Gedaan met laden. U bevindt zich op: Jaarverslag Economische Migratie Werk & Sociale Economie

Jaarverslag Economische Migratie

Nieuwsbericht
15 mei 2025

De dienst Economische Migratie lanceert een dynamisch jaarverslag met een helder overzicht van cijfers per maatregel. Het rapport biedt inzichten in aanvragen, toekenningen, sectoren, werkgevers en profielkenmerken van buitenlandse werknemers en zelfstandigen. Het bevat gedetailleerde data per categorie, sector en doelgroep.

De belangrijkste vaststellingen in 2024 zijn de blijvende groei van aanvragen voor buitenlandse arbeidskrachten, meer weigeringen door strengere controles, snellere doorlooptijden en hoogopgeleiden als de grootste groep buitenlandse werknemers.

Lichte stijging van buitenlandse werknemers

Sinds mei 2021, na de coronaperiode, is het aantal aanvragen voor buitenlandse arbeidskrachten weer toegenomen hoewel de sterke groei afvlakt. Seizoenarbeid is een uitzondering: in de tuinbouwsector blijft het aantal aanvragen gestaag toenemen. Toelatingen voor seizoenarbeid worden voornamelijk verleend aan arbeidskrachten met Oekraïense nationaliteit.

Snellere doorlooptijden

De uitdaging is om deze aanvragen efficiënt en binnen een redelijke termijn te verwerken, maar tegelijk ook misbruik en schijnconstructies tegengaan die een migratierisico kunnen vormen. In 2024 stelden we een merkbare verbetering vast in de volledigheid van de aanvragen, waardoor de gemiddelde doorlooptijden daalden.

De regels voor economische migratie zijn in 2024 ook aangescherpt. Binnen de Dienst Economische Migratie was eerder al een Controlekamer opgericht die onder andere grondig de financiële gezondheid van de bedrijven nagaat waar deze werknemers aan de slag gaan, alsook de kwalificaties van de buitenlandse werknemers controleert.

Landen van herkomst

Van de 25.000 lopende toelatingen tot arbeid in 2024 werd het merendeel toegekend aan hoogopgeleide werknemers. Zij moeten slechts om de drie jaar een hernieuwing vragen en vormen de grootste groep buitenlandse werknemers in Vlaanderen, gevolgd door werknemers voor middengeschoolde functies.

India blijft het voornaamste herkomstland voor hoogopgeleide buitenlandse arbeidskrachten, hoewel hun aandeel de laatste jaren licht afneemt. China volgt op de tweede plaats en kent de sterkste groei, terwijl Turkije, Japan en Iran de lijst vervolledigen.

Voor middengeschoolde functies wordt het grootste aantal toelatingen tot arbeid verleend aan werknemers met Turkse nationaliteit, gevolgd door Marokko.

Raadpleeg het jaarverslag op het open dataplatform(opent in nieuw venster). Op de pagina ‘Datasets(opent in nieuw venster)’ kan je zelf aan de slag met de kerncijfers economische migratie.