Gedaan met laden. U bevindt zich op: Afleggen van de toelatingsexamens arts, en tandarts en dierenarts

Afleggen van de toelatingsexamens arts, en tandarts en dierenarts

Het toelatingsexamen arts vindt plaats op 2 juli 2024, het toelatingsexamen tandarts vindt plaats op 3 juli 2023, het toelatingsexamen dierenarts vindt plaats op 4 juli 2023.

Het examen zal digitaal en decentraal georganiseerd worden op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel. In de loop van juni verneemt elke ingeschreven deelnemer waar die het examen zal afleggen. Elk toelatingsexamen duurt een hele dag.

 

Richtlijnen en uitnodigingsbrief

2 weken voor het examen ontvangt u een e-mail met praktische informatie over het examen en de uitnodigingsbrief. U kunt deze documenten (vanaf dat moment) ook online raadplegen.

De richtlijnen bevatten alle belangrijke informatie voor uw deelname. Lees ze aandachtig zodat u goed voorbereid bent en weet hoe het examen zal verlopen.

Examenlocatie

De organisatie van de toelatingsexamens bepaalt op welke locatie u examen moet afleggen. In de loop van juni verneemt elke ingeschreven deelnemer waar die het examen zal afleggen. In het digitaal platform van de toelatingsexamens kunt u dan het adres van uw locatie terugvinden. U ziet de examenlocatie zodra u zich heeft aangemeld. Lees ook de extra info over de bereikbaarheid. Het adres staat ook op de uitnodigingsbrief. Op de dag van het examen moet u zich op die locatie aanmelden.

 • Als u bent ingeschreven voor meerdere toelatingsexamens, kan de examenlocatie verschillen.
 • U kunt niet op een andere locatie deelnemen of van locatie wisselen (met een andere deelnemer).
 • U kunt geen examen afleggen in uw eigen school.

Benodigdheden

Zelf mee te nemen

 • Geldige identiteitskaart of internationaal paspoort
 • Uw uitnodigingsbrief op papier
 • Lunchpakket en voldoende drinken
 • Eigen oordoppen als u dat wenst

Inhoud van het examen

De toelatingsexamens arts, tandarts en dierenarts zijn digitale examens.

Onderdelen

De examens bestaan uit 2 onderdelen:

 1. Kennis en inzicht in de wetenschappen (KIW)

Dit examenonderdeel peilt naar uw kennis en inzicht in de wetenschappen, toegespitst op biologie, fysica, chemie en wiskunde. U krijgt tien vragen per subonderdeel en dus in totaal 40 vragen voor KIW. Het examen test voornamelijk uw inzicht.

 1. Generieke competenties (GC)

Dit examenonderdeel peilt naar algemene competenties die voor een toekomstige arts, tandarts of dierenarts belangrijk zijn. Het bestaat uit 2 subonderdelen:

 • De CLEAR-toets: CLEAR staat voor Conflicthantering, Luistervaardigheid, Empathie, Aandacht, Reflectie en Respect. Het toetst uw communicatieve competenties. U krijgt 15 vragen.
 • De VAARDIG-toets: VAARDIG staat voor Verbinden, AnAlyseren, ReDeneren, InteGreren. U krijgt vragen over een korte wetenschappelijke tekst met bijhorende figuren over een gezondheidsthema. U krijgt 25 vragen.

Beoordeling

Alle vragen zijn meerkeuzevragen. Lees elke vraag aandachtig en volg de instructies nauwkeurig. U krijgt 4 antwoordmogelijkheden per vraag. Slechts 1 antwoord is juist. De examencommissie past een giscorrectie toe.

Bewijs van deelname

U kunt vanaf de bekendmaking van de resultaten uw deelnamebewijs downloaden via het digitaal platform.