Overslaan en naar de inhoud gaan

Een digitale basisinfrastructuur voor de duurzame omgang met digitale collecties (businesscase)

Erfgoeddatabank

Wat

Het cultureelerfgoedlandschap is op het vlak van zijn digitale werking gefragmenteerd en bestaat uit vele actoren. Daarom werden er initiatieven geïdentificeerd die de samenwerking via een netwerkmodel faciliteren. Die initiatieven leggen dan samen de fundamenten van een basisinfrastructuur waarmee digitale content van en over cultureel erfgoed zodanig kan worden aangemaakt, beheerd en bewaard dat ze leidt tot een vlot en duurzaam hergebruik.

Voor wie

Het eindrapport biedt in eerste instantie een leidraad voor de verdere beleidsmatige ontwikkeling van de cultureelerfgoedsector. De resultaten zijn dus zowel voor de cultureelerfgoedsector als voor het beleid richtinggevend.

Ambitie

De oplossingen die in het eindrapport worden geformuleerd, schetsen een toekomstvisie op een publieksgerichte digitale ontsluiting van collecties.

Het eindrapport en de erin voorgestelde oplossingen zijn geen eindpunt, maar net een startpunt voor nieuwe trajecten. Voor elke voorgestelde oplossing is er nog verdere analyse nodig, evenals een passend budget en planning. Het document geeft richting aan de visie van het Departement Cultuur, Jeugd en Media als regisseur van het ecosysteem en maakt duidelijk met welke oplossingen en onder welke voorwaarden dat gerealiseerd kan worden.

Partners

Deze businesscase werd op vraag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media uitgevoerd door Digitaal Vlaanderen en werd begeleid door een kernteam, waarin ook de Vlaamse Erfgoedbibliotheken, de Vlaamse Kunstcollectie, Kunstenpunt, Archiefpunt, meemoo, FARO en de stad Antwerpen (in naam van de VVSG) vertegenwoordigd waren.

Via een cocreatief traject namen ruim 100 organisaties uit de cultureelerfgoedsector deel aan interviews, workshops en een focusdag en formuleerden ze mogelijke oplossingen.

Meer info