Premies voor isolatie en dakisolatie

Volgens het Energierenovatieprogramma 2020 van de Vlaamse overheid moet elke woning in 2020 voorzien zijn van dakisolatie. Wie zijn dak isoleert, kan heel wat energie besparen. Niet alleen dakisolatie levert een grote energiewinst op, maar ook muurisolatie en vloerisolatie helpen u energie te besparen. U kan de terugverdientijd van een investering in dak- of muurisolatie berekenen via de energiewinstcalculators.

Wie investeert in isolatie, kan steun krijgen van verschillende instanties.

Gebruik ‘Zoek uw subsidie’ op energiesparen.be voor een overzicht van de premies en subsidies waarvoor u in aanmerking komt.

Belastingvermindering door de federale overheid

De federale overheid geeft een belastingvermindering voor het plaatsen van dakisolatie (of zoldervloerisolatie) door een aannemer. U mag 30% van het bedrag dat u betaald hebt voor de werken inbrengen in uw belastingaangifte. Er geldt wel een maximumbedrag.

Premies van de Vlaamse overheid

Isolatie van de gevel (bijv. spouwmuurisolatie) of isolatie van het dak van uw woning komt ook in aanmerking voor de verbeteringspremie van de Vlaamse overheid. Een investering in dakisolatie komt echter alleen in aanmerking wanneer dat samengaat met een gehele of gedeeltelijke vernieuwing van het dak. Om een verbeteringspremie te kunnen krijgen, moet uw woning minstens 25 jaar oud zijn. Of u deze premie kan krijgen, hangt af van uw inkomenssituatie.

Premies van uw netbeheerder

U kan een premie krijgen van uw netbeheerder voor deze isolatie-maatregelen:

Vloer-, buitenmuur- en spouwmuurisolatie moeten geplaatst worden door een aannemer. Voor de dakisolatiepremie komen ook doe-het-zelvers in aanmerking.

Als u vanaf 1 januari 2014 een buitenmuur of spouwmuur isoleert en u ook de ramen vervangt door ramen met hoogrendementsglas, kan u in aanmerking komen voor de verhoogde Combinatiepremie.

Premies van gemeente of provincie

In een aantal gemeenten kan u een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor isolatie van het dak, de muren of de vloer. U kan de gemeentelijke en provinciale premies opzoeken via ‘Zoek uw subsidie’ op de energiesparen.be.