crossloginquestion-circlesearchup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Stuur een e-mail
  Terug naar overzicht

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Melden van verwaarloosde of mishandelde dieren

  Merkt u dat er dieren verwaarloosd of mishandeld worden? Dan kunt u dat melden aan de overheid. Het kan zowel gaan over gezelschapsdieren als landbouwdieren. Ook problemen met verkoop van dieren kunt u melden.

  Is de eigenaar van de dieren niet gekend of is de situatie heel dringend en is een dier in nood?
  Dan neemt u het best contact op met de lokale politie, in geval van nood via het noodnummer 101.

  Procedure

  Problemen met dierenwelzijn in Vlaanderen kunt u melden via het online meldingsformulier voor verwaarloosde of mishandelde dieren. U moet de volgende gegevens zeker invullen:

  • waar de dieren zich bevinden
  • de verantwoordelijke of eigenaar van de dieren
  • over welke diersoort het gaat
  • wat u hebt vastgesteld
  • uw persoonlijke gegevens. Anonieme meldingen kunnen niet behandeld worden. Uw melding wordt steeds met de nodige discretie behandeld.
  • U kunt eventueel ook foto's uploaden.
  • U krijgt onmiddellijk een ontvangstbevestiging van uw melding.

  In Brussel kunt u problemen met dierenwelzijn melden bij Leefmilieu Brussel.
  In Wallonië kunt u problemen met dierenwelzijn melden bij de Unité Bien-être animal (UBEA).

  Mag een dier worden gebruikt als prijs, gift of beloning?

  Het uitloven van dieren als prijs, gift of beloning bij wedstrijden of andere gelijkaardige evenementen is verboden.

  Het verbod is ingesteld omdat het niet past een levend dier te gebruiken als lokmiddel om de kooplust van mensen aan te wakkeren. Een bijkomend principe is dat men geen levend dier bezorgt aan iemand die er niet om gevraagd heeft.

  Mogen dieren in extreme weersomstandigheden buiten blijven staan?

  Extreme koude en regen

  Bij extreme koude en hevige sneeuw- of regenval moeten eigenaars hun dieren voldoende beschutting en vers voeder en water aanbieden.

  Dieren die permanent buiten staan, moeten altijd over een droge plaats beschikken waar ze eventueel kunnen gaan neerliggen, zoals een schuilhok. Als er geen beschutting kan worden gemaakt, moeten de dieren bij slechte weersomstandigheden tijdig binnengehaald worden of verplaatst worden naar een meer geschikte locatie.

  Niet alle dieren zijn even onderhevig aan de gevolgen van koude. Runderen en paarden zijn goed tegen kou bestand en hebben bij droog weer weinig last van extreem lage temperaturen. Dat wordt anders als er ook neerslag en wind in het spel zijn. Dan is beschutting ook voor hen nodig.

  Andere dieren zoals schapen en geiten zijn iets minder koudebestendig en worden bij extreem lage temperaturen het best binnengehaald.

  Extreme hitte

  Dieren die op een weide staan hebben beschutting nodig om zich te beschermen tegen de zon. Bomen en hoge hagen kunnen beschutting bieden, maar moeten voldoende aanwezig zijn voor het aantal dieren op de weide.

  De dieren moeten ook ltijd voldoende vers en proper water hebben. Een paard of een rund kan tot wel 60 liter water per dag drinken.