Gedaan met laden. U bevindt zich op: Achter de schermen bij de voorbereiding van de lokale verkiezingen Jaarbeeld 2023

Achter de schermen bij de voorbereiding van de lokale verkiezingen

De voorbereiding van de lokale en provinciale verkiezingen is een van de meest veelzijdige kerntaken van ABB. Het projectteam draaide in 2023 al op volle toeren om de verkiezingen op 13 oktober 2024 vlekkeloos te laten verlopen. Dat wil zeggen: efficiënt, integer én veilig.

Exact 1 jaar voor de verkiezingen lanceerde ABB Vlaanderenkiest.be. Deze vernieuwde website is dé referentie voor alle verkiezingsinformatie. De website is thematisch opgebouwd en maakt de bezoekers wegwijs in alle regels en procedures. Naarmate regelgeving en nieuwe software verder ontwikkeld en getest worden, zal de website steeds meer informatie bevatten. Vlaanderenkiest.be geldt ook als bron van alle verkiezingsuitslagen. De website ontsluit ook nieuws en informatie over de verkiezingen van het Vlaams Parlement (9 juni).

Vlaanderenkiest.be is dé bron van betrouwbare en correcte informatie over de verkiezingen.

Anne van Looveren

Team Communicatie

Kandidaten, organisatoren, journalisten, … vinden tijdens hun voorbereidingen betrouwbare en correcte informatie: Hoe moet je lijsten indienen en aan welke spelregels moeten die voldoen? Wat zijn de nieuwste inrichtingsregels van stemlokalen? Hoe werkt de nieuwe software die een aantal papieren, administratieve stappen vervangt? Voor de burger zal het gros van die informatie pas van belang worden in de directe aanloop naar de lokale verkiezingen. Iedereen vindt dus op vlaanderenkiest.be uitgebreide en correcte informatie terug over de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024.

De Vlaamse Regering kondigde in het Regeerakkoord een modernisering aan van de regels van de lokale democratie. Ze wil de kiezers bijvoorbeeld het bestuur geven waarvoor ze gestemd hebben. Denk hierbij aan de manier waarop we burgemeesters selecteren en de invloed van de lijststem. Ook de afschaffing van de stemplicht bij de lokale verkiezingen stond op het politieke wensenlijstje.

We plannen informatiesessies en animatievideo's om alle wijzigingen en nieuwigheden te duiden.

Geert Demarsin

Juridisch team

Het decreet ‘Versterking Lokale Democratie’ van 16 juli 2021 is de vertaling van het Regeerakkoord. We werkten vervolgens nog mee aan de vernieuwing en modernisering van de kiesregelgeving via een wijzigingsdecreet dat in oktober 2023 afgerond werd. Er resten nog enkele uitvoeringsbesluiten, de opmaak van modellen en formulieren en de onderrichtingen voor de verschillende actoren bij de organisatie van de verkiezingen. We voorzien ook in een opleidingsplan, inclusief informatiesessies en animatievideo’s om alle nieuwigheden te duiden. Je vindt alle info hierover in de loop van 2024 terug op vlaanderenkiest.be. Je kan alvast deze video(opent in nieuw venster) bekijken die de nieuwe regelgeving samenvat.

We zetten alle stappen om de verkiezingen vlot te laten verlopen. In 2023 updateten en testten we de verkiezingssoftware en het digitale stemsysteem. We ontwikkelden ook diverse andere toepassingen zoals die voor de aangifte van verkiezingsuitgaven. We werkten het draaiboek, een overheidsopdracht voor het stempapier, de voorbereiding van een communicatieplan en nog talloze andere taken uit. Voor sommige taken gebeurde dat samen met de 4 andere verkiezingsoverheden in België.

We zijn goed voorbereid en kunnen snel en efficiënt reageren als zich toch een incident zou voordoen.

Jan Coudron

Projectleider Verkiezingen

We besteedden aandacht aan risico’s die het verloop van het verkiezingsproces kunnen verstoren. Na een gedegen risicoanalyse stelden we een bedrijfscontinuïteitsplan op. Dankzij dit plan bouwden we allerlei maatregelen in het proces in om incidenten te vermijden. We zijn ook goed voorbereid en kunnen snel en efficiënt reageren als zich toch een incident zou voordoen. Denk bijvoorbeeld aan een grote stroompanne, maar ook aan de verspreiding van nepnieuws of een cyberaanval die onze systemen probeert binnen te dringen. Daarvoor staan we in contact met de Belgische veiligheidsinstanties.

We lanceerden een projectoproep om specifieke doelgroepen te bereiken, hen te informeren en te enthousiasmeren om te stemmen. Experten wijzen op het risico dat bepaalde bevolkingsgroepen proportioneel minder zullen stemmen na de afschaffing van de opkomstplicht. Denk aan kwetsbare bevolkingsgroepen zoals jongeren, ouderen, mensen in een sociaaleconomisch zwakkere positie, en mensen met een handicap.

We willen zoveel mogelijk burgers bewustmaken van het belang om te stemmen en drempels op weg naar de stembus wegnemen.

Sabine Van de gaer

Beleidsmedewerker Gelijke Kansen

Om deze doelgroepen te bereiken is er - naast de politieke partijen - een rol weggelegd voor de overheid. De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen lanceerde daarom een projectoproep, want we willen zoveel mogelijk burgers bewustmaken van het belang om hun stem uit te brengen. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen zo vlot mogelijk de weg naar de stembus vindt en daarbij geen drempels ervaart. Uiteraard moeten de acties in een sfeer van absolute onafhankelijkheid en onpartijdigheid verlopen. Lees alles over de projectoproep Actieplan lokale en provinciale verkiezingen 2024.