Gedaan met laden. U bevindt zich op: We hebben een baseline! Vlaanderen is veilig en rechtvaardig Justitie en Handhaving

We hebben een baseline! Vlaanderen is veilig en rechtvaardig

Nieuwsbericht
7 maart 2024

Ons agentschap heeft voortaan ook een eigen baseline: Vlaanderen is veilig en rechtvaardig. Administrateur-generaal Bob Van den Broeck legt uit waarom voor deze baseline is gekozen.

We zochten een baseline die volledig de lading dekt van wat we allemaal doen in ons agentschap. Deze baseline leek me voor de burger het duidelijkst.

Bob Van den Broeck

Administrateur-generaal

Het Agentschap Justitie en Handhaving schoot op 1 januari 2022 uit de startblokken. Twee jaar later is er witte rook over de baseline.

Twee jaar wachten op een baseline voor het agentschap. Dat is lang.

Bob: “Als je erop zit te wachten wel. Maar als je aan het werken bent, valt dat wel mee (lacht). We hadden voor een eenvoudige baseline kunnen kiezen zoals ‘Vlaanderen is justitie’, maar dat wilden we vermijden. Iedereen wil er een deel van zijn eigen werk in zien terugkomen en daar heb ik begrip voor. Dan begint het wikken en wegen. En gaandeweg raak je overtuigd dat het ook volledig de lading moet dekken. Vergelijk het met een goede naam voor een café. Dat lijkt een detail als je alles nog niet op orde hebt staan aan de binnenkant, maar daarna wil je wel een uithangbord dat mensen overtuigt.”

Was het moeilijk om een passend uithangbord te vinden?

Bob: “Het was zeker een boeiende zoektocht. Ik had bijvoorbeeld zeer veel sympathie voor mensen die woorden als ‘verbinden’ en ‘herstellen’ in de baseline wilden zien. Dat zijn nu eenmaal kernbegrippen waar we mee bezig zijn. Het agentschap staat voor een samenleving die warm is voor slachtoffers en daders vooral kansen wil bieden om zich te herpakken en terug een plaats in de gemeenschap te geven. Het zijn woorden die heel wat over ons zeggen. Maar toets diezelfde begrippen af bij mensen die verder van het agentschap ‘justitie’ staan en ze kijken je aan alsof je net voor hun neus een ananas hebt ingeslikt. En daar had ik dan ook weer begrip voor. Het uithangbord moet niet in de diepte gaan. Het moet uitnodigen om binnen te komen. Mensen herstellen en kansen geven is uiteindelijk werken aan de veiligheid van de maatschappij. Hoe beter wij ons werk doen, hoe veiliger de samenleving wordt. De manier waarop is een ander verhaal, maar dat is stap twee. Daarvoor moet je de aandacht hebben.”

En dan is er nog rechtvaardigheid?

Bob: “Wat verwacht je van justitie? Wat wil je mensen kunnen bieden als justitie? Dat woord heeft als nadeel dat wat rechtvaardig is, door iedereen anders geïnterpreteerd kan worden. Als de nabestaanden van een verkeersslachtoffer door een dronken chauffeur die man niet achter de tralies zien verdwijnen, zullen ze dat vaak niet ervaren als rechtvaardig. De juiste term is daar eigenlijk ‘gerechtigheid’. Dat betekent concreet dat wet en recht eerlijk worden toegepast en dat het non-discriminatiebeginsel in ere wordt gehouden. Maar ‘gerechtigheid’ klinkt velen hard in de oren. Je voelt het koude zwaard van Vrouwe Justitia op je hals bij dat woord. Dus is het toch het warmere ‘rechtvaardigheid’ geworden. En daar kunnen taalkundigen weer een boompje over opzetten. Je gaat nooit iedereen gelukkig maken met een baseline. Daar maak ik me weinig illusies over.”

Waar gaan we de baseline terugzien?

Bob: “Het nieuwe themalogo lanceren we op 7 maart en daarna zal je het geleidelijk aan op al onze brochures, folders en banners kunnen bewonderen en dit in combinatie met ons entiteitslogo.”