Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stikstofdecreet in werking getreden Stikstof in Vlaanderen

Stikstofdecreet in werking getreden

Nieuwsbericht
23 februari 2024

Op 23 februari 2024 is het decreet over de programmatische aanpak stikstof in werking getreden, 1 dag nadat het in het Belgische Staatsblad werd gepubliceerd. Het decreet werd op 24 januari 2024 in het Vlaams Parlement goedgekeurd.

Naar aanleiding van de inwerkingtreding van het stikstofdecreet, wordt de ministeriële instructie van 17 juli 2023 over de doelstelling om de varkensstapel met 30 procent te verminderen, ingetrokken.

Beoordeling geurhinder veehouderijen

Bij vergunningsaanvragen van veehouderijen dient een beoordeling van de geurhinder uitgevoerd. Naar aanleiding van de inwerkingtreding van het decreet over de programmatische aanpak stikstof zijn de kaders voor de beoordeling van geurhinder afkomstig van veehouderijen aangepast. De aangepaste geurbeoordelingskaders(opent in nieuw venster) maken een integrale aanpak van ammoniakemissiereductie en geursanering mogelijk op bedrijfsniveau.

Extern salderen

Ook trad op 23 februari 2024 de omzendbrief over het extern salderen in werking. Die omzendbrief bevat het afwegingskader en de randvoorwaarden van extern salderen bij vergunningsaanvragen met een stikstofimpact.

De omzendbrief geldt in afwachting van de plan-MER waarbij wijzigingen aan de PAS onderzocht worden voor extern salderen (directe emissieruil).

Ammoniakemissiereducerende technieken

Het voorstel van decreet over de ammoniakemissiereducerende maatregelen werd ingediend in het Vlaams Parlement op 12 december 2023. Het bevat alle technieken en maatregelen van de huidige AEA-lijst en PAS-lijst, en een regeling voor testtechnieken of proefstallen met een tijdelijke vergunning voor maximaal 15 jaar.

Dit voorstel van decreet werd overgemaakt volgens de TRIS-procedure aan de Europese Commissie. Na afloop van de TRIS-procedure (22 maart 2024) kan het Vlaamse Parlement het voorstel van decreet verder in behandeling nemen