Premies voor isolatie

Volgens het Energierenovatieprogramma 2020 van de Vlaamse overheid moet elke woning in 2020 voorzien zijn van dakisolatie. Wie zijn dak isoleert, kan heel wat energie besparen. Niet alleen dakisolatie levert een grote energiewinst op, maar ook muurisolatie en vloerisolatie helpen u energie te besparen. U kunt de terugverdientijd van een investering in dak- of muurisolatie berekenen via de energiewinstcalculators.

Wie investeert in isolatie, kan steun krijgen van verschillende instanties.

Gebruik 'Zoek uw subsidie' op energiesparen.be voor een overzicht van de premies en subsidies waarvoor u in aanmerking komt.

Belastingvermindering door de federale overheid

De federale overheid geeft in 2013 en 2014 een belastingvermindering voor het plaatsen van dakisolatie (of zoldervloerisolatie). U mag 30% van het bedrag dat u betaald hebt voor de werken inbrengen in uw belastingaangifte. Er geldt wel een maximumbedrag.

Premies van de Vlaamse overheid

Isolatie van de gevel (bijv. spouwmuurisolatie) of isolatie van het dak van uw woning komt ook in aanmerking voor de verbeteringspremie van de Vlaamse overheid. Een investering in dakisolatie komt echter alleen in aanmerking wanneer dat samengaat met een gehele of gedeeltelijke vernieuwing van het dak. Om een verbeteringspremie te kunnen krijgen, moet uw woning minstens 20 jaar oud zijn (25 jaar voor aanvragen in 2014). Deze premie kunt u drie maal aanvragen in een periode van tien jaar voor de uitvoering van kleine renovatiewerken. Of u deze premie kunt krijgen, hangt af van uw inkomenssituatie.

Premies van uw netbeheerder

U kunt een premie krijgen van uw netbeheerder voor deze isolatie-maatregelen:

Vloer-, buitenmuur- en spouwmuurisolatie moeten geplaatst worden door een aannemer. Voor de dakisolatiepremie komen ook doe-het-zelvers in aanmerking.

Als u vanaf 1-1-2014 een buitenmuur of spouwmuur isoleert en u ook de ramen vervangt door ramen met hoogrendementsglas, komt in aanmerking voor de verhoogde Combinatiepremie.

Premies van gemeente of provincie

In een aantal gemeenten kunt u een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor isolatie van het dak, de muren of de vloer. U kan de gemeentelijke en provinciale premies opzoeken via 'Zoek uw subsidie' op de energiesparen.be.