Gedaan met laden. U bevindt zich op: Kleinschalig wonen

Kleinschalig wonen

Kleinschalig wonen komt steeds meer voor in Vlaanderen. Ook al is er geen eenduidige definitie voor een kleinschalige woning, toch zijn er richtlijnen en kennen we bepaalde specifieke types zoals tiny houses en mobiele zorgunits.

Wat is kleinschalig wonen?

Procedure: vergunning

Kleinschalige woningen vallen onder de vergunningsplicht van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO). U vindt het kader hiervoor in de leidraad van het departement Omgeving. NOG LINK PDF

Voor een mobiele zorgunit bestaat in bepaalde gevallen een aparte regeling. Onder bepaalde voorwaarden is er geen omgevingsvergunning nodig, maar volstaat een melding. Lees meer op de aparte webpagina over zorgwonen.(opent in nieuw venster)

Oppervlakte- en woningkwaliteitsnormen

Een kleinschalige woning met een vaste standplaats is een onroerend goed - het is dus een zelfstandige woning. Hiervoor gelden de algemene minimale oppervlakte- en woningkwaliteitsnormen. Deze gelden ook voor een tiny house met een vaste standplaats en voor een mobiele zorgwoning.

Een uitzondering is een tiny house on wheels. Als u de intentie hebt om het tiny house on wheels vaak te verplaatsen (nomadisch gebruik), gelden de minimale oppervlakte- en woningkwaliteitsnormen niet. Het wordt dan eerder als een voertuig gebruikt en is bijgevolg een roerend goed. Als u het tiny house on wheels ergens plaatst met de intentie om het er langere tijd te laten staan, dan wordt het wel beschouwd als een onroerend goed. Het moet dan voldoen aan de vermelde normen voor een zelfstandige woning. De minimale oppervlakte- en woningkwaliteitsnormen gelden dan wel. Dit vraagt steeds een beoordeling van de individuele situatie.

U bent eigenaar-bewoner

Voor een kleinschalige woning, tiny house met vaste standplaats en mobiele zorgwoning die aan de minimale oppervlakte- en woningkwaliteitsnormen voldoen, kunt u premies of tegemoetkomingen van het Vlaamse woonbeleid aanvragen. Dit geldt niet voor een tiny house on wheels dat u vaak zal verplaatsen (nomadisch gebruik): dit is geen zelfstandige woning, maar een roerend goed. Hiervoor kunt u geen premies of tegemoetkomingen van het Vlaamse woonbeleid aanvragen.

U bent verhuurder

U kunt een kleinschalige woning, tiny house met vaste standplaats of mobiele zorgunit die aan de minimale oppervlakte- en woningkwaliteitsvereisten voldoen, verhuren op de private markt. Het verhuren verloopt altijd via de algemene regels van het Woninghuurdecreet (link).

U kan een tiny house on wheels niet verhuren als hoofdverblijfplaats.

U bent huurder

U kunt een kleinschalige woning, tiny house met vaste standplaats of mobiele zorgunit huren op de private markt. Het huren verloopt altijd via de algemene regels van het Woninghuurdecreet. U leest meer over rechten en verplichtingen van huren (het Vlaams Woninghuurdecreet) op onze webpagina ‘een woning huren’. U kan een tiny house on wheels niet huren als hoofdverblijfplaats.

U kan een mobiele zorgwoning ook plaatsen in de tuin van uw private huurwoning. De aard van de werken aan de huurwoning bepaalt of uw verhuurder hiervoor toestemming moet geven. Voor kleine inrichtingswerken is dit in principe niet vereist, op voorwaarde dat u de aanpassingen op het einde van de huur weer kan wegnemen. Voor werken die raken aan de structuur van de woning, moet uw verhuurder wel altijd toestemming geven.

Extra informatie

De provincie Vlaams-Brabant werkt zeer actief rond kleinschalig wonen. Lees meer op de webpagina’s van de provincie Vlaams-Brabant.(opent in nieuw venster)

Over zorgwonen vindt u meer informatie op de webpagina’s van het departement Omgeving(opent in nieuw venster).