Persmoment: oproep innovatieve projecten sociaal wonen
De Vlaamse klimaatplannen dagen ook de woonmaatschappijen uit om goed na te denken over nieuwbouwprojecten en renovaties. Om hen daarin te ondersteunen, voorziet de Vlaamse Regering 10 miljoen euro aan subsidies voor innovatieve projecten. Het is nog maar de tweede keer dat dit gebeurt, in 2022 voorzag minister Diependaele voor de eerste keer deze extra ondersteuning. Op woensdag 21 juni 2023 hielden we een persmoment om deze nieuwe oproep aan te kondigen.
Innovatieve bouwprojecten zijn projecten waarbij de kostprijs, het bouwtype en/of de typologie van het project afwijken van het gangbare bouwproces. Het vergt van de maatschappijen extra middelen om hierop in te zetten en over na te denken, middelen die niet altijd voor handen zijn. Daarom is er nu een nieuwe oproep naar de sector.
Verschillende pijlers
De woonmaatschappijen ontvingen de oproep om projectvoorstellen in te dienen, daarvoor hebben ze tijd tot en met 2 oktober 2023. Bij het indienen van hun projectvoorstel kunnen ze kiezen uit 6 pijlers om op te in zetten. Een project maakt meer kans als het meerdere pijlers combineert. Een commissie van experts beoordeelt de projecten en adviseert de kwaliteitskamer van Wonen in Vlaanderen die op haar beurt de minister adviseert bij het toekennen van de subsidies. Informatie over de oproep vindt u op onze webpagina’s.
Bij de oproep in 2022 ontving Wonen in Vlaanderen 42 projectaanvragen, daarvan werden er uiteindelijk 27 weerhouden. De toegekende subsidies per project varieerden van 17.500 euro tot 1,1 miljoen euro, in totaal werd er 10 miljoen euro aan subsidies toegekend.
Vlaamse primeur in Herentals
Eén van de 27 geselecteerde projecten van 2022 is het project ‘Kleerroos’ in Herentals van sociale huisvestingsmaatschappij De Woonbrug. Voor de renovatie van de drie gebouwen, samen goed voor 122 appartementen, is er ingezet op de pijlers circulair bouwen en innovatieve technieken, waarvoor de maatschappij 352.200 euro subsidie heeft gekregen. De totaal kostprijs van de renovatie is geschat op 15 miljoen euro.
Uniek aan het project is dat er voor de eerste keer in Vlaanderen met verticale PV-panelen wordt gewerkt binnen de sociale huisvesting. Zo gaan niet alleen de daken maar ook de gevels en borstweringen van de terrassen gebruikt worden om energie op te wekken. Die energie moet onder meer dienen om de collectieve geothermische warmtepomp aan te sturen. Bij de aanleg van de omgeving wordt er zoveel mogelijk onthard.
De renovatie van de Kleerroos start normaal gezien eind 2024.