Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het leven van een loods is iets heel apart

Het leven van een loods is iets heel apart

Op je lauweren rusten zit er zeker niet in: iedere twee jaar heeft elke loods een test in de simulator.
RT

Ronny Tratsaert

Gent

De kanaalwegen tussen Gent en Vlissingen: voor loods Ronny Tratsaert hebben ze geen geheimen meer. Al bijna dertig jaar brengt hij schepen vakkundig een eind dichter bij hun bestemming.

"Als kanaalloods adviseer ik kapiteins en officiers van vrachtschepen die de Haven van Gent in- of uitvaren. Dat betekent dat ik meereis van Gent naar Vlissingen of omgekeerd. Voor de vrachtschepen is het kanaal onbekend terrein. Het is belangrijk dat iemand die de wateren door en door kent, hen goed gidst."

"Een tocht duur om en bij de vijf uur. Soms korter, soms langer. Uiteindelijk draait het niet om snelheid, maar om veiligheid. Tijdsdruk mag geen rol spelen wanneer je een gevaarte van 250 tot 260 meter veilig de haven in of uit brengt."

Een apart leven

Het leven van een loods is iets heel apart, in de eerste plaats omdat je in een beurtensysteem werkt. "Je hebt zeer onregelmatige uren waarbij je afwisselt tussen een periode van werkdagen en een periode van rustdagen. Nu weet ik bijvoorbeeld dat ik zondag begin, maar niet om hoe laat precies. Dat hangt volledig af van wanneer er een schip aankomt. Dat kunnen we online wel min of meer volgen."

De onregelmatige uren vindt Ronny niet erg. Hij ziet vooral veel voordelen aan zijn job. "Je bent je eigen baas, je werkt individueel en onafhankelijk. Een schip op weg helpen geeft veel voldoening. Je ontmoet mensen van allerlei nationaliteiten: de ene keer een Rus, de andere keer een Engelsman. Maar alle kapiteins en officieren zien je graag komen. De koffie staat steeds klaar." (lacht)

Een schip op weg helpen geeft veel voldoening. Je ontmoet mensen van allerlei nationaliteiten: de ene keer een Rus, de andere keer een Engelsman.
Man leunend over schip.
© Joris Bulckens

Punten scoren

Loods worden is een roeping, een doel op zich. Voor Ronny was dat niet anders. "Je kan pas loods worden als je ervaring hebt opgedaan als kapitein of officier op een schip. Zelf heb ik tien jaar op de koopvaardij gevaren. In mijn tijd werd je loods via een puntensysteem. Per maand dat je vaarde kon je punten halen. Hoeveel hing af van je functie. Als je genoeg punten had en er was een plaats vrij, kon je kandideren."

Maar daarmee was de kous nog niet af. "Eens je je kandidaat had gesteld, begon je aan een opleiding theorie en praktijk, met onder meer honderd studiereizen en twintig proefreizen. Na je opleiding groei je gradueel in je job. Na twaalf jaar bijvoorbeeld mag je bijvoorbeeld de heel grote schepen begeleiden. Op je lauweren rusten zit er zeker niet in: iedere twee jaar heeft elke loods een test in de simulator."