Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stageaanbod Vlaamse overheid Rekrutering en selectie

Stageaanbod Vlaamse overheid

Met stageplaatsen vergroot je de kans om talentvolle medewerkers te rekruteren. Maar hoe begin je eraan? En hoe bereik je geïnteresseerde studenten? Dit nieuwe aanbod rond stages helpt je op weg.

Voor wie?

  • Je bent HR- of selectieverantwoordelijke bij de diensten van de Vlaamse overheid.
  • Je wil studenten aanwerven voor een stageplek binnen jouw entiteit.

Nieuw aanbod

In 2024 start het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) met een proefproject waarmee jouw entiteit stageplaatsen online in de kijker kan zetten. Het doel? Meer studenten bereiken.

Dit proefproject is geschikt voor entiteiten die:

  • starters willen rekruteren binnen knelpuntberoepen
  • nieuwe stageplaatsen creëren waarvoor ze nog geen sterk netwerk hebben
  • ervaren dat hun bestaande kanalen om stagiairs te vinden onvoldoende werken

Voordelen

AgO wil entiteiten ondersteunen om stageplaatsen aan te bieden op een vacaturesite met naamsbekendheid bij studenten. Hiermee geeft jouw entiteit leerkansen aan studenten. Het biedt hen een eerste inkijk in de werkwereld, wat niet enkel voor hen maar ook voor jouw entiteit voordelig is:

  • Ben je tevreden over het werk van de student en is er een vacature vrij? Dan maakt de student een goede kans om bij jou in dienst te treden. Studenten die stage hebben gelopen en de organisatie kennen, zijn namelijk meer geneigd te solliciteren.
  • Je krijgt inzicht van buitenaf. Studenten kunnen een kritische blik bieden voor de werking van jouw entiteit en het team waar ze stagewerk doen.

Hoe intekenen?

In 2024 kan jouw entiteit kosteloos deelnemen aan dit proefproject. In ruil hiervoor vraagt AgO feedback over jouw ervaringen en toekomstige wensen rond online marketing voor stages. Doe je mee? Stuur een e-mail naar hans.destrycker@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) en licht kort toe welke meerwaarde dit aanbod heeft voor jouw entiteit.

AgO evalueert je aanvraag in functie van de mogelijkheden en doelstellingen binnen het proefproject. Deelnemende entiteiten ontvangen de nodige instructies om de vacatureberichten voor de stageplaatsen zelfstandig te posten en te beheren op de ingehuurde vacaturesite.

Tips

Hoe voorbereiden?

Denk je dat het interessant is om stageplaatsen aan te bieden binnen jouw entiteit? Ga aan de slag met onderstaande tips. Zo ben je goed voorbereid om een student in dienst te nemen.

  • Die persoon is zowel het aanspreekpunt voor de universiteiten en hogescholen waar jouw entiteit mee samenwerkt, als voor de studenten die een stageaanvraag indienen.

  • Aan welke profielen heeft jouw entiteit nood? Breng dit in kaart, zo kan je gericht antwoorden op aanvragen en deze doorsturen.

    • Welke verwachtingen heb je? Wil je dat de student bijvoorbeeld meedraait binnen een project, bijdraagt aan de dagelijkse werking, een teambuilding organiseert, verslag neemt van bepaalde vergaderingen,…
    • Welke taken, opdrachten of projecten kan de student opnemen gedurende de stageperiode?

    Ga ook na welke stages mogelijk zijn. Dit kan variëren van kijkstages tot masterstudenten die 6 maanden stage lopen en een project opleveren.

    Wil je graag een kandidaat uit de kansengroepen aantrekken? Neem dan eens een kijkje op de webpagina ‘Diversiteitsstages’.

  • Zijn er collega’s die stagementor willen en kunnen zijn? Ga op zoek binnen jouw entiteit.

    Opgelet: hogescholen en universiteiten hebben verschillende diploma- en ervaringsvereisten voor de stagementor en verwachtingen naar tijdsbesteding en evaluatie. Reken op minstens 1 feedbackgesprek per 2 weken en 2 tot 3 formele feedbackmomenten doorheen de stage. De stagementor moet dus voldoende tijd beschikbaar hebben om de student te begeleiden.

  • Op de websites van universiteiten en hogescholen vind je meestal contactgegevens voor organisaties die stages willen aanbieden. Via de contactpersonen kan je informeren naar de verwachtingen, de duurtijd en de stageperiode.

    Denk ook aan de periode van de bachelor- en masterproeven. Sommige studenten zijn op zoek naar een stageplaats waaraan ze hun onderzoeken kunnen koppelen. Je kan een onderzoeksvraag laten uitwerken door je stagestudent en een analyse, conclusie of advies verkrijgen aan het eind van de stage.

  • Hogescholen en universiteiten kunnen organisaties erkennen als stageplaats voor hun studenten. Als je entiteit erkend is, zal die binnen de hogeschool of universiteit bekend gemaakt worden als een mogelijke stageplaats. Dit is echter niet voldoende om je stageplaatsen in te vullen. Denk dus ook na hoe je jouw stageplaats extra in de kijker kan zetten via extra communicatiekanalen.

    Scholen organiseren jaarlijks stagebeurzen vooraf aan de stageperiode. Het kan interessant zijn om hieraan deel te nemen. Zo leren de studenten jou ook persoonlijk kennen.

    Daarnaast kan je ook vacatureberichten delen op websites of sociale media die populair zijn bij studenten. Dat is nuttig als je veel stageplaatsen hebt of als je stagiairs wil aantrekken voor knelpuntberoepen. De voorbije jaren zijn er zelfs gespecialiseerde vacaturesites op de markt gekomen, die zich exclusief richten op stages, studentenjobs en startersjobs.

  • Gebruik bij elke aanvraag hetzelfde stramien:

    • Vraag een cv en motivatiebrief op.
    • Plan een selectiegesprek in.

Wat te doen voor de start van de stage?

Heb je een student aangeworven? Proficiat! Maak er een geslaagde eerste dag van met volgende tips.

  • Zorg voor een duidelijk takenpakket.
  • Voorzie een onthaalmoment. Starten er meerdere stagiairs tegelijk? Organiseer een gezamenlijke opstart, zo creëer je verbinding. Geef tijdens dit moment meer informatie over:
    • de Vlaamse overheid
    • de entiteit en afdeling
    • de werking van de dienst (werkuren, vergaderingen,...)
    • de benodigdheden (laptop, badge,…)
  • Duid een meter of peter aan.
  • Plan wekelijkse overlegmomenten tussen enerzijds de student en mentor en anderzijds de student en meter of peter.
  • Geef richtlijnen mee rond onder andere vergoeding van kosten, telewerk,…
  • Communiceer de aanwezigheid van de stagiair via het intranet, prikbord,…

Wat te doen tijdens de stage?

Informeer de student over de loopbaanmogelijkheden binnen je entiteit en geef vertrouwen om te solliciteren bij de diensten van de Vlaamse overheid. Denk na over de kwaliteiten van de student en informeer over de jobs waar die kwaliteiten goed van pas komen. Schep ook gelegenheden om je student breder kennis te laten maken met je entiteit. Zo kan de student meer opties ontdekken om zich aangetrokken te voelen tot jouw organisatie.

Loopt de stage op z’n einde? Sluit af in schoonheid met een evaluatie, attentie en afscheidsmoment.