Gedaan met laden. U bevindt zich op: Chris Rogier, een leven gewijd aan zorg, nu bij de Vlaamse overheid

Chris Rogier, een leven gewijd aan zorg, nu bij de Vlaamse overheid

Chris Rogier werkt binnen het Departement Zorg bij de Vlaamse Overheid. Hij heeft zijn hele beroepsloopbaan gewijd aan de zorgsector. Met een achtergrond als verpleegkundige en voormalig directeur in een woonzorgcentrum (WZC), brengt Chris zijn expertise naar het Team Planning en Kwaliteit Ouderenzorg (PKOZ). 

Bij alles wat ik doe heb ik nog steeds de zorggebruiker voor ogen.

“Eerst gaf ik als verpleegkundig directeur leiding aan het verpleegkundig departement in het WZC, dus alles wat zorg aangaat. Later als directeur aan alle betaalde en vrijwillige medewerkers in het WZC en ook ruimer dan de directe zorgverlening aan de zorggebruikers,” legt Chris uit, reflecterend op zijn uitgebreide takenpakket gedurende zijn 29 jaar in de zorgsector. “Dit heb ik gedaan van 1992 tot 2021.”

Een leven gewijd aan de zorg

Zijn pad naar de Vlaamse overheid was onverwacht maar uiteindelijk welkom. “Ik had dit nooit voorzien, maar door omstandigheden heb ik hier gesolliciteerd en ben ik ook aangeworven,” deelt Chris. Hij benadrukt dat zijn ervaring op het terrein wordt gewaardeerd in een omgeving waar hooggeschoold en jong talent soms zoekt naar de vertaling van beleid naar praktijk.

Als beleidsmedewerker bij het Team PKOZ, werpt Chris een brede blik op ouderenzorg, van regelgeving tot programma’s voor zorgvoorzieningen. “Bij alles wat ik doe heb ik nog steeds de zorggebruiker voor ogen.” vertelt hij. “Ik werk nu aan het beleid en als je bepaalde regelgeving ontwikkelt, moet je wel eerst de belangen van de zorggebruiker voor ogen houden. Naast de belangen van de mensen die zorg- en ondersteuning bieden en de zorgvoorzieningen.”

Kansen en uitdagingen

Eén aspect van zijn werk dat Chris bijzonder waardeert, is de ruimte voor eigen inbreng en de mogelijkheid deze mening te uiten en de kans om bij te dragen aan de visie en ontwikkeling van ouderenzorg. Naast andere uitdagingen: “Denk maar aan denken over geïntegreerde zorg waarbij je intern rekening moet houden met onze organisatie Departement Zorg en ook ruimer moet denken, zelfs over sectoren heen”.

Brug tussen zorgpraktijk en beleidsontwikkeling

Hoewel zijn huidige rol hem minder direct in contact brengt met ouderen, gelooft Chris sterk in de waarde van veldervaring als basis voor regelgevend werk. “Mensen met ervaring uit het veld kunnen zeker een meerwaarde zijn voor een overheid,” bevestigt hij. “Door hier te werken krijg je een heel ander beeld en begrijp je echt hoe dingen werken.”

Chris Rogier is een levend voorbeeld van hoe ervaring en passie voor zorg een nieuwe richting kunnen vinden binnen de Vlaamse overheid. Zijn reis illustreert niet alleen de evolutie van zijn eigen loopbaan, maar ook de waarde van praktijkkennis in het vormgeven van beleid dat écht zorg draagt voor de samenleving.