Gedaan met laden. U bevindt zich op: Internationaal beleid: opnieuw een prioriteit. Bijdrage aan de Vlaamse beleidsnota’s

Internationaal beleid: opnieuw een prioriteit. Bijdrage aan de Vlaamse beleidsnota’s

Beleidsadvies
september 2014
Vlaamse overheid
De SARiV is verheugd dat het Vlaams Regeerakkoord 2014‐2019 een ambitieus hoofdstuk “buitenland en ontwikkelingssamenwerking” bevat. Er zijn veel elementen in opgenomen waarvoor de Raad aandacht vroeg in zijn memorandum en in diverse adviezen die hij de afgelopen jaren heeft uitgebracht, in het bijzonder het advies “Een nieuwe Vlaamse diplomatie in een veranderende wereld”. In zijn memorandum engageerde de Raad zich om een bijdrage te leveren aan de beleidsnota’s van de ministers bevoegd voor het beleidsdomein internationaal Vlaanderen. Dit advies honoreert deze belofte als sluitstuk van de werkzaamheden van de SARiV gedurende de afgelopen zeven jaren. Eerst reikt de Raad een aantal bouwstenen aan voor het formuleren van een gemeenschappelijke visie op/voor het Vlaams internationaal beleid. Vanuit die visie concretiseert de Raad vervolgens zijn strategische aandachtspunten voor elk beleidsveld.
Publicatiedatum
September 2014
Publicatietype
Beleidsadvies
Thema's
Buitenlandse zaken
Auteur(s)
Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen
Reeks
SARiV Advies 2014/11
Opmerking

De Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen (SARiV) vormde in de periode 2008-2014 een onafhankelijk adviesorgaan van de Vlaamse Regering. De strategische adviesraden werden per beleidsdomein opgericht in het kader van de herstructurering Beter Bestuurlijk Beleid (kaderdecreet van 18 juli 2003). Het oprichtingsdecreet van 16 mei 2007 maakte de SARiV operationeel. De Raad adviseerde de Vlaamse Regering bij de totstandkoming van haar buitenlands beleid, haar beleid inzake internationaal ondernemen, toerisme en internationale samenwerking. Hij droeg op die wijze bij tot het vormen van de beleidsvisie en de interpretatie van maatschappelijke ontwikkelingen. Hij werkte beleidsgericht zowel reactief (adviezen op vraag van de regering), als proactief en anticiperend (via eigen activiteiten en initiatiefadviezen). In de SARiV zetelden tien leden onafhankelijke leden en tien leden die werden voorgedragen door organisaties uit het maatschappelijk middenveld, telkens voor een mandaatsperiode van vier jaar.