Gedaan met laden. U bevindt zich op: Last bescheiden wonen bij vergunningen Beleidsprioriteit 1: De gemeente zorgt voor een divers en betaalbaar woonaanbod in functie van de woonnoden

Last bescheiden wonen bij vergunningen

De Vlaamse Regering engageert zich om een bescheiden woonaanbod van 6.000 eenheden te realiseren in de periode 2012-2023. De doelgroep van deze bescheiden woningen zijn mensen die moeilijk een woning vinden op de private markt, maar te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale woning. Om deze doelstelling te realiseren, wordt een bescheiden last gekoppeld aan een verkavelingsvergunning of een stedenbouwkundige vergunning voor projecten vanaf een bepaalde omvang.

Een woonaanbod is bescheiden als het aan een of meer van volgende voorwaarden voldoet:

  1. een of meer kavels met een oppervlakte van ten hoogte 500 m², OF
  2. een of meer eengezinswoningen met een bouwvolume van ten hoogste 550 m³, OF
  3. overige woningen met een bouwvolume van ten hoogste 240 m³, te verhogen met 50 m³ voor woningen met drie of meer slaapkamers.

Het volstaat voor alle duidelijkheid dat één van de voorwaarden is vervuld.

Gemeenten kunnen door een gemeentelijke verordening Bescheiden Wonen of via een ruimtelijk uitvoeringsplan deze maximale oppervlakte- en volumenormen verder beperken.

Private projectontwikkelaars zijn onder de voorwaarden van artikel 5.100 Vlaamse Codex Wonen verplicht om een last bescheiden woonaanbod uit te voeren. De bescheiden last wordt opgelegd bij volgende projecten:

  1. verkavelingen bestemd voor woningbouw van tenminste 10 loten krijgen altijd een bescheiden last opgelegd, verkavelingen tussen 5 en 10 loten krijgen een bescheiden last opgelegd vanaf een grondoppervlakte groter dan een halve hectare; verkavelingen van minder dan 5 loten zijn vrijgesteld van een bescheiden last.
  2. groepswoningbouwprojecten waarbij ten minste 10 woongelegenheden ontwikkeld worden;
  3. de bouw of de herbouw van appartementsgebouwen waarbij ten minste 50 appartementen gecreëerd worden;
  4. verkavelingen, groepswoningbouwprojecten en projecten voor de bouw of de herbouw van appartementsgebouwen die niet voldoen aan de voorwaarden, vermeld in 1°, 2° of 3°, en waarvoor een verkavelingsvergunning of een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd door een verkavelaar of een bouwheer wiens project aansluit op andere, door dezelfde verkavelaar of bouwheer te ontwikkelen gronden, die samen met de gronden waarop de aanvraag betrekking heeft, een oppervlakte van meer dan een halve hectare beslaan.

De last bescheiden wonen kan op drie manieren uitgevoerd worden. De eerste mogelijkheid is de uitvoering in natura, d.w.z. realisatie door de ontwikkelaar zelf (artikel 5.101 Vlaamse Codex Wonen). Ten tweede kunnen de vereiste gronden verkocht worden aan een sociale woonorganisatie of een lokaal openbaar bestuur (artikel 5.102 Vlaamse Codex Wonen). Tenslotte is er de mogelijkheid om de last af te kopen door een bijdrage te storten aan de gemeente in kwestie (bedragen vermeld in FAQ) (artikel 5.103 Vlaamse Codex Wonen).

De uitvoering van de last bescheiden wonen kan - mits instemming van het vergunningverlenende bestuursorgaan - ook verlegd worden naar andere terreinen dan deze die gelegen zijn binnen het project (artikel 5.104 Vlaamse Codex Wonen).

Voor gronden in eigendom van Vlaamse besturen of Vlaamse semipublieke rechtspersonen bedraagt deze last bescheiden wonen 40%, voor gronden in eigendom van overige natuurlijke personen of rechtspersonen bedraagt deze 20%. In een ruimtelijk uitvoeringsplan dat woonuitbreidingsgebied omzet naar woongebied, moet een norm van 40% opgelegd worden (ook voor private gronden).

Vaak gestelde vragen

Vaak gestelde vragen over bescheiden woonaanbod