

“We zorgen voor individuele begeleiding op maat van elke jongere. Daarnaast leven ze hier in een groep en die dynamiek speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. We werken vooral aan een positieve sfeer en een duidelijke structuur, en daarvoor zijn vaak ook regels nodig.”

Kleine zaadjes

Hoewel Toon het heel fascinerend vindt om te werken met jongeren, is het niet altijd gemakkelijk. “De jongeren verblijven hier verplicht en zitten hier dus vaak tegen hun zin”, vertelt hij. “Wat wij als begeleiders proberen te doen, is een klein zaadje planten waardoor er misschien, want ook dat staat niet vast, iets kan veranderen. In de praktijk zijn dat vaak kleine dingen, we zijn tevreden met hele kleine stapjes. We focussen op kansen geven, zodat de jongeren kunnen groeien.”

We focussen op kansen geven, zodat de jongeren kunnen groeien
TV

Toon Vereecken

Portret van jonge man aan tafel.
© Joris Bulckens

Energie

Open kijken naar elke jongere op zich, dat is volgens begeleider Toon één van de belangrijkste zaken binnen zijn job. “De collega’s en het team zijn daarbij van groot belang. Samen proberen we de juiste zorg voor elke jongere te voorzien, problemen aan te pakken en iedereen positief te begeleiden.” Toon organiseert ook activiteiten, wat zijn werk diverser maakt. “Dan gaan we bijvoorbeeld met enkele jongens een paar dagen stappen in de Ardennen of sporten we met hen. Dat geeft variatie voor hen, maar ook voor ons.”