Ik had meteen een YES-gevoel toen ik de vacature voor mijn job zag.

Fatima El Herbouti

Selectiecentrum (Agentschap Overheidspersoneel, Brussel)

De juiste persoon op de juiste plaats zetten in de organisatie: dat is de uitdaging van de selectiespecialisten en HR-consulenten bij de Vlaamse overheid. Fatima El Herbouti (28) is er één van. In 2014 ging zij bij de Vlaamse overheid aan de slag na een eerste werkervaring in de privésector en bij de Brusselse Gewestelijke Dienst Voor Arbeidsbemiddeling Actiris. "Ik had meteen een YES-gevoel toen ik de vacature bij de Vlaamse overheid zag. En het bleek een geslaagde match. Ik zit hier echt op mijn plaats."

Van de klinische sector naar de wereld van rekrutering & selectie

Na haar studies Klinische psychologie aan de VUB in Brussel, ging Fatima aan de slag in een medisch-sociaal opvangcentrum. "Ik had een keuze moeten maken tussen klinische of arbeids- en organisatiepsychologie aan de universiteit. Ik koos het eerste, terwijl het tweede me maar niet losliet."

Fatima besloot HR-management bij te studeren in avondonderwijs en leerde zo de wereld van rekrutering en selectie kennen. Tijdens één van de vakken kwam het competentieboek van de Vlaamse overheid aan bod, een veelgebruikt HR-instrument daar. "Zo kwam ik in contact met de Vlaamse overheid, een organisatie die ik tot dan niet echt kende of zag als potentiële werkgever."

Fatima begon de openstaande vacatures bij de Vlaamse overheid in de gaten te houden. "Dat waren er best wat. Op een dag zag ik een vacature die me meteen aansprak. Ik kon me volledig in de functiebeschrijving en jobinhoud vinden en ook mijn profiel leek het juiste. Ik wilde zo graag die job en kreeg ‘m ook! (lacht)"

Met én voor mensen werken

De werkdagen van Fatima worden erg gevarieerd ingevuld: intake- of selectiegesprekken voeren, testen afnemen, cv screenings doen, terugkoppelen aan de klanten en kandidaten, … "Elke selectieprocedure is anders en de functies die we moeten invullen variëren van schoonmaak- of cateringpersoneel tot ingenieur. Een goede voorbereiding voor een intake is dus heel belangrijk. We zitten samen met onze klanten en bespreken vooraf goed de scope en procedure. Nadien handelen wij alles van A tot Z af. Onze werkdruk is hoog, maar we krijgen er zo veel voldoening voor terug."

In haar job heeft Fatima veel contact met verschillende mensen. "Er komt  veel mailcontact kijken bij onze job, maar het menselijk contact vind ik veel fijner. Met én voor mensen werken: dat is mijn motto. En dat zocht ik ook in mijn job. Op het einde van een procedure iemand kunnen vertellen dat hij of zij de job heeft. Dat is zo leuk om te doen. (lacht)"

Zin hebben om jezelf verder te ontwikkelen en je grenzen willen verleggen. Daar kom je hier ver mee!
Selectieverantwoordelijke praat tegen kandidaat.
Joris Casaer

Talenten inzetten en ontwikkelen

Fatima werd meteen goed onthaald bij de Vlaamse overheid. "Ik kreeg van bij de start vertrouwen en kansen, iets wat in de privé misschien pas komt als je jezelf bewezen hebt. Ik mocht bijvoorbeeld een HR-netwerk over stages organiseren en sprak daar voor het eerst voor een grote groep mensen. Was wel spannend. (lacht)"

"Ik krijg ook de mogelijkheid om mee te werken aan projecten, of ze zelfs te leiden. Zo deed ik bv. de oriënteringsgesprekken n.a.v. de zesde staatshervorming en de reorganisatie van de digitale drukkerij. Het is gewoon fijn dat je hier je talenten kunt inzetten en dat ze je coachen en aanmoedigen om uit je eigen comfortzone te komen. Zin hebben om jezelf verder te ontwikkelen en je grenzen willen verleggen. Daar kom je hier ver mee!"

Op 1 mei 2015 ging het nieuwe dienstencentrum Rekrutering en Selectie van start, een dienst waar Fatima deel van uit maakt en die instaat voor o.a. statutaire wervingen en selecties van topfuncties. "We staan aan de vooravond van een nieuwe verhaal van rekrutering en selectie van de Vlaamse overheid. Het zijn dus spannende tijden, maar het team is zeer gedreven en helpt elkaar waar het kan. We zijn goed op elkaar afgestemd. Dat is fijn werken. Ik zou ze niet kunnen missen. (lacht)"