Gedaan met laden. U bevindt zich op: Waarom installatie-eisen? Installatie-eisen

Waarom installatie-eisen?

Geldig voor bouwaanvragen vanaf 01.01.2015

De installatie-eisen voor renovaties en voor nieuwe industriegebouwen zijn een uitvoering van de Europese Richtlijn rond energieprestaties van gebouwen. De installatie-eisen voor nieuwe residentiële en niet-residentiële gebouwen passen in de uitstap uit fossiele brandstoffen.

Installatie-eis ‘verwarmen op lage temperatuur’

De invoer in 2023 van een verplichting om een verwarmingssysteem op lage temperatuur te voorzien bij nieuwbouw met een E-peileis, moet er voor zorgen dat alle nieuwbouw later zonder problemen kan overschakelen op een duurzame opwekker (zoals een warmtepomp), ook als men in de tussentijd nog zou kiezen voor een hybride warmtepomp of voor een gasketel.

Een warmtepomp met water als warmteafgiftemedium haalt immers maar een goed rendement als het afgiftesysteem op lage temperatuur kan werken, terwijl dat bij bijvoorbeeld een gasketel ook op hoge temperatuur kan.

Installatie-eis ‘minimaal installatierendement’

Vanaf 2025 treedt een gasaansluitingsverbod in werking voor nieuwbouw. Dat verbod houdt echter niet tegen dat in specifieke gevallen en bij ingrijpende energetische renovaties louter fossiele brandstoffen kunnen gebruikt worden voor verwarming.

Om ook voor die situaties het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming verder af te bouwen, wordt voor nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties met een E-peileis bovenop het gasaansluitingsverbod vanaf 2025 een minimaal installatierendement van 130% opgelegd aan opwekkers van centrale verwarmingssystemen met water als afgiftemedium. Het zal bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties daardoor niet meer mogelijk zijn om enkel met ketels op fossiele brandstoffen te verwarmen. Er zal minstens een warmtepomp moeten bijgeplaatst worden.

Installatie-eisen voor renovaties en nieuwbouw industrie

De invoer van installatie-eisen is het gevolg van de Europese Richtlijn van 2010 en de herziening van de Europese Richtlijn in 2018.

Er geldt geen maximaal E-peil voor renovaties en voor nieuwe industriegebouwen. Voor de invoer van installatie-eisen waren voor deze projecten enkel eisen op de gebouwschil, niet op de installaties. De installatie-eisen verplicht ook renovaties en nieuwe industriegebouwen om in te zetten op energiezuinige technische installaties, wat zorgt voor energiebesparing en een lagere CO2-uitstoot.