Gedaan met laden. U bevindt zich op: Participeren kan je leren: ABB toont lef met Durf Jaarbeeld 2023

Participeren kan je leren: ABB toont lef met Durf

Hoe krijgen we Brusselse jongeren naar projecten en organisaties waar ze hun Nederlands kunnen verbeteren? Om een antwoord op deze vraag te vinden, koos ABB in 2023 voor een radicaal stakeholderstraject. Lees hoe 22 jongeren aan het stuur zitten bij het uittekenen van een projectoproep.

We spraken met Glenn Steenhouwer en Gunter Bousset van het team Coördinatie Brussel.

Wat is de aanleiding voor de projectoproep ‘Durf’?

Glenn: “Het aantal Brusselaars dat van zichzelf vindt dat ze goed tot uitstekend Nederlands spreekt, is in 20 jaar tijd gehalveerd. Een goede beheersing van het Nederlands vergroot nochtans je kansen in het hoger onderwijs, op een job en op professionele groei. Het is dus van groot belang om jongeren de nodige ondersteuning te bieden om hun taalvaardigheid te verbeteren.”

Gunter: “We stellen helaas vast dat de Brusselse jongeren te weinig hun weg vinden naar het bestaande aanbod om Nederlands te leren. Dat deed bij ons de vraag rijzen of het aanbod nog aangepast is aan hun noden. Moeten we het aanbod herdenken? Is er nood aan andere, innovatieve projecten waar de jongeren wel hun gading vinden?”

De jongeren schreven de projectoproep zelf, gaven feedback aan de organisaties die hun projectvoorstel kwamen pitchen en vormen de jury van de projectoproep.

Glenn Steenhouwer

Beleidsmedewerker Brussel

Wat is het doel van de projectoproep ‘Durf’?

Gunter: “Het is een oproep om innovatieve projecten in te dienen die het Nederlands bij jongeren in Brussel versterken. We mikken op organisaties die dicht bij de leefwereld van jongeren staan en die op dat vlak over expertise en geloofwaardigheid beschikken. Het doel is jongeren te empoweren met het Nederlands als hefboom. Hierbij zien we Nederlands als bindmiddel en figuurlijke toegangspoort tot sociale promotie, werkgelegenheid en nieuwe ervaringen. Het bijzondere aan deze projectoproep is dat de oproep is uitschreven door een groep van 22 Brusselse jongeren.”

Hoe verliep het proces met de jongeren?

Glenn: “De jongeren schreven de projectoproep zelf van a tot z tijdens enkele inhoudelijke workshops. Vervolgens gaven ze ook feedback aan de organisaties die hun projectvoorstel kwamen pitchen. Maar daar stopt het niet. De groep jongeren is ook de jury van de projectoproep. Ze beoordelen de projectaanvragen op basis van hun zelfgekozen criteria en formuleren een advies voor de minister.”

Gunter: “Vzw Urban Foxes begeleidde het traject. Dat is een stadscollectief dat streeft naar volwaardige jeugdparticipatie. Zij bewaken het proces, organiseren de sessies en ondersteunen de jongeren in elke stap. Ze zorgden ook voor de wervingscampagne waardoor we een heterogene groep konden samenstellen, rekening houdend met onder andere genderevenwicht en de spreiding over de 19 gemeenten”

Flow durf

Heeft ABB als administratie nog iets in de pap te brokken?

Gunter: “Heel weinig! Maar dat is een bewuste keuze. Wij waken erover dat alles juridisch correct verloopt. En uiteraard nemen wij het administratieve luik op ons zoals het subsidiebesluit opstellen, de adviesaanvraag bij Inspectie van Financiën en de uitbetaling van de subsidie.”

Wij ambtenaren kunnen nog wat leren van de jeugd; hun aanpak voor de pitchsessies is heel creatief.
Foto Gunter Bousset

Gunter Bousset

Beleidsmedewerker Coördinatie Brussel

Zou je deze aanpak aanraden voor andere subsidietrajecten?

Glenn: “Deze aanpak werkt absoluut en is ook heel inspirerend. We geven jongeren een stem en beslissingsrecht, empoweren hen én ondertussen scherpen ze hun Nederlands bij. Ze zijn heel enthousiast en betrokken.”

Gunter: “Wij ambtenaren kunnen trouwens ook nog wat leren van de jeugd. Zo vinden we hun aanpak voor de pitchsessies heel creatief. Elke kandidaat stelt zijn of haar dossier kort voor aan de jeugdjury en krijgt nadien feedback aan 3 tafels: aan de eerste tafel zitten de ‘optimisten’, zij kijken naar de goede aspecten van het dossier. Aan de tweede tafel zitten de ‘pessimisten’, zij kijken naar de minder goede aspecten van het dossier. De laatste tafel wordt bemand door de ‘realisten’, zij kijken naar de haalbaarheid en geven suggesties. Knap gevonden toch!?”

Nieuwsgiering? Vindt hier meer info over Durf.