Gedaan met laden. U bevindt zich op: Realiteitstoets: emissie en depositie van stikstof in Vlaanderen tijdens de periode 2015-2021 Stikstof in Vlaanderen

Realiteitstoets: emissie en depositie van stikstof in Vlaanderen tijdens de periode 2015-2021

In opdracht van het Departement Omgeving voerde VITO de studie ‘Emissie en depositie van stikstof in Vlaanderen tijdens de periode 2015-2021(PDF bestand opent in nieuw venster)’ uit: een diepgaande analyse van de ruimtelijke patronen en trends in stikstofdepositie in Vlaanderen met een focus op de stikstofgevoelige habitats. Het rapport biedt kwantitatieve analyses en inzichten over de evolutie van de stikstofdepositie in Vlaanderen en aangrenzende gebieden in de voorbije jaren en gaat na in hoeverre die overeenkomt met de doelstellingen van de Programmatische Aanpak Stikstof. 

VITO onderzocht hierbij de ruimtelijke patronen en de trends in stikstofdepositie in Vlaanderen met een focus op stikstofgevoelige natuur binnen de habitatrichtlijngebieden (SBZ-H)(opent in nieuw venster). Het rapport biedt kwantitatieve analyses en inzichten over de evolutie van de stikstofdepositie in Vlaanderen en aangrenzende gebieden en gaat na in hoeverre die evolutie op schema zit om de doelstellingen van de vastgestelde Programmatische Aanpak Stikstof en het Stikstofdecreet(PDF bestand opent in nieuw venster) te realiseren.

Monitoring doelbereik PAS-maatregelen

Het Stikstofdecreet en de PAS bevatten kaders voor de impactbeoordeling van stikstofemissies bij vergunningverlening met de nodige garanties om te voorkomen dat de natuurlijke kenmerken en de instandhoudingsdoelstellingen van de SBZ-H betekenisvol aangetast worden. De maatregelen in de PAS voor emissiereductie, impactbeoordeling en natuurherstel vormen een samenhangend, nodig en voldoende pakket om de PAS-doelstellingen 2030 te realiseren.

Een adequate monitoring en borging van de PAS-maatregelen moet garanderen dat de verdere ontwikkeling van economische activiteiten mogelijk blijft en plaatsgrijpt binnen het kader van duurzaam behoud van de te beschermen habitats en soorten.

Depositietrend

Deze studie ging ook na:

  • hoe de depositie van stikstof de voorbije jaren evolueerde op habitats waarvan de kritische depositiewaarde actueel wordt overschreden;
  • en in welke mate die evolutie in lijn ligt met het vereiste traject om tegen 2030 de PAS-doelstellingen te realiseren.

Voor de periode 2015–2021 worden de jaarlijkse emissies van stikstofverbindingen in kaart gebracht en wordt de jaarlijkse stikstofdepositie in alle SBZ-H op hoge resolutie gemodelleerd. Op die manier kan per habitat/SBZ-H ingeschat worden of en waar er sprake is van een netto depositiedaling, door een verandering in de emissies.

Daarnaast werd onderzocht wat welke variatie de jaarspecifieke weersomstandigheden bovenop de veranderingen in emissies teweeg brengt. Op die manier kan bepaald worden hoe de waargenomen trend in emissies in verhouding gebracht kan worden ten opzichte van variaties in meteorologie.