Gedaan met laden. U bevindt zich op: In gesprek met attaché Helena Van Langenhove Werk & Sociale Economie

In gesprek met attaché Helena Van Langenhove

Nieuwsbericht
6 februari 2024

Het is zover, België is eindelijk weer voorzitter van de Raad van de Europese Unie! Iets wat slechts eens in de 13,5 jaar voorkomt. Achter dat voorzitterschap staan heel wat gepassioneerde en hardwerkende mensen. Ook bij het Departement Werk en Sociale Economie hebben we een topteam in functie van het Belgisch voorzitterschap. Helena Van Langenhove, attaché Werk en Sociale Zaken bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de EU – Vertegenwoordiging van Vlaanderen bij de EU is daar één van. Kom meer over haar rol en de Europese Unie te weten in dit interview.

Wat houdt uw job precies in?

De Permanente Vertegenwoordiging (PV) van België bij de EU is eigenlijk de diplomatieke post van België bij de EU hier in Brussel, de grootste die België ter wereld heeft. Het loopt er vol diplomaten en attachés, wat vakjargon is voor experten zoals ik. Zelf behoor ik tot het team Werk en Sociale Zaken, waar ik het standpunt van de Vlaamse overheid en Vlaamse Regering verdedig. Op dagdagelijkse basis werk ik mee aan het standpunt van de Raad van de Europese Unie in de raadswerkgroepen. Nu tijdens het EU-voorzitterschap van België valt de rol van het Vlaamse standpunt verdedigen even 6 maanden weg en is het de bedoeling om compromissen te zoeken binnen de andere 26 lidstaten van de EU, met het Europees Parlement en de Europese Commissie. Daarnaast ben ik ook de coördinator voor het EU-voorzitterschap hier op het Departement Werk en Sociale Economie.

Welke doelstelling wilt u tijdens het voorzitterschap bereiken?

Ik hoop dat we met het team op de PV enkele belangrijke dossiers kunnen afronden zoals de verbeteringen van de werkomstandigheden van platformwerkers, de coördinatie van de sociale zekerheid en de Net Zero Industry Act die de groene transitie moet waarmaken in de industrie. Daarnaast mik ik ook op een zeer geslaagde Europese meeting van Sociale Economie(opent in nieuw venster) en de slotdag van het Europees Jaar van de Vaardigheden die ons team organiseert, in samenwerking met Brussel en Wallonië.

Wat vond u tot nu toe het interessantste voorzitterschap van de Raad?

In het begin van 2023 was Zweden voorzitter. Zij zetten sterk in op de groene transitie en legden daarbij de nadruk op toekomstige jobs en vaardigheden. Tijdens een bezoek aan Gothenburg heb ik interessante projecten bezocht waar technische vaardigheden en beroepsonderwijs enorm worden gewaardeerd. Dit is iets waar we in Vlaanderen nog van kunnen leren en in kunnen groeien.

Het zijn simpele zaken, zoals roaming free surfen, die de Europese samenwerking concreet maken en het leven van heel wat mobiele burgers aanzienlijk vergemakkelijken.

Helena Van Langenhove

Attaché Werk en Sociale Zaken bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de EU – Vertegenwoordiging van Vlaanderen bij de EU

Wat vindt u het meest bijzondere aan de Europese Unie?

Het vrij verkeer van personen. Het is toch fantastisch dat wij door zo veel landen kunnen reizen zonder identiteitscontrole? Dat geeft echt een vrij en ééngemaakt gevoel.

Wat is uw favoriete plaats in de Europese Unie en waarom?

Het is heel cliché, maar dat is Parijs. Ik deed er mijn Erasmus uitwisseling tijdens mijn studies. De stad is voor mij mijn eerste concrete aanraking met het Europese project. Ik volgde er lessen in het Frans aan de universiteit Sorbonne en leerde er Spaanse vrienden voor het leven kennen. Ik heb in Parijs ook echt de tastbare resultaten van het Europees beleid ervaren. Tijdens mijn Erasmus uitwisseling moest ik nog een Franse simkaart en GSM-nummer aanschaffen. Toen ik enkele jaren later er terug ging wonen voor mijn eerste job, kon ik gewoon roaming free surfen op het internet via mijn Belgisch nummer. Het zijn van die kleine simpele zaken die de Europese samenwerking concreet maken en het leven van heel wat mobiele burgers aanzienlijk vergemakkelijken.

Wat is uw leukste Europese Unie weetje?

In 1957 werd het verdrag van Rome ondertekend voor de Europese Economische Gemeenschap, wat een voorloper is van de EU hoe wij die nu kennen. Tijdens de officiële ondertekening door de premiers van de lidstaten, werd echter een blanco verdrag ondertekend, zonder dat zij het door hadden. Ze kregen een netjes ingebonden bundel van lege bladen met enkel de voorpagina en laatste pagina voor de handtekeningen bedrukt. Dit omdat er van alles mis is gelopen in de aanloop naar de Top in Rome met zowel een ontspoorde trein, stakingen bij de typisten en een poetshulp die het nog niet ingebonden verdrag als kladpapier beschouwde en het meegaf met de vuilkar. Dit alles wordt heel leuk verteld door professor Hendrik Vos in de podcast Het mirakel van Schuman(opent in nieuw venster)”, die ik trouwens iedereen kan aanraden.

Blijf op de hoogte met Werkzin-e, de elektronische nieuwsbrief van het Departement Werk en Sociale Economie.