Gedaan met laden. U bevindt zich op: Tien inspirerende talks over de toekomst van data, naar aanleiding van 10 jaar OSLO Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Tien inspirerende talks over de toekomst van data, naar aanleiding van 10 jaar OSLO

Nieuwsbericht
10 mei 2022

Steeds meer organisaties en bedrijven zijn (of worden) digitaal getransformeerd. Dit betekent dat ze niet alleen hun processen gaan digitaliseren, maar dat ze echt digitaal gaan denken en handelen. Met andere woorden, dat ze technologie niet alleen zien als een middel om de bedrijfsstrategie uit te voeren maar dat ze technologie als uitgangspunt nemen bij het re-designen van hun waarde-propositie. We zien bijvoorbeeld communities ontstaan die realtime omgevingsdata (lucht, temperatuur, lichtintensiteit,…) uit de hele wereld verzamelen met als doel die te delen met bedrijven en organisaties. We kennen ook de trend om de gezondheidszorg te dataficeren via apps en mobiele toepassingen die ze sneller, effectiever en toegankelijker zou moeten maken. En dan hebben we het nog niet over de enorme hoeveelheid data die als open data door de overheid ter beschikking wordt gesteld om hergebruikt te worden door bedrijven.

Dit alles betekent dat de data waarmee deze bedrijven en organisaties werken, uitwisselbaar of interoperabel moeten zijn. Hier kan het belang van open standaarden onmogelijk overschat worden. Open standaarden en met name OSLO (Open Standaarden voor Linkende Organisaties), een oplossing van Digitaal Vlaanderen, neemt die rol op. Ze zijn immers de link tussen 3 cruciale componenten: massa’s data, grenzeloze connectiviteit en onbeperkte verwerkingscapaciteit. Zeker daar waar overheden, kennisinstellingen en ondernemingen elkaar raken.

Voor OSLO betekent dit een incrementele stap naar de toekomst. Een toekomst die naar aanleiding van de 10de verjaardag van OSLO ontsluierd wordt. Op het programma staan onder meer lezingen van prof. Steven Latré over de shift naar edge computing en hoe open standaarden opnieuw controle kunnen geven aan de eindgebruiker. Ook prof. dr. Lieven De Marez zal erbij zijn. Hij licht zijn Bowling Pin methodiek toe, een strategie om de adoptie van innovatieve technologie bij de doelgroep te versnellen. De term Bowling Pin leent hij uit het bowlen, waarbij precies die kegel geraakt wordt die alle andere meesleurt.

Verdiep uzelf in de toekomst van data. Kom naar de Handelsbeurs in Gent op vrijdag 3 juni

Wie nu nog twijfelt of deze feestelijke dag wel inspirerend genoeg zal zijn, moet maar een kijkje gaan nemen op de website van Dries Depoorter(opent in nieuw venster). Deze Belgische kunstenaar meet de screentime van politici terwijl ze zetelen in het Parlement. Inspirerend, grappig en confronterend. Dat is trouwens ook wat uw gastheer belooft te zijn: Bart Rosseau.

Wil u dit voor geen data missen? Inschrijven is de boodschap!