Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aanpak ammoniakemissiereducerende maatregelen en vernieuwde impactscoretool Stikstof in Vlaanderen

Aanpak ammoniakemissiereducerende maatregelen en vernieuwde impactscoretool

Nieuwsbericht
1 maart 2024

Ammoniakemissiereducerende maatregelen van de PAS-lijst

De ammoniakemissiereducerende maatregelen en technieken van de huidige PAS-lijst(opent in nieuw venster) vallen momenteel niet onder de definitie van ammoniak-emissiereducerende maatregel uit het decreet van 26 januari 2024 over de programmatische aanpak stikstof (het ‘Stikstofdecreet’). De huidige PAS-lijst is op heden immers niet in regelgeving verankerd.

De maatregelen van de PAS-lijst werden opgenomen in het voorstel van decreet over ammoniakemissiereducerende maatregelen, dat op 12 december 2023 ingediend werd in het Vlaams Parlement. Dit voorstel van decreet doorloopt momenteel een TRIS-procedure(opent in nieuw venster). Bij de inwerkingtreding van dit decreet voldoen de maatregelen en technieken van de PAS-lijst wel aan de definitie van ammoniak-emissiereducerende maatregel van het Stikstofdecreet.

In tussentijd kunnen de maatregelen van de PAS-lijst niet in rekening gebracht worden bij de toepassing van de emissiereducties van het Stikstofdecreet, noch bij het berekenen van de impactscore, noch bij het toetsen aan de PAS-referentie 2030.

Impactscoretool

De impactscoretool werd op 1 maart 2024 bijgewerkt naar aanleiding van de inwerkingtreding van het Stikstofdecreet. De herziene impactscoretool maakt gebruik van de recentste modellen en databronnen zoals vermeld in artikel 3 van het Stikstofdecreet.

Voor omgevingsvergunningsaanvragen waarover beslist moet worden in overeenstemming met de bepalingen van het Stikstofdecreet, moet de impactscore berekend zijn op de wijze bepaald in het Stikstofdecreet. De berekening van de impactscore moet daarvoor gebeuren met deze nieuwe versie van de impactscoretool.

De impactscoretool bevat momenteel alle ammoniak-emissiereducerende maatregelen van de AEA-lijst(opent in nieuw venster). Die voldoen aan de definitie van ammoniak-emissiereducerende maatregel van het Stikstofdecreet en zijn opgenomen in de nieuwe impactscoretool.

Bij de inwerkingtreding van het decreet aangaande ammoniakemissiereducerende maatregelen, zullen ook de maatregelen en technieken van de PAS-lijst beschikbaar gesteld worden in de impactscoretool.

Concrete aanpak voor lopende omgevingsvergunningsaanvragen

Concreet moet in lopende aanvraagdossiers een nieuwe impactscoreberekening toegevoegd worden. Dit betekent dat er een nieuwe projectversie van een lopende aanvraag opgeladen moet worden in het Omgevingsloket. Naast de bestaande mogelijkheden voor termijnverlenging voorzien in het Omgevingsvergunningsdecreet, kan de bevoegde overheid voor lopende dossiers beroep doen op de in artikel 90, §3, van het Stikstofdecreet voorziene termijnverlenging. Er kan immers redelijkerwijze aangenomen worden dat in die gevallen het nuttig is de termijn te verlengen voor de toepassing van de beoordelingskaders.

Voor een lopende omgevingsvergunningsaanvraag waarbij ammoniakemissiereducerende maatregelen uit de PAS-lijst zijn opgenomen, kan momenteel geen vergunning worden verleend als deze maatregelen nodig zijn om aan de bepalingen van het Stikstofdecreet te voldoen. Er kan gebruik gemaakt worden van de bovenvermelde mogelijkheden tot termijnverlenging zodat de beslissing over de omgevingsvergunningsaanvraag kan uitgesteld worden tot na de inwerkingtreding van het decreet over ammoniakemissiereducerende maatregelen.