Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ik ben blij dat dit kan, intern van job wisselen

Ik ben blij dat dit kan, intern van job wisselen

In mijn job wil ik het verschil maken, en bij de Vlaamse overheid kan dat.
JG

José Gavilan

Departement Landbouw en Visserij, Brussel

Tien jaar lang was José Gavilan beleidsadviseur rond landbouw bij het Departement Landbouw en Visserij. Onlangs bood de Vlaamse overheid hem de kans om binnen zijn departement met iets nieuws te starten. Een uitdaging die hij graag aanging: "Sinds kort werk ik mee aan het informatieveiligheidsbeleid. We denken, ontwikkelen en adviseren over thema's als privacy, phishing, noem maar op."

"Op dit moment ben ik me volop aan het inwerken. Alles is nog nieuw. Er komt extra studiewerk bij kijken, maar dat vind ik logisch en interessant. Per slot van rekening gaat informatieveiligheid iedereen aan: de overheid, het middenveld, organisaties én individuen. Ik ben blij dat dit kan, intern van job wisselen."

Toevalstreffer

Door besparingen bij zijn vorige werkgever moest José op zoek naar een nieuwe job. Zo kwam hij in 2003 bij de Vlaamse overheid terecht. "Een toevalstreffer! Achteraf gezien ben ik blij dat het zo gelopen is. In een beleidsfunctie bij de Vlaamse overheid geef je de maatschappij mee vorm. Dat was voor mij eerder een toevallige ontdekking, maar wel één waar ik bijzonder blij mee ben."

Beleid bepalen is erg veelzijdig, weet José. "Het betekent dat je je grondig informeert, bijvoorbeeld door te studeren of door regelmatig experts rond de tafel te brengen. Het is ook belangrijk om mee te zijn, regelmatig te evalueren en bij te sturen."

Op dit moment ben ik me volop aan het inwerken. Alles is nog nieuw. Er komt extra studiewerk bij kijken.
Man telefoneert achter computer met mobiele telefoon.
© Joris Bulckens

Boeiende thema’s, mooie resultaten

"In mijn job wil ik een verschil kunnen maken, en bij de Vlaamse overheid kan dat. Zo werkte ik een aantal jaren geleden mee aan een computerprogramma om de impact van beleidsvoorstellen voor de landbouw te toetsen. Vrij technisch, maar we slaagden erin om verwachte gevolgen te onderbouwen met harde cijfers. Voordien ontbrak dat, dus het was een grote stap vooruit. Iets waar ik nu nog echt fier op ben."

"Ik heb veel vrijheid binnen mijn job. Natuurlijk moet ik rekening houden met de politieke context en met de procedures. Er zijn ook veel mensen waarmee ik moet overleggen. Daar heb je een vorm van geduld voor nodig, dat is waar. Maar dat vind ik helemaal niet erg, zeker niet omdat de thema's zo boeiend zijn. Wat je leert op de universiteit is één ding, de praktijk is toch iets anders. Veel complexer!"